• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    DRACONIK: Nezáleží moc na dřevě, jako spíš v jaké formě a kde se suší. V sušárně ti uschne třeba za týden. Přirozeně schne dřevo třeba i pět let, když se postupně přesouvá do nižších vlhkostí.
    DRACONIK
    DRACONIK --- ---
    Jak dlouho schne cca Akat?
    LOOKY
    LOOKY --- ---
    PLAGUEDIL: koukal jsem na sbazar, vetsinou same palivove drevo.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    LOOKY: bazos atd jsi zkousel? byvaji tam podobne kousky.
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    LOOKY: Muzu ti neco riznout, mam tu spalek co ma okolo tech 10-12. Sam jsem to urizl z padleho stromu, kde to sehnat ofiko nevim
    CUKI
    CUKI --- ---
    MVEK: Pokud je to deset let pozapomenuté, tak bych to pečlivě omyl právě nějakým tím mýdlovým čističem (Pronto) Ideálně bez vosků. a pak olej+vosk.
    MVEK
    MVEK --- ---
    A ještě jeden dotaz. Mám tu šatní skříně, zřejmě přírodní smrk, nebo tak něco, originