• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNISLASH: A chceš je zneviditelnit nebo naopak zvýraznit? Pokud zvýraznit, tak se používá sádra nebo křída s klihem, obojí se dá probarvit.

    Pokud zneviditelnit, tak klih s jemným brusivem, ale otázka je jestli to bude stárnou stejně jako zbytek dřeva. Například buk by nestejnoměrně červenal.

    Se šelakem ale nemám zkušenosti.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    OMNISLASH: Dub je na tohle šílenej. Podobně jako jasan. Pemza je dobrá, ale i tak musíš dělat grunt xkrát, než se ti povede ty díry zaplnit. Plus ona ta práce s pemzou taky není zrovna triviální věc, dá se to hrozně lehce zvorat, zvlášť když použiješ moc šelaku. O trochu méně tradiční metoda, ale o to funkčnější je obyčejný polyesterový dvousložkový tmel. Přibarvíš si ho na správnej odstín a širokou nerezovou špachtlí ho roztaháš po ploše, aby zůstával fakt jenom v pórech. Pak lehce přebrousíš třeba 400 papírem, abys jen odstranil přebytečný tmel a neotevřel další póry (tohle se o hodně líp řekne než udělá). Nebo se dá zabrousit fermež. Čistý dřevo napatláš fermeží, necháš tak 20 minut vcucnout, vezmeš zase 400 papír a krouživým pohybem napříč vláknama silou brousíš. Vzniká ti taková mastná kaše, která póry ucpe. Blbý je, že v dalších pár dnech, kdy fermež schne, se ta kaše stejně trochu propadne, takže to musíš dorovnat třeba tou pemzou.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    co pouzivate na kravske pory v cervenem dubu? hraju si s selakem a byt to na buku vypada nadherne, na dubu jsou ty diry po porech dost silene. mletou pemzu tady nemam, ale popravde si na nekterych tech rezech neumim dost dobre predstavit, ze by ty kratery mohla cele vyplnit. nejaka osobni zkusenost by se hodila
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    LINKOS: tvoje rady sou těžký:)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VODNIK: nj,to je pak tezky...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Plus u střešních latí jsou trochu odlišné nároky na vlhkost než u truhlářského řeziva.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    LINKOS: ehm, je ti jasný, že ty latě nejsou hoblovaný? A pokud má problém si něco uříznout, tak asi nejspíš hoblovat nebude už vůbec
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    SWIST: To znamena ze budes slozite vybirat a pak dal upravovat normalne velmi hruby a rozsekany stresni late;)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SWIST: ne znamena to,ze to sezenes ve stavebninach,na pilach atd. Jen je potreba si vybrat rovne.
    Ja jsem si je napriklad koupil na pile a dosusil
    SWIST
    SWIST --- ---
    LINKOS: A co to pro mě znamená? Že to neseženu v rozumné kvalitě?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ehm,je vam jasny,ze 3x5 se delaji stresni late...
    SWIST
    SWIST --- ---
    PLAGUEDIL: Jo vím. Tím jsem se inspiroval, chci do toho pak montovat i nějaké ty šuplíky co v těch systémech používají. Ale nesedí mi rozměrově. Respektive bych musel jeden dílec upravovat (nebo se smířit s tím že je vyšší než chci). Ale řekl jsem si že by bylo fajn to zkusit udělat sám - byť tedy jde defakto jen o to to dobře rozměřit a navrtat.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ad hranoly popripade "zebriky" na police v ikea maji ivar, jeden vyjde na par stovek, ruzne velikosti.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    SWIST: na tohle VODNIK si vzpomen, az te tady priste bude nekdo odkazovat, "at si to nechas udelat u nejakeho truhlare, ze to bude mit hned", coz se tady deje pomerne casto :) jinak samo zalezi z ceho to chces. pokud chces ty hranoly z neceho jineho nez smrk pripadne dojebany buk, tak v obibachu moc nepochodis
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    SWIST: v truhlárně se ti na takovouhle mega zakázku z vysoka .... Pro takové drobnosti jezdím do Bauhausu, stačí si vybrat rovné kousky a nechat si je nařezat, rozdíl v ceně bude pár korun
    SWIST
    SWIST --- ---
    TRUHLIK: Netvrdím že nemáš pravdu. Co se týče řeziva tak jsem kupoval jen konstrukční dřevo na nějaké blbosti. Vycházím hlavně z toho co jsem tak obecně slyšel od lidí a částečně když jsem porovnal ceny na eshopech, ale tam si kvalitou nemůžeš být taky jistý. Proto se ptám tady..
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    SWIST: Hm.. moje zkusenost je, ze kvalita je hlavne o tve schopnosti vyberu a cena je +20-30%, asi mesic zpet jsem to nahodou porovnaval (s holesovickym prodejem dreva)
    SWIST
    SWIST --- ---
    TRUHLIK: Tak jako ano, i když mám za to že řezivo mají dražší 2 v horší kvalitě než by bylo v nějaké truhlárně...
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    SWIST: To je snazsi zajet do Hornbachu, ne?
    SWIST
    SWIST --- ---
    Zdravim.
    Mohl by mi někdo doporučit truhláře/prodejce dřeva (pořípadě sám nabídnout) z Prahy který by mi byl ochotný prodat pár přesně naformátovaných hranolů a spárovek. Chtěl bych si udělat jednoduchý regál, ale nemám bohužel přístup k žádné dílně, takže to budu kutit doma. Byl bych tedy rád kdybych si akorát navrtal díry na kolíky + nějaký spojovací materiál (nerad bych to svrtával napevno) a akorát to seskládal.
    Ale jedná se opravu jen o pár kusů - 4x hranol 1900x50x30, 2x hranol 950x50x30, 1x spárovka 1500x400x28, 1x spárovka 1500x400x18, 2x spárovka 900x400x18 a 14x hranol délka 400 a asi klidně taky pro jednoduchost 50x30.

    Popřípadě odhad ceny pokud bych to chtěl nechat udělat - představa toho jak by to vypadalo je asi jasná z materiálu. Regál do L, celková délka 150cm, vyšší strana 190cm vysoká a 90cm široká, nižší strana 95cm vysoká a 60cm široká. Jedna police zároveň jako malá pacovní/odkládací deska ve výšce 95cm, pod ní ještě jedna police přes celou délku a dvě menší police nad. Hloubka 40cm + 2x3cm za stojny před a za. Police podloženy ještě hranoly, respektive moje představa je nakolíkovat police na hranoly a výsledné spoje by byli hranol - stojna, pro větší pochu. Spoje si představuju jako kolík + v hranolu zapuštěný závit a sešroubované, tedy aby se to dalo klidně několikrát rozložit/složit.

    Případě pokud by jste k tomu měl někdo nějaké poznámky, klidně si nechám poradit. momentálně to plánuju jako regál do kuchyně, na nějakou zeleninu, zavařovačky atp..
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    WEWERKA: Jeste detail. K tomu epoxy jsou dostupna ruzna tvrdidla, precti si manual. Nektere jsou vhodne pro styk s potravinami a nektere ne. Nektere zloutnou a nektere budou transparentni.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    OMNISLASH: Ten suk bych vytahla a misto nej bych hodila epoxy 531 + cerny pigment. Je to hodne ridke a zatece vsude. Zespoda to oblep modrou malirskou paskou, at to drzi na miste a neprotece.
    Potom to chce vzit bruskou s tvrdym kotoucem, abys tam neudelal dulky do orechu. Cerny pigment k orechu pekne sedi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam