• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    GAF
    GAF --- ---
    A ještě jeden dotaz stran té smůly. Prosím Vás, jak šetrně k dřevu odstranit smůlu (ty menší kousky jdou hadrem, ale ty větší už zůstávají) z mořených lakovaných prken?
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    WOJTYLA: na buk...tvořil jsem z toho hi-end reprobedny... výsledek byl i po natření vosku hodně povedený, ale trvalo to dlouho...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    CERMINEK: ok pistoli mám - zkusim...na jaký dříví si to mydlil?
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    WOJTYLA: jop...ihové ředidlo, co jsem koupil jsem nalil do stříkací pistole a po vrstvách nanášel... po každé vrštvě jsem to jemňounce přejel smirkem a dal další vrstvu...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    CERMINEK: nástřikem?
    GHANTA
    GHANTA --- ---
    frézka je to malá, řekl bych do ruky. finančně tak cca 1500? Jestli je to tak, že těch zásmolů je 100x10, pak bych to nechal na slunci, nebo tomu pomohl letlampou, ať to vyteče a pak vytřít tím benzínem a tmel....
    GAF
    GAF --- ---
    GHANTA: jaj odsuď taky, protože těch smolných místeček je na jednom prkně tak sto a prken je asi deset. A na frézku jsem zatím malý pán jak peněžně tak skillem.

Ale rozhodně díky za odpověď.
    GHANTA
    GHANTA --- ---
    Jaj. Vlastně truhláři používaj na ty zásmoly takovou frézku a pak tam nalepěj tohle: http://www.mikulkajosef.cz/produkty/vyspravovaci-lodicky/
    nebo se to místo dá vyškrábnout skalpelem, vyčistit benzínem a zatřít tmelem...
    GAF
    GAF --- ---
    GHANTA: ok, dík. Tak já to aspoň přetřu Luxolem ať to vydrží nějakou dobu zase a holt pak příště znovu :)
    GHANTA
    GHANTA --- ---
    Moření dřeva je dost složitá věc. Vypadá to jako lihové mořidlo. Stejně tak to může být práškové mořidlo rozpuštěné ve vodě. Nevím co je podle tebe klasický moření, který znáš, ale jak líh, tak prášek, potřebujou určitý zásady, který musíš dodržet. Doporučuju aplikovat houbou (rozuměj kus molitanu) a hned po natření vysušit (nejlépe pilinamy).
    Co se týče pryskyřice, obsažené ve dřevě. Výtoky smůly se ničím zastavit nedají.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    WOJTYLA: Něco podobného jsem kdysi vytvořil s obyčejným mořidlem. Po každém nástřiku mořidla, po té co to zaschlo, jsem povrch přebrousil, zbavil prachu a znovu nastříkal mořidlem. Po asi sedmi cyklech to vypadalo dost podobně.
    GAF
    GAF --- ---
    ...a všeobecně teda, je natření nějakým prostředkem dostačující, aby dřevo přestalo pouštět smůlu? Chápu, že tomu rozumím málo, ale ta smůla jde přece zevnitř toho dřeva, to tomu "nějaký lak zabrání"? A jestli ne, tak čim doopravdy by se mělo ošetřit, aby pouštění smůly přestalo nadobro?
    GAF
    GAF --- ---
    Ahoj lidi, snad jsem tu správně. Hodlám zbavit prkna na verandě smůly, kterou začaly pouštět (potuď asi prostě nekvalifikovaná práce drhnutím :), ale taky bych je rád asi něčím naimpregnoval nebo něco aby tu smůlu už nepouštěly. Poraďte prosím co koupit nebo jak vůbec něco takového provést teda.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    přátelé je tu někdo kdo má zkušenosti s mořením dřeva? jde mi konktrétně o moření který podpoří aby vylezla kresba dřeva. Klasický moření znám, ale aby to nák jako ve finále vylezlo takhle...

STETKA
    STETKA --- ---
    my jedem taky naprostou většinu věcí osmem, ale pokud si chceš vyloženě hrát s barvama, tak kreidezeit si můžeš namíchat z pigmentů, jaký chceš...
    GHANTA
    GHANTA --- ---
    OSMO COLOR -PARASTA PUULLE
    http://www.osmocolor.com/
    MIC
    MIC --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: pokud je to do koupelny tak bych se čistě třeba lněnýho oleje bál, přeci jen samotný olej nasákavost vlhkem neřeší.. Jinak nám byl doporučován Remmers že je to to samý co Osmo a v reálu ne, není, hodně není, Osmo se za ty peníze vyplatí. Co se odstínu týče je obrovský rozdíl kolikrát se to natře, dá se s tím kouzlit.
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    ahoj. objevila jsem tohle auditko úplně čerstvě a tak snad nebudu dotazem úplně mimo. Nemáte někdo zkušenost - pokouším se přijít na co nejekologičtější variantu docílení barevného povrchu dřeva dle mých představ - bude fungovat namoření vodou rozpustným práškovým mořidlem a následně aplikace přírodního oleje (máte zkušenost s oleji co prodávají na cestadreva.cz?). Jak se to bude chovat? Nebude to pouštět, flekatět?Původně jsem uvažovala o osmocolor, ale nemají v těch interiérovkách takovou škálu barev a odstínů co bych potřebovala. Jedna z věcí bude deska a skříňka pod umyvadlo do koupelny a tam bych ráda, aby to bylo odolné vodě - to píšou třeba u toho tungového oleje. Předem díky za připomínky a zkušenosti
    GHANTA
    GHANTA --- ---
    třeba http://www.demos.cz/plosny-material/preklizkove-desky/stavebni-vodeodolna.html
    a nebo pak varianta potažená fólií, co se používá např. na přívěsné vozíky
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Tak a mám zase další dotaz... potřebuji desku o rozměru 220 × 145 cm jako víko na boudu pro psa, tzn. nic drahého a něco co vydrží venkovní podmínky?

Zbytek boudy mám celý ze staré nábytkové dřevotřísky, ta sice na ven není, ale je to komplet polepené papírem se syntetickým lepidlem a voda ani vlhkost se na dřevo nedostanou. Ale když takto udělám i víko (na které stejně materiál musím koupit) z dřevotřísky, tak to zase musím potáhnout, načež mi už došlo to lepidlo a to víko bude dost hodně těžké... Co by jste na to doporučili?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam