• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    TLOUDEV: Jinak ty C profily, to má nejaký standard? Tedy na tom stole bude stejný rozměr jako třeba na té zmiňované https://www.peddy.cz/...ducts_id=47012&gclid=EAIaIQobChMInu6YnauY3gIVEI4YCh0E3gExEAQYAiABEgL8_fD_BwE ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TLOUDEV: Něco na ten způsob hledám. S tím že bych to rád přizpůsobil hlavně na přesné řezání min do 1,2m. Tedy pravítko na pevno tak abych mohl pevnou a přesnou bočnici na něm snadno posunovat. Ty bočnice má sice asi dost přesné. Vypadá to celkem masivně. Ale problém vidím v tom že nastavuju na slepo, změřím přiložením pravítka, zase dorovnám a změřím,... Na druhou stranu pokud potřebuju uříznout 4 stejné kusy, měřím jen jednou. Což je mnohem lepší než teď kdy si upnu materiál na stůl, pak upnu pravítka a nakonec říznu. A druhé zase celé znova. Pravítka jsem vyráběl ručně s plexiskla, ale přesnost tak do půl milimetru :-( Díky více krokům. Navíc to musím rýsovat.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CUKI: ted jsem zahlidl na vystave tohle: http://www.workbench.cz
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Stavba je zároveň místem dílny, tahání odpadá.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    CUKI: Na to posledni mam inspiraci zde:
    UJK Parf Guide System - Overview
    https://www.youtube.com/watch?v=5usysrkgQBo
    CUKI
    CUKI --- ---
    WEWERKA: Píše dubové stupy na betonové schody a pak že by ji využil na drobnější nábytek.
    Mám podobný využití. Nábytek si jedu vesměs ve volných chvílích v nekomerčním měřítku. Na stavbu bych se tím vůbec netahal. Ale po té dewatce (a případně Makitě) jsem už dříve pokukoval. Protože třeba lišty a drobnější podélné výrobky prostě jinak vyrobit neumím. Ale zatím jsem do toho neinvestoval, protože jinak na nábytku dělám z 90% pouze příčné řezy, kde ji nevyužiju.

    A tím že bojuju hodně z místem, protože stále nemůžu najít nikde v okolí nějakej pěknej pozemek na dílnu, tak si vystačím s pravítkem vyrobeným pro obyč mafla a několika rychlosvěrkama.

    Spíš laboruju jak vytvořit přenosný pracovní stůl (soustavu stolů). kam bych mohl přidělat 90°přípravek s přesným pravítkem.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    WEWERKA: Píšu drobný nábytek a obložení schodů.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    CUKI: Pise na nabytek :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: na stavbu? udělej si kvalitní pravítko na obyč ruční kotoučovou pilu. Tyhle pily jsou pak v praxi stejně použitelné jen na podélné řezy.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    VO_D_KOLEK: tez doporucuji toho dewalta. mam jej a je to solidni stroj. s presnosti na mensi truhlarinu u nej neni problem a v pripade potreby zvlada porcovat o poradne kusy reziva
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    VO_D_KOLEK: Cirkule je jeden z nejčastějš používanejch a nejuniverzálnějších strojů na dílně. Vypisovat, co všechno se s ní dá dělat, je na knížku. Stejně tak co všechno by měla umět. Úplně obecně: čím tužší konstrukce, tím líp. Stůl musí bejt rovnej a pevnej, tzn. nikdy plech. Musí to být hliník nebo nejlíp litina (u malých pil je nejlepší hliníkový frézovaný odlitek, protože z litiny se nedělaj). Pravítko na podélnej řez musí být taky tuhý a ukotvený na obou koncích (jakmile je jen na jednom, je vždycky šejdrem). Pravítko na příčnej řez moc neřeš. U pil pod sto litrů je vždycky akorát na ozdobu a vyrobíš si vlastní a lepší. Za sebe ti můžu doporučit tuhle, mám ji asi pět let: https://www.peddy.cz/...ducts_id=47012&gclid=EAIaIQobChMInu6YnauY3gIVEI4YCh0E3gExEAQYAiABEgL8_fD_BwE
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    WEWERKA: Jo, tak opravdu stolní pila nepřipadá v úvahu už kvůli místu v budoucí minidílně.
    Ta Boschka se mi zdá pořád drahá.
    Od pily potřebuju, aby uměla řezat rovně (a aby bylo vidět, kam až řezem dojíždím) a s náklonem. Co dalšího?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    VO_D_KOLEK: Zkus si vygooglit "cabinet saw vs jobsite saw"
    Nahodne prvni video s timhle tematem
    Table Saw, Portable Saws, Contractor Saws, Hybrid Saws, Cabinet Saws - How To Choose
    https://www.youtube.com/watch?v=6FBtsybFNMY
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    WEWERKA: A jak se dvě jmenované liší?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    VO_D_KOLEK: No tak muzes mit ty male pily na stavbu. Bosch GTS 10 J (tu mam ja), ale tam nepocitej s tim, ze to bude nejaky zazrak.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    WEWERKA: Pročtu, ale skoro 50 tis. opravdu ne.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    STOLNÍ PILA
    Okolnosti (pokládka dubových stupňů na betonové schody) mě nutí uspíšit nákup stolní pily. Hlavní záměr je posunout pomocí ní truhlařinu (zatím spíš v uvozovkách) o stupínek dál. Jak vybírat? Mějte, prosím, na paměti, že vyrábím drobnější nábytek a podobně, sám pro sebe, neživím se tím a pila nepojede x hodin denně.
    Díky za jakékoli nasměrování.
    MADELEINE
    MADELEINE --- ---
    Ahoj všichni,
    sháním někoho, kdo umí řezbařinu (s dlátem). Potřebovala bych vyřezat jednoduchou malou madonku cca tohoto stylu: http://www.muzydetem.cz/_extra/katalog-aukce-2018/img/katalog_2018_04.jpg

    Bližší info dodám, pište sem, nebo do zpráv. Díky moc.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ahoj,
    mám doma nějaký zkameněliny, chtěl bych je dát na dřevěnou základnu - něco na způsob tohoto https://www.eben.cz/images/stories/virtuemart/product/377-achat-na-podstave-dg1.jpg
    Nemáte tip na někoho, kdo to vyrábí? Úplně se mi do toho nechce samotnýmu, jde mi o kvalitu, správné dřevo a lesk. Také bych si narozdíl od obrázku představoval tu základnu oválnou a to už pomocí svého vybavení už vůbec nedám.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    jak jsem tady mesic zpet psal o tom kurzu, tak tady je ten jednodenni vysledek. ano, jsem levy, ale vysledek stejne potesil :)

    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    OMNISLASH: mám to lavicové provedení, 600ku. Srovnávám tím všechno, čím brousím - kameny i břidlici.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam