• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    GREGI
    GREGI --- ---
    MOMENT: jasny no:) na prsteny bych to rozhodne nedal ale na vesacky snad problem nebude;) na "kuzi" zustanu verny osmu i kdyz je s nim trochu oser prace tohle se jen natre a je hotovo;D
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    Ptam se na to same :)
    Vetsinou to byva tak, ze probehnou testy, ale na velmi malem (nicotnem) vzorku populace nebo zvirat a hlavne ciste jenom s konkretni latkou (bez kombinaci s jinymi latkami), vse projde a schova se pod nakou normu. Takhle je mineralni olej obsazen v bonbonech, ktery se maj lesknout :) v australii zakazano, jinak v evrope a americe v pohode.
    GREGI
    GREGI --- ---
    MOMENT: jj to sem cetl ale nic o te nezavadnosti se tam nepise... ani nikde jinde sem moc nenasel... cekal bych ze nezavadne na prkenka budou spis nejaky rostlineho puvodu (jasny ropa je taky rostlieho puvodu ale... ;D)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    GREGI
    GREGI --- ---
    MOMENT: dik

    jinak jak to ze kdyz je to derivat ropy tak se muze pouzivat na prkenka... a hadam ze pri styku s kuzi je to taky ok ne?:)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    SKYDD Olej na dřevo, vnitřní užití - IKEA
    http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/00046786/
    GREGI
    GREGI --- ---
    ten mineralni olej v ikey maj kde?:) myslim oddeleni;) musim taky koupit nejaky veci nejdou osmem natirat tak na to se ten mineralni bude hodit vic;)
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    jinak tady je nějaké bližší info k diskutovanému Top oleji od Osma

    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    MTJ: na druhou stranu, pokud si dobře pamatuji, tak ty to z Aumexu občas bereš a nějaké slevy už nastavené máš (mám dojem že dávají max 10%) a nerad bych jim lezl do zelí, to se zase nedělá ;)
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    MTJ: v pohodě, když toho bude víc tak se na ceně můžeme domluvit i lépe ;) asi bych zvládl Ti dohodnout vyzvednutí i v Praze ...
    MTJ
    MTJ --- ---
    DEEJAYY: Nojo, jenže ty jsi, pokud se dobře pamatuju, v Táboře, a kamarád mi to vozí až domů. Ale tady jde hlavně o to že mi to nabídl sám, Osmo se mi vyplatí i za plnou palbu, jezdit aktivně někam daleko se mi samozřejmě ani nechce, ani nevyplatí.
    Ale tak vzpomenu na tebe až zas budu kupovat velký balení, třeba uděláme kšeft :)
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    MTJ: 638,- je základní cena, někde okolo 500 - 520 ti ho udělám uplně bez problému také ;)
    MTJ
    MTJ --- ---
    MOMENT: V pořádku, jen mě velice překvapilo, že mě můj otec doběhl až na nyx :D

    Ten Ikea olej je netuším z čeho, každopádně z něj bohužel ani po týdnech nemám pocit, že by jakkoliv vytvrzoval (na zkušebním vzorku bez namáhání i na prkýnku v zátahu). Povrch je i po týdnech takovej… nijakej (jak kdyby tam ani nic nebylo), a se zpolymerovaným lněným olejem se to absolutně nedá rovnat. „Hezký“ je to pár dní; koneckonců v návodu píšou, že obnovovat by se to mělo myslím až 1x za měsíc (takže si umím představit, že to pak bude vypadat jakoby hezky). Osobně nemůžu doporučit, za ty peníze koupíš litr lněnýho a ten navíc skutečně jako olej funguje.

    Ale nejvíc prostě vypichuju to Osmo, opravdu nevěřím že najdeš něco lepšího ;)
    (rozdíl olej x Osmo je ten, že olej je jen olej (tj. dřevo bude napuštěno do hloubky a když počkáš, vytvrdne, ale to je tak všechno), kdežto Osmo má v sobě taky tvrdý vosky, který ještě navíc udělají ten cennej a odolnej povrch.)

