• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    CUKI: aby to vysychalo rok? to jsem vživotě neslyšel tohleto. leda že by tam netopil a zapomněli na střechu nebo potok ve sklepě nebo tak něco.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: K lepení: vycházím z videa ze Dřeva z kouta, ale doba tuhnutí lepidla, které týpek používá a doporučuje, mě děsí – rozhodně bych měl radši víc času.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Schody i schodnice (podschodnice jsou z laminované dřevotřísky) jsou v domě několik měsíců.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: jj. Když dělám něco se dřevem, tak ho v tý místnosti klidně několik týdnů nechám srovnat vlhkost. Ale ty betonový schody můžou vysychat klidně rok i víc. Záleží na podmínkách.
    Lepit dřevo na beton je ok, ale ty lepíš soustavu dřevěných prvků, těsně navazujících na betonový monolit. Tam už bude vše vidět. Lepí se to různejma lepidlama ala chemopren, ale asi bych se nebál použít i tu lepící pěnu. Hodně záleží na kvalitě podkladu.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Ale to se vyjadřuješ k dubu a betonu, ne k dubu o síle 2 cm a dubu 3cm, ano?
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: Počáteční a konečnou vlhkostí. Oba materiály mají dost odlišnou tepelnou roztažnost a jinou dobu schnutí.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Rozdíl mezi čím a čím?
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: Bacha jen na rozdíl vlhkostí, může to na tom betonu v novostavbě ještě dost dlouho pracovat.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PLAGUEDIL: Rozdíl při nášlapu by nevadil, jde o to, aby schod netrčel nad podlahovou krytinu.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    VO_D_KOLEK: 2cm budou vic než dostatek podle mě.
    na druhou stranu, ten rozdil jednoho cm podle mě nepujde poznat při našlapu.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PLAGUEDIL: Lavíruju mezi lepicí nízkoexpanzní pěnou (snazší aplikace) a lepidlem k tomu určeným (lepší vlastnosti).
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PLAGUEDIL: Beton a ano.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    VO_D_KOLEK: co je podklad a budeš to lepit celoplošně?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    TLOUŠŤKA STUPNĚ Z DUBOVÉ SPÁROVKY
    Kvůli špatně provedené výšce budu muse u jalového schodu zfrézovat stupeň – teď má 3 cm. Můžu jít na 2? Vza bych jen tu část, která bude spočívat na stupni, přesah ne.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Zdary. Chci si poridit domaci stolni lupinkovou pilu. Ma nekdo nejake tipy? Aby to neco vydrzelo, ale nemam to na profi praci a aby me to nestalo majlant. Kukal jsem na heurece a nejlevnejsi je za 2000 Kc, ale bude to nejaka plecka. Videl jsem i video, ze desne vibruji, to by asi delat nemelo. Tak nejakou zlatou stredni cestu by mi nekdo doporucil prosim?
    Diky
    CUKI
    CUKI --- ---
    TLOUDEV: Vždyť je to pár prkýnek za 30k je základ aby to mělo alespoň ty c lišty. A kolik tam tý překližky máš? Stolek 120x60cm? Je to o práci, ale ta vrchní deska se dá udělat neporovnatelně přesněji na CNCčku za pár minut. Ručně to ale trvá, to je jasný.

    Překližku moc nepoužívám, protože maximální formát co jsem schopen s ním manipulovat je 60cm a na délku 2,5m No a překližky se v půleném formátu neprodávají (alespoň o nich nevím)...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CUKI: hele ja kdyz jsem si pocital naklady na 'ninja' hoblici (samurai workbench - youtube), tak jsem se dostal na cca 15kKc jen na materialu.. IMHO to zkratka za ty prachy je, precen je to 18ka preklizka (vodeodolna), takze celkem bytelny matro.. ale samo, nesponzorujou me tak ti to cpat nebudu ;-) (za me mi to fakt prijde lepsi nez ojevovat kolo)
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNISLASH: To je takové dilema, máš rovnou plochu, tak to na ní rovnou děláš no.

    TLOUDEV: No drahý je to jak sviň, nevím co na tom tolik stojí. Ale já o koupi ani neuvažoval, protože si ten rozměr potřebuju přizpůsobit svým požadavkům, ale jako inspirace dobrý.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    TLOUDEV: nevim, jestli bych si k tomu dovolil to, co k hoblici. ale jestli to ma alespon tu deksu rovnou, jako moztazni plocha by to bylo fajn. ve fajne dilne tohle tedka dost chybi. chodit vsechno testovat na srovnavacku neni uplne ideal. nehlede na fakt, ze to jde jen u hodne malych veci. stoly sice puvodne +- rovne byly, ale verejna dilna => hovada => vsechno zasrane od epoxidu, tmelu a ruznych jinych producentu hrbolu :-/
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CUKI: hele oni tam maj asi miliardu ruznejch konfiguraci, nastavcu, vseho moznyho. me to na celym drevarskym veletrhu zaujalo snad nejvic. akorat ze do toho holt musis nasypat prachy.. zase chlapik u stanku rikal, ze se s cenou da hybat, napr. ze si ten stul smontujes u nich na dilne dam, nebo si koupis jen desku a ty vodici listy, nebo.. zkratka byla s nima velmi rozumna rec. ja momentalne smrdim korunou, tak do toho skocim snad pristi rok, ale fakt mi to prijde jako dobra cesta. prece jen ty preslapy pri tvorbe hoblice/ponku/whatever uz udelal nekdo za tebe...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TLOUDEV: Jinak ty C profily, to má nejaký standard? Tedy na tom stole bude stejný rozměr jako třeba na té zmiňované https://www.peddy.cz/...ducts_id=47012&gclid=EAIaIQobChMInu6YnauY3gIVEI4YCh0E3gExEAQYAiABEgL8_fD_BwE ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TLOUDEV: Něco na ten způsob hledám. S tím že bych to rád přizpůsobil hlavně na přesné řezání min do 1,2m. Tedy pravítko na pevno tak abych mohl pevnou a přesnou bočnici na něm snadno posunovat. Ty bočnice má sice asi dost přesné. Vypadá to celkem masivně. Ale problém vidím v tom že nastavuju na slepo, změřím přiložením pravítka, zase dorovnám a změřím,... Na druhou stranu pokud potřebuju uříznout 4 stejné kusy, měřím jen jednou. Což je mnohem lepší než teď kdy si upnu materiál na stůl, pak upnu pravítka a nakonec říznu. A druhé zase celé znova. Pravítka jsem vyráběl ručně s plexiskla, ale přesnost tak do půl milimetru :-( Díky více krokům. Navíc to musím rýsovat.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CUKI: ted jsem zahlidl na vystave tohle: http://www.workbench.cz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam