Já teda kuchařka nejsem, vařit pořádně moc zatím neumím, jen trochu, ale myslím, že to, co tu rozebíráte jde v ruku v ruce taky s tím, jak se ti lidé, kteří do podobných fušerských hospod chodí, stravují doma. Na výsledku mimibazaru je to třeba nádherně vidět...proč by si nezašli na tu strašnou svíčkovou, když doma mají rajčatovou polévku bez rajčat? Imho mezi tímto panuje přímá úměra. Taky jsem se tak dříve stravovala (i když né takhle zvrhle), ale pokud se člověk nenaučí jíst kvalitní suroviny doma, pravidelně a pro svoje zdraví, nic ho nepřinutí k tomu, aby začal vyhledávat tomu adekvátní restaurace. Souvisí s tím imho i změna chuti, pohledu, přístupu, no prostě všeho. Od té doby, kdy vím, že si mohu opravdu dobrý a kvalitní oběd udělat doma sama, neutrácím peníze v hospodách, kde na mě už od pohledu šetří a jejich žrádlo nestojí naprosto za nic. To si radši doma udělám lepší a našetřím si na restauraci takovou, se kterou budu spokojená, nebudu litovat utracených peněz a návštěva u nich, pro mě bude opravdu zážitkem. Tohle je třeba do těch lidí dostat, otázka je jak. Co třeba workshopy? Chtělo by to odbornou veřejnost alá stravování a její dopadek na zdraví obyvatel, ale kdo by to mohl dělat ve státě, kde je farmaceutická lobby hmatatelně prozřetelná a nikdo s ní nic nedělá? (Ano, já vím, už zabíhám do jiných témat). Nebo by stačily odborné kuchařské kurzy pro samotné restaurace, přece tenhle model podnikání je od základů špatně a pokud ti lidé, kteří tu restauraci vedou, nerozumí tomu, jak ji vést, musí se to stejně, jako ostatní podnikatelé naučit. To by se ale samozřejmě museli majitelé restaurací odprostit od zisku a také od myšlenky, že oni vědí nejlépe jak zacházet a vést svou vlastní restaraci a místo honění si trička by nabídli taky něco ze sebe svým zákazníkům, protože každá restaurace má na to, aby měla svůj vlastní profil a tvář.
Uff