    Pokud chceš ušetřit a máš třeba náhodou možnost jezdit za hranice, kup tam. Mě vozí kamarád z Vídně a tohle kuchyňský tam vyjde na cca 500,-.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    MTJ: omlouvám se, nevěděl jsem.
    nicméně děkuji za stručné srovnání jednotlivých variant. rád bych se ale zeptal (obecně do diskuze), jak je to s oním minerálním olejem? IMHO rychle vytvrdne (?) ale musí se častěji obnovovat, takže nakonec vyjde dráž a práce je víc a ostražitosti taky. Navíc ikea píše, že si člověk může dát panáka a nic to s ním neudělá (ale je to vedlejší produkt rafinace ropy).
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: Vida, ani to není taková pálka, jak jsem čekal...

    E-Brusivo.CZ - Nerezová ocelová vlna Rakso medium
    http://www.e-brusivo.cz/ocelova-brusna-vlna/904069-nerezova-ocelova-vlna-rakso-medium.html
    MTJ
    MTJ --- ---
    JOSEF_K: Přesně tak. A koukám že jsem si prve nevšiml že tu MOMENT: zmiňije nerezovou, která se skutečně vyrábí (v česku jsem jí teda osobně neviděl, mám od kamaráda z Vídně).
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: Jo, s tou ocelovou vlnou to byl blbej nápad. Ale dobře, že to přišlo na přetřes, brzo budu dělat povrchovku velký dubový desky a jak se znám, určitě bych ji přejel vlnou a nepřemýšlel nad tím.

    A s tím nožem mě ještě napadá, že podstatná část kuchyňskejch nožů je z ocelí, který buď nereznou vůbec nebo jen málo. Ale obecně to bude fuk. Kdyby ta reakce byla až takhle drsná, tak nepůjde použít nejen pila, ale ani dláto, hoblík atd.
    MTJ
    MTJ --- ---
    MOMENT: Jo a kdyby to bylo s tím stykem s pilou tak žhavý, tak dub ani nejde nařezat na katru (tam je navíc mokrej). Takže ti doporučuju na tohle zapomenout, je to náběh na další roztomile hloupou legendu.
    MTJ
    MTJ --- ---
    GHOSTDOGG:
    JOSEF_K: IMHO je to hlavně o tom, že prkýnko přichází do kontaktu s ostřím, který zase hned zmizí (tj. velmi malej a krátkej kontakt), kdežto například při leštění ocelovou vlnou (kdy se množství tý vlny zapíchá do pórů) je ten kontakt dlouhodobej a „podpovrchovej“ a je to za den na vzdušný vlhkosti hned vidět.
    MTJ
    MTJ --- ---
    MOMENT: Tak předem pěkně prosím, aby mě nikdo s mým otcem nijak nespojoval. Krom toho, že je to můj otec, spolu nemáme vůbec nic společnýho (velmi, velmi slušně řečeno) a rozhodně jen proto, že je to pan otec a říká to, to neznamená, že špek je lepší. To by bylo k tomuhle.

    A ke tvýmu dotazu:

    – pokud chceš škudlit cenu (a mít relativně odolnej povrch, časem ale nic moc hezkej) – použij lněnej nebo tungovej olej. Vyžaduje hodně času. (lněnej 2 týdny, tungovej víc)

    – pokud chceš škudlit čas (a mít fajnovej povrch vždy bez starosti (a ne, nedělám pro Osmo)) – použij Osmo na kuchyňský desky

    – pokud chceš škudlit čas a cenu – použij Ikea bílej minerální olej

    – pokud si chceš zničit kuchyňskou desku – použij špek (špek, jakožto nevysychavej olej, v těchto podmínkách už nevymyješ)

    U Osma je důležitý nedávat naráz moc, to raději víckrát. U olejů víceméně taky (ale zpravidla se vpijou zcela, nehrozí to tak jak u Osma). A ano, mám dobrý zkušenosti se vším zmiňovaným.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam