LINKOS: Omlouvám se za prodlevu, ale neměl jsem teď moc času na psaní.
Ta aby to nevypadalo jako, že jsem velkej znalec (tohle je moje zkušenost a dedukce).
S osmem jsem pracoval asi dvakrát na kuchyňských deskách přímo s tím (olejem) prot to určený. Materiál desek byl buk.
Co se mi konkrétně neíbilo na tomto oleji bylo jaho hustota. Přišlo mi to hrozně hustý a moc jsem neveděl jak aplikovat. Když to děláš hadrem, tak máš možnost udělat rozdílně tlustou vrstvu. Bud to namáčíš často a moc na to netlačíš a dělá to silnou vrstvu, která pak ve výsledku vytvoří na film a jsou vidět tahy i když se to dělá hadrem po směru vláken, když na ten hadr pořádně tlačíš a jen to zlehka nacucne do materiálu tak se nevytváří se film a nejsou vidět tahy hadrem. Jen nevím, jestli je zaručeno dostatečné množství na kvalitní ochranu. když na upravený povrch šplouchne voda má to ze začátku odpudivé vlastnosti. Pokud kapička na povrchu stojí déle začíná dřevo pod kapičkou nabívat a po utření je tam bílá skrvna velikosti kapky a je to i trošku vystouplý. Když se to podchytne v čas tak se to vrátí do původní barvy,ale tvar už je skoro vždy zdeformován.
Ten comlex olej má pro mě mnohem lepší viskozitu. Vypadá opravdu jako olej a ne jako štáva (osmo). Ten Complex jsem použil už historicky taky na pracovní desku v kuchyni a za těch x let co tam je bylo potřba jednou tak za dva roky přetřít. Nedělalo to takové problemy se stojící vodou na dřevu a aplikace je mnohem méně náročná atd.
Když to schrnu, tak pro můj pocit se s tím lépe pracuje a dle mích nepodložených zkušeností má i lepší vlastnosti co se týče ochrany dřeva proti vodě..
Ten kreidezeit vůbec neznám, tak nemohu porovnávat. Ještě jsem párkrát pracoval s Ciranovou jak tu taky byla zmiňovaná a ta mi přijde taky dobrá. Líbí se mi jak zbarvuje (a rozjasňuje) dřevo