Zdravím ve spolek, dávám dhromady starou chalupu a mám určitou představu o mnoha detailech, ale učím se za chodu a zatím se příliš neorientuju v povrchových úpravách dřeva. Vše se snažím dělat pokud možno tradičními postupy, používat přírodní materiál apod. ikdž zase nejde o nějakou památku, takže nemusím být úplně striktní — jde mi zkrátka o přirozenost.
A teď konkrétně — z jiné chalupy mám schované staré krásné tesané trámy, kterým bych rád trochu osvěžil vzhled. Jsou celé zaprášené a mají šedý povrh a já přemýšlím, jak je šetrně zrenovoval, aniž bych je poškodil, nebo aby vypadaly, že včera vyjely z pily :) Varianty jsou asi dvě, tj. buď speciálním kotoučem na rozbrušovačku odstranit šedý povrh a měkké části mezi léty, ale trochu se bojím, že tím naruším právě tu výhodu „hladkého povrchu“ tesaných trámů. Druhou variantou jsou chemické přípravky, tzv. odšeďovače.
Následně bych trámy rád ošetřil asi olejem, by byly chráněné a vystoupla kresba dřeva. Zde ještě nevím, jestli bych případně použil nějaké mírné moření, aby kresba vylezla ještě více. Něco jsem zde četl o výluzích z ořechů (kterých mám plnou zahradu), takže to mě taky trochu láká…
Máte nějaké rady, tipy, triky? Asi se budu postupně ptát víc, např. na ošetření zase jiných trámů volskou krví a podobně :) Díky…