• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Zdary. Chci si poridit domaci stolni lupinkovou pilu. Ma nekdo nejake tipy? Aby to neco vydrzelo, ale nemam to na profi praci a aby me to nestalo majlant. Kukal jsem na heurece a nejlevnejsi je za 2000 Kc, ale bude to nejaka plecka. Videl jsem i video, ze desne vibruji, to by asi delat nemelo. Tak nejakou zlatou stredni cestu by mi nekdo doporucil prosim?
    Diky
    CUKI
    CUKI --- ---
    TLOUDEV: Vždyť je to pár prkýnek za 30k je základ aby to mělo alespoň ty c lišty. A kolik tam tý překližky máš? Stolek 120x60cm? Je to o práci, ale ta vrchní deska se dá udělat neporovnatelně přesněji na CNCčku za pár minut. Ručně to ale trvá, to je jasný.

    Překližku moc nepoužívám, protože maximální formát co jsem schopen s ním manipulovat je 60cm a na délku 2,5m No a překližky se v půleném formátu neprodávají (alespoň o nich nevím)...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CUKI: hele ja kdyz jsem si pocital naklady na 'ninja' hoblici (samurai workbench - youtube), tak jsem se dostal na cca 15kKc jen na materialu.. IMHO to zkratka za ty prachy je, precen je to 18ka preklizka (vodeodolna), takze celkem bytelny matro.. ale samo, nesponzorujou me tak ti to cpat nebudu ;-) (za me mi to fakt prijde lepsi nez ojevovat kolo)
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNISLASH: To je takové dilema, máš rovnou plochu, tak to na ní rovnou děláš no.

    TLOUDEV: No drahý je to jak sviň, nevím co na tom tolik stojí. Ale já o koupi ani neuvažoval, protože si ten rozměr potřebuju přizpůsobit svým požadavkům, ale jako inspirace dobrý.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    TLOUDEV: nevim, jestli bych si k tomu dovolil to, co k hoblici. ale jestli to ma alespon tu deksu rovnou, jako moztazni plocha by to bylo fajn. ve fajne dilne tohle tedka dost chybi. chodit vsechno testovat na srovnavacku neni uplne ideal. nehlede na fakt, ze to jde jen u hodne malych veci. stoly sice puvodne +- rovne byly, ale verejna dilna => hovada => vsechno zasrane od epoxidu, tmelu a ruznych jinych producentu hrbolu :-/
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CUKI: hele oni tam maj asi miliardu ruznejch konfiguraci, nastavcu, vseho moznyho. me to na celym drevarskym veletrhu zaujalo snad nejvic. akorat ze do toho holt musis nasypat prachy.. zase chlapik u stanku rikal, ze se s cenou da hybat, napr. ze si ten stul smontujes u nich na dilne dam, nebo si koupis jen desku a ty vodici listy, nebo.. zkratka byla s nima velmi rozumna rec. ja momentalne smrdim korunou, tak do toho skocim snad pristi rok, ale fakt mi to prijde jako dobra cesta. prece jen ty preslapy pri tvorbe hoblice/ponku/whatever uz udelal nekdo za tebe...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TLOUDEV: Jinak ty C profily, to má nejaký standard? Tedy na tom stole bude stejný rozměr jako třeba na té zmiňované https://www.peddy.cz/...ducts_id=47012&gclid=EAIaIQobChMInu6YnauY3gIVEI4YCh0E3gExEAQYAiABEgL8_fD_BwE ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TLOUDEV: Něco na ten způsob hledám. S tím že bych to rád přizpůsobil hlavně na přesné řezání min do 1,2m. Tedy pravítko na pevno tak abych mohl pevnou a přesnou bočnici na něm snadno posunovat. Ty bočnice má sice asi dost přesné. Vypadá to celkem masivně. Ale problém vidím v tom že nastavuju na slepo, změřím přiložením pravítka, zase dorovnám a změřím,... Na druhou stranu pokud potřebuju uříznout 4 stejné kusy, měřím jen jednou. Což je mnohem lepší než teď kdy si upnu materiál na stůl, pak upnu pravítka a nakonec říznu. A druhé zase celé znova. Pravítka jsem vyráběl ručně s plexiskla, ale přesnost tak do půl milimetru :-( Díky více krokům. Navíc to musím rýsovat.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CUKI: ted jsem zahlidl na vystave tohle: http://www.workbench.cz
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Stavba je zároveň místem dílny, tahání odpadá.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    CUKI: Na to posledni mam inspiraci zde:
    UJK Parf Guide System - Overview
    https://www.youtube.com/watch?v=5usysrkgQBo
    CUKI
    CUKI --- ---
    WEWERKA: Píše dubové stupy na betonové schody a pak že by ji využil na drobnější nábytek.
    Mám podobný využití. Nábytek si jedu vesměs ve volných chvílích v nekomerčním měřítku. Na stavbu bych se tím vůbec netahal. Ale po té dewatce (a případně Makitě) jsem už dříve pokukoval. Protože třeba lišty a drobnější podélné výrobky prostě jinak vyrobit neumím. Ale zatím jsem do toho neinvestoval, protože jinak na nábytku dělám z 90% pouze příčné řezy, kde ji nevyužiju.

    A tím že bojuju hodně z místem, protože stále nemůžu najít nikde v okolí nějakej pěknej pozemek na dílnu, tak si vystačím s pravítkem vyrobeným pro obyč mafla a několika rychlosvěrkama.

    Spíš laboruju jak vytvořit přenosný pracovní stůl (soustavu stolů). kam bych mohl přidělat 90°přípravek s přesným pravítkem.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    WEWERKA: Píšu drobný nábytek a obložení schodů.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    CUKI: Pise na nabytek :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: na stavbu? udělej si kvalitní pravítko na obyč ruční kotoučovou pilu. Tyhle pily jsou pak v praxi stejně použitelné jen na podélné řezy.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    VO_D_KOLEK: tez doporucuji toho dewalta. mam jej a je to solidni stroj. s presnosti na mensi truhlarinu u nej neni problem a v pripade potreby zvlada porcovat o poradne kusy reziva
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    VO_D_KOLEK: Cirkule je jeden z nejčastějš používanejch a nejuniverzálnějších strojů na dílně. Vypisovat, co všechno se s ní dá dělat, je na knížku. Stejně tak co všechno by měla umět. Úplně obecně: čím tužší konstrukce, tím líp. Stůl musí bejt rovnej a pevnej, tzn. nikdy plech. Musí to být hliník nebo nejlíp litina (u malých pil je nejlepší hliníkový frézovaný odlitek, protože z litiny se nedělaj). Pravítko na podélnej řez musí být taky tuhý a ukotvený na obou koncích (jakmile je jen na jednom, je vždycky šejdrem). Pravítko na příčnej řez moc neřeš. U pil pod sto litrů je vždycky akorát na ozdobu a vyrobíš si vlastní a lepší. Za sebe ti můžu doporučit tuhle, mám ji asi pět let: https://www.peddy.cz/...ducts_id=47012&gclid=EAIaIQobChMInu6YnauY3gIVEI4YCh0E3gExEAQYAiABEgL8_fD_BwE
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    WEWERKA: Jo, tak opravdu stolní pila nepřipadá v úvahu už kvůli místu v budoucí minidílně.
    Ta Boschka se mi zdá pořád drahá.
    Od pily potřebuju, aby uměla řezat rovně (a aby bylo vidět, kam až řezem dojíždím) a s náklonem. Co dalšího?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    VO_D_KOLEK: Zkus si vygooglit "cabinet saw vs jobsite saw"
    Nahodne prvni video s timhle tematem
    Table Saw, Portable Saws, Contractor Saws, Hybrid Saws, Cabinet Saws - How To Choose
    https://www.youtube.com/watch?v=6FBtsybFNMY
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    WEWERKA: A jak se dvě jmenované liší?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam