• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SYLVAENGastropeklo
    Tento klub se bude zabývat sběrem informací, recenzí, referencí, obrázků a receptů na nejhorší možné pokrmy a nápoje - ale nikoliv jako objekt úcty. V tomto klubu jde o varování a prevenci. Skutečně odstrašující případy budou zvěčněny na nástěnce. Zvláštní cenu takzvaného "Blivníka" obdrží každý měsíc ten nejotřesnější z prezentovaných gastrokotlů.
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    TAPINA: jenze takhle to nefunguje.
    abys mela pocit ze ses dobre najedla musis do toho pytle co mas v sobe nasypat urcity mnozstvi. a "lehky" jidlo je takovy ktery ti v tom mnozstvi doda primerene malo kalorii (pro kancelarsky zivot, typicky).


    CLUBEER: proc to neni cesky? me se to docela libi.
    tak kazda moderni kuchyne vznikla na receptech pro drevorubce.
    a je jasny ze pokud se kuchyne ma zmodernizovat, musi se zmenit. no a kdyz se zmeni bude jina nez ta "klasicka ceska"
    mimochodem to ze italove taky ji listovej spenat, neznamena ze listovej spenat patri jen do italsky kuchyne.


    FOSSY: to "moderni" se stane ceskou, nebo dokonce klasickou ceskou kuchyni po nejaky dobe, az se to bude delat na kazdym rohu.
    ten strejda co privez hamburgr do ameriky taky nevedel ze prodava klasicky americky jidlo...
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    SOJKA: my treba v jedny hospode zkouseli delat misto bucku se spenatem a knedlikem panenku s cerstvym spenatem a domaci bramborovy noky je to lehci ale uz to neni cesky no
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ono by možná stačilo nenandat si toho guláše nebo svíčkové dřevorubeckou porci.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SINSEMILLA: Skoro bych řekl (IMO), že po aktualizaci na lehkou, zdravou stravu v souladu s moderními trendy už se nebude jednat o českou kuchyni :) Tahle aktualizace jako taková je jen přechod na cizí kuchyni. Když chci pikantní jídlo, udělám si "mexiko" (nebo "maďarsko", třeba), ale ne "česko s upgradem na chili a pepř"...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    SOJKA: já vůbec nevařím českou kuchyni, jen mě to zaujalo v tom článku, že by se česká kuchyně mohla nějak zaktualizovat, ale nedokázala jsem si to představit, ta se ptám, jestli někoho něco nenapadá..
    SOJKA
    SOJKA --- ---
    SINSEMILLA: opravdu me nenapada jak delat treba gulas,svickovou nebo vepro kneflo zelo lehceji. zkus varit jinou kuchyni a nemusis nic vymejslet
    KUNHUTA
    KUNHUTA --- ---
    ZUZKAOU: v praze? :-O ach jo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KUNHUTA: Na Senovážném náměstí v Praze.
    KUNHUTA
    KUNHUTA --- ---
    ZUZKAOU: wtf D: kde?
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    ZUZKAOU: za výděleček a podobné zrůdnosti to patří spíš sem [ Spolek proti zdrobnělinám - na začátku byl "človíček" ]
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    ZUZKAOU: Hmhm, taky pravda :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SYLVAEN: um - spíš to rozděluj na kuchyni venkovskou (brambory, mléčné výrobky, obilí, sádlo, maso jen občas) a městskou (Rettigová, Sandtnerová a spol.) Podobné dělení pak najdeš jak v tradičních receptech v česky, či německy mluvících vesničanů/měšťanů, tak třeba v Rakouských zemí.

    A zrovna teda řízky - dcera šla sloužit, třeba do vídně a když si tam našla muže a vrátili se s nějakým živobytím, tak si pak holt dělali na neděli řízky, protože jsou prostě dobré. A je to české, stejně jako už třeba curry začíná být po těch letech velmi britské.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    ONITSUKATIGER: Tradiční česká kuchyně je kuchyní dříčů. Zemědělců a dřevorubců, případně horníků. Je sytá, vydatná, a těžká.. ale taky chuťově poměrně nezaměnitelná. Ne že bych byl nadšený fanoušek tradičních receptů jako je třeba kuba.. ale má to svou chuť a význam.

    To co i v lepších hospodách prezentují jako "českou" kuchyni.. no, řekněme že když mi na stole přistane řízek (čti: Wiener Schnitzel) tak jak ho začali dělat generálu Radeckému, tak se škrábu na hlavě přemítaje co to má společného s tradiční českou kuchyní. :)

    Takže abychom byli hrdí na tu správnou věc, teda.. :)
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    FOSSY: Jo, viz lanyzovy testoviny bez jedinyho lanyze k suchymu steaku a to cely za 450 :-D Moje matka treba tvrdi, ze tohle vsechno dela jeste horsi ceska povaha zlodejicku a smelaru. Pritom se mi zda, ze ceska kuchyne je dost vyrazna a neco, na co muzem klidne byt hrdy...tedy kdyz se dela dobre...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    ONITSUKATIGER: Veganství komentovat nebudu, snad jen že respekt v sobě by mohl být větší, než ke zvířatům :)))
    Ale jo, všeobecně se kvalita shání dost těžko a za dost nadsazené ceny - u nás.
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    FOSSY: Jo, vidim to stejne. Je pravda, ze od ty doby co se z respektu ke zviratum s pritelem stravujeme vegansky tak se pro me jidlo stalo uz jen "nutnosti" spis nez pozitkem. Nepocitam ten pripad, kdy si zajdem do vegansky restaurace Loving Hut, kde varej moc dobre a podle toho, jak tam cisnici porad piglujou stoly a zidle, tak mi je jasny, ze v kuchyni to bude stejne cisty jako muj stul, talir a pribor. Ale problem pro me predstavujou obedy. Pracuju ve sklenenym pekle na Butovicich, kde siroko daleko je Mekac, KFC, tri Ciny, Ceska Basta, predrazena Pizzerie a kantyna, ktera cas od casu ma treba bezvajecny testoviny se spenatem. Tudiz pro me jako pro vegana nic moc, ale predstava, ze vecer po praci jdu jeste na nakup a posleze si jeste kuchtim veceri a obed na druhej den, to je proste opruz. Kor kdyz me vareni neba...Nic jinyho mi nezbyva ale jak rikam, je to opruz. PETA treba ve svych propagacich veganstvi pise "Its so easy!" No jo! Ale v USA je veganstvi ted hype a vege jidlo se tam sezene vsude mozne. Bohuzel, v Cechach jsem pro lidi porad jeste jako hipik ze sekty slunickovych clovicku :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Myšlenkové Gastropeklo - aneb prezentace klientů/zaměstnanců jedné chráněné kavárny. Šišlající tetička sociální.

    FOSSY
    FOSSY --- ---
    TADZENKA: Ano.
    Lidi jsou zvyklí jíst na přežití, nikoliv pro požitek nebo dokonce zdraví. Ceny potravin a ochota investovat do jídla s tím jdou ruku v ruce. Proč si mám domů koupi kvalitnější a dražší jídlo, když můžu zhltnout éčkový polotovar z mikrovlnky u televize? Doba je moc hektická na to, abych chtěl po práci strávit hoďku dvě v kuchyni přípravou jídla a ne "jídla". A navíc na to spousta lidí prostě nemá peníze. A pak zapnu televizi a pan Babica mi potvrdí, že to dělám dobře. Co na tom, že jeho recepty mají s jídlem společné jen názvy? Je v TV, takže musí mít pravdu. A podle kvanta lidí ve fastfoodech nám to opravdu stačí...
    TESSS
    TESSS --- ---
    a nebylo driv, ze pohostinstvi byla vazana zivnost? Plati to jeste? Ja si myslim, ze by nebylo od veci vratit zpatky normy (rampusak a spol), pak by se nestavalo, to co o par prispevku niz popisuje Saraj nebo Fossy
    TADZENKA
    TADZENKA --- ---
    Já teda kuchařka nejsem, vařit pořádně moc zatím neumím, jen trochu, ale myslím, že to, co tu rozebíráte jde v ruku v ruce taky s tím, jak se ti lidé, kteří do podobných fušerských hospod chodí, stravují doma. Na výsledku mimibazaru je to třeba nádherně vidět...proč by si nezašli na tu strašnou svíčkovou, když doma mají rajčatovou polévku bez rajčat? Imho mezi tímto panuje přímá úměra. Taky jsem se tak dříve stravovala (i když né takhle zvrhle), ale pokud se člověk nenaučí jíst kvalitní suroviny doma, pravidelně a pro svoje zdraví, nic ho nepřinutí k tomu, aby začal vyhledávat tomu adekvátní restaurace. Souvisí s tím imho i změna chuti, pohledu, přístupu, no prostě všeho. Od té doby, kdy vím, že si mohu opravdu dobrý a kvalitní oběd udělat doma sama, neutrácím peníze v hospodách, kde na mě už od pohledu šetří a jejich žrádlo nestojí naprosto za nic. To si radši doma udělám lepší a našetřím si na restauraci takovou, se kterou budu spokojená, nebudu litovat utracených peněz a návštěva u nich, pro mě bude opravdu zážitkem. Tohle je třeba do těch lidí dostat, otázka je jak. Co třeba workshopy? Chtělo by to odbornou veřejnost alá stravování a její dopadek na zdraví obyvatel, ale kdo by to mohl dělat ve státě, kde je farmaceutická lobby hmatatelně prozřetelná a nikdo s ní nic nedělá? (Ano, já vím, už zabíhám do jiných témat). Nebo by stačily odborné kuchařské kurzy pro samotné restaurace, přece tenhle model podnikání je od základů špatně a pokud ti lidé, kteří tu restauraci vedou, nerozumí tomu, jak ji vést, musí se to stejně, jako ostatní podnikatelé naučit. To by se ale samozřejmě museli majitelé restaurací odprostit od zisku a také od myšlenky, že oni vědí nejlépe jak zacházet a vést svou vlastní restaraci a místo honění si trička by nabídli taky něco ze sebe svým zákazníkům, protože každá restaurace má na to, aby měla svůj vlastní profil a tvář.

    Uff
    SOJKA
    SOJKA --- ---
    To by si lidi tady nejdriv museli uvedomit ze za 59,- si dobrej obed nekoupis.Bohuzel stav financi lidi zijicich u nas neni na takove urovni aby si mohli dovolit vyvarovat se navsteve vyvroven blafu. Ja jsem jedine rad ze makam po nocich a mam cas si pres den vyvaret a nebyt zavisly na jidelnach a techto hospodach.Vyjde to levneji a nejim sragory.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam