• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SYLVAENGastropeklo
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    ONITSUKATIGER: Tradiční česká kuchyně je kuchyní dříčů. Zemědělců a dřevorubců, případně horníků. Je sytá, vydatná, a těžká.. ale taky chuťově poměrně nezaměnitelná. Ne že bych byl nadšený fanoušek tradičních receptů jako je třeba kuba.. ale má to svou chuť a význam.

    To co i v lepších hospodách prezentují jako "českou" kuchyni.. no, řekněme že když mi na stole přistane řízek (čti: Wiener Schnitzel) tak jak ho začali dělat generálu Radeckému, tak se škrábu na hlavě přemítaje co to má společného s tradiční českou kuchyní. :)

    Takže abychom byli hrdí na tu správnou věc, teda.. :)
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    FOSSY: Jo, viz lanyzovy testoviny bez jedinyho lanyze k suchymu steaku a to cely za 450 :-D Moje matka treba tvrdi, ze tohle vsechno dela jeste horsi ceska povaha zlodejicku a smelaru. Pritom se mi zda, ze ceska kuchyne je dost vyrazna a neco, na co muzem klidne byt hrdy...tedy kdyz se dela dobre...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    ONITSUKATIGER: Veganství komentovat nebudu, snad jen že respekt v sobě by mohl být větší, než ke zvířatům :)))
    Ale jo, všeobecně se kvalita shání dost těžko a za dost nadsazené ceny - u nás.
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    FOSSY: Jo, vidim to stejne. Je pravda, ze od ty doby co se z respektu ke zviratum s pritelem stravujeme vegansky tak se pro me jidlo stalo uz jen "nutnosti" spis nez pozitkem. Nepocitam ten pripad, kdy si zajdem do vegansky restaurace Loving Hut, kde varej moc dobre a podle toho, jak tam cisnici porad piglujou stoly a zidle, tak mi je jasny, ze v kuchyni to bude stejne cisty jako muj stul, talir a pribor. Ale problem pro me predstavujou obedy. Pracuju ve sklenenym pekle na Butovicich, kde siroko daleko je Mekac, KFC, tri Ciny, Ceska Basta, predrazena Pizzerie a kantyna, ktera cas od casu ma treba bezvajecny testoviny se spenatem. Tudiz pro me jako pro vegana nic moc, ale predstava, ze vecer po praci jdu jeste na nakup a posleze si jeste kuchtim veceri a obed na druhej den, to je proste opruz. Kor kdyz me vareni neba...Nic jinyho mi nezbyva ale jak rikam, je to opruz. PETA treba ve svych propagacich veganstvi pise "Its so easy!" No jo! Ale v USA je veganstvi ted hype a vege jidlo se tam sezene vsude mozne. Bohuzel, v Cechach jsem pro lidi porad jeste jako hipik ze sekty slunickovych clovicku :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Myšlenkové Gastropeklo - aneb prezentace klientů/zaměstnanců jedné chráněné kavárny. Šišlající tetička sociální.

    FOSSY
    FOSSY --- ---
    TADZENKA: Ano.
    Lidi jsou zvyklí jíst na přežití, nikoliv pro požitek nebo dokonce zdraví. Ceny potravin a ochota investovat do jídla s tím jdou ruku v ruce. Proč si mám domů koupi kvalitnější a dražší jídlo, když můžu zhltnout éčkový polotovar z mikrovlnky u televize? Doba je moc hektická na to, abych chtěl po práci strávit hoďku dvě v kuchyni přípravou jídla a ne "jídla". A navíc na to spousta lidí prostě nemá peníze. A pak zapnu televizi a pan Babica mi potvrdí, že to dělám dobře. Co na tom, že jeho recepty mají s jídlem společné jen názvy? Je v TV, takže musí mít pravdu. A podle kvanta lidí ve fastfoodech nám to opravdu stačí...
    TESSS
    TESSS --- ---
    a nebylo driv, ze pohostinstvi byla vazana zivnost? Plati to jeste? Ja si myslim, ze by nebylo od veci vratit zpatky normy (rampusak a spol), pak by se nestavalo, to co o par prispevku niz popisuje Saraj nebo Fossy
    TADZENKA
    TADZENKA --- ---
    Já teda kuchařka nejsem, vařit pořádně moc zatím neumím, jen trochu, ale myslím, že to, co tu rozebíráte jde v ruku v ruce taky s tím, jak se ti lidé, kteří do podobných fušerských hospod chodí, stravují doma. Na výsledku mimibazaru je to třeba nádherně vidět...proč by si nezašli na tu strašnou svíčkovou, když doma mají rajčatovou polévku bez rajčat? Imho mezi tímto panuje přímá úměra. Taky jsem se tak dříve stravovala (i když né takhle zvrhle), ale pokud se člověk nenaučí jíst kvalitní suroviny doma, pravidelně a pro svoje zdraví, nic ho nepřinutí k tomu, aby začal vyhledávat tomu adekvátní restaurace. Souvisí s tím imho i změna chuti, pohledu, přístupu, no prostě všeho. Od té doby, kdy vím, že si mohu opravdu dobrý a kvalitní oběd udělat doma sama, neutrácím peníze v hospodách, kde na mě už od pohledu šetří a jejich žrádlo nestojí naprosto za nic. To si radši doma udělám lepší a našetřím si na restauraci takovou, se kterou budu spokojená, nebudu litovat utracených peněz a návštěva u nich, pro mě bude opravdu zážitkem. Tohle je třeba do těch lidí dostat, otázka je jak. Co třeba workshopy? Chtělo by to odbornou veřejnost alá stravování a její dopadek na zdraví obyvatel, ale kdo by to mohl dělat ve státě, kde je farmaceutická lobby hmatatelně prozřetelná a nikdo s ní nic nedělá? (Ano, já vím, už zabíhám do jiných témat). Nebo by stačily odborné kuchařské kurzy pro samotné restaurace, přece tenhle model podnikání je od základů špatně a pokud ti lidé, kteří tu restauraci vedou, nerozumí tomu, jak ji vést, musí se to stejně, jako ostatní podnikatelé naučit. To by se ale samozřejmě museli majitelé restaurací odprostit od zisku a také od myšlenky, že oni vědí nejlépe jak zacházet a vést svou vlastní restaraci a místo honění si trička by nabídli taky něco ze sebe svým zákazníkům, protože každá restaurace má na to, aby měla svůj vlastní profil a tvář.

    Uff
    SOJKA
    SOJKA --- ---
    To by si lidi tady nejdriv museli uvedomit ze za 59,- si dobrej obed nekoupis.Bohuzel stav financi lidi zijicich u nas neni na takove urovni aby si mohli dovolit vyvarovat se navsteve vyvroven blafu. Ja jsem jedine rad ze makam po nocich a mam cas si pres den vyvaret a nebyt zavisly na jidelnach a techto hospodach.Vyjde to levneji a nejim sragory.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    SOJKA: No přesně.. :) A přispějeme-li svou trochou k tomu že do těch nepoučitelných, nejedlých hospod bude chodit méně a méně lidí, bude to páka které tihle "restauratéři" nakonec porozumí.

    Doufám.
    SOJKA
    SOJKA --- ---
    SYLVAEN: Bohuzel se obavam ze pokud majitel restaurace neni z oboru a restauraterstvi nerozumi tak na nej zadne paky nefungujou a jediny co ho zajima je zisk.A je mi jasny ze kdyz za nim prijde zamestnanec s tim ze by mel kupovat lepsi/drazsi suroviny tak si rika tak maximalne o vyhazov. Proc kupovat dobry syr za 200/kg kdyz muze koupit ARO eidam (pokrmovy tuk) za 100/kg
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    SYLVAEN: Osvěta musí být a u nás je velmi zapotřebí... ;)
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: No já neříkal že to je jen o vzdělání. Přesně to to jsi sám zažil a popsal, jsem nazval "problémem volby vzdělání". Já měl v té době už docela jasno.. nesejde na tom že nedělám to co jsem vystudoval - být v dnešní době novinářem není žádný med, nedočkáš se žádného pocitu záslužné činnosti, a dokonce tě ani slušně nezaplatí.

    Evoluce "svíčková rajská cikánská segedín" je fakt maso.. bohužel to je celkem běžný postup a lidi si opravdu za ty roky zvykli. A pro ty kdo potřebují povzbudit v tom že tatrgelový blivajz je běžná krmě tu je Babica a jeho dobroty.. :(

    I proto jsem to tady založil, aby se lidi kterým aspoň trochu záleží na tom co do sebe ládujou mohli informovat.. a aby aspoň jakýsi zárodek "páky na majitele/provozní" vznikl, ze strany nás, hostů.
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    tematicky...
    Zdeněk Pohlreich: Kdo to má, kurva, žrát?
    http://www.zenax.cz/zdenek_pohlreich_kdo_to_ma_kurva_zrat_11649.htm
    SOJKA
    SOJKA --- ---
    FOSSY: presne tak. Takhle to chodi a klidne se pod to podepisu :(

    Nastesti jsem mel moznost delat jak jsem ji psal v Ambiente kde se dbalo na kvalitu surovin ale co se tyce chovani k zamestnancum tak to bylo podobne jak pise. Byla tam sice motivace od provoznich a majitele dbali na zlepsovani vykonu a kvality prace jez se vyznacovala ruznymi skolenimi a kursy ale vse to bylo na ukor volneho casu ktereho kdyz delas kratkej dlouhej 14 hodin denne mas sakra malo. Ono jit v dlouhem tydnu na dvoudeni skoleni o priprave masa znamenalo nemit ani jeden volny den coz sice prospelo memu vykonu v praci ale ubijelo jak fyzicky tak i v soukromi ktere diky tomu skoro zadne neni.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN: Není to jen o vzdělání. Typický školák, co končí základku, si nemá jak vybrat, podle čeho posoudit, co ho bude bavit. A tak jsem šel na kuchaře. A během prvního roku jsem věděl, že to nechci dělat jako povolání. Pak následovaly další facky, když jsem při nástavbě začal dělat praxi jinde, než během učňáku, a lehce si čichl k tomu, jak se to u nás dělá. Není rozhodující kvalita surovin, ale cena. Kuchař do toho nemá co mluvit.
    V rámci úspornosti práce a nákladů jsem v jedné hospodě během týdne málem zešedivěl. Nejdřív jsem dostal vynadáno, že chci dělat na svíčkovou jíšku, "amerika" to přece jistí. Druhý den se do svíčkové přimíchal protlak a tadá, rajská je na světě. Třetí den se do té neuvěřitelné hmoty přidala zelenina a párek a hostům se naservírovala cikánská omáčka. Ve čtvrtek dostala cikánka navíc maso, vejce a další zeleninu a hosté ochutnali prvotřídní segedín. Bych blil. Jako kuchař jsem si do kuchyně nosil kinedril a svačinu. A nejsmutnější na tom je, že jako kuchař s tím nic moc neuděláš. Maximálně s tím v daném podniku sekneš a jdeš dělat někam, kde ti to hrdost dovolí. Místo tebe bude patláma patláma provádět někdo jiný - ne tak hrdý a možná ne tak drahý.
    Chybí páky na majitele - český člověk má prostě po čtyřiceti letech nekvalitních surovin žaludek na cokoliv, vždyť i dovozové potraviny tady jsou nejvíc náhražkové, němci tady jen kulí oči, že po chuti skoro nic nepoznávají.
    Chybí motivace - dýško nedostaneš, máš minimální mzdu (na papíře) a dovolenou jen systémem výměny směn. Typicky taková pracovní doba, že po práci si opravdu rodinu/přátele/jakékoliv volno fakt neužiješ (třeba od 11.00 do 23.00). I když svojí dobrou prací naplníš restauraci, jediný, kdo z toho profituje, je majitel.
    I práce, která tě baví, ti rychle zkysne, jelikož stížnosti jsou většinou hlasitější, než chvála.
    A tak dále.
    Povolání, nebo chceš-li, řemeslo, je to luxusní, poctivé a prima. Ale jako zaměstnání to stojí strašně za prd.
    SOJKA
    SOJKA --- ---
    SYLVAEN: No ja si to treba nemyslim,aspon tady u nas ne. Jako vareni me bavi ale ten system co si tady jedou zamestnavatele at uz v nejzaplivanejsi ctyrce nebo v petihvezdickovem ambiente je na pytel. Jde hlavne a minimalni mzdu na papire,to ze dovolenou kdyz mas stesti dostanes ale ve finale si to musis napracovat nebo ti to neproplatej a to nemluvim o tom kdyz je clovek nemocnej. Varil sem takhle v jedny restauraci kde jsem byl sam v kuchyni a kdyz jsem si chtel vzit tyden volna tak sem si ho musel nejdriv nadelat dopredu aby tam ten druhej kolega nebyl furt.Proste na prd
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    ONITSUKATIGER: Mno, tak to je klasický problém volby vzdělání.. :) Ale když člověk chce dělat něco pořádně a baví ho to, naučí se to i když to nikdy nestudoval. Pohlreich to říká moc pěkně.. "Dělat kuchaře, to je luxusní povolání."

    To jo.. Ale jen když se to umí a když to člověk dělá s vášní..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ONITSUKATIGER: jj, taky jsme nedavno koukala na par dilu a neverila jsem vlastnim ocim,od neshcopnosti nacenit jidla, po bordel v kuchynich...nechapu a ani snad nechci..
    SOJKA
    SOJKA --- ---
    ONITSUKATIGER: kdyz je to tvoje prace tak je to povinost ale muze te to bavit. Kdyz to mas jako konicek na odreagovani pote co prijdes z prace pak je to hobby :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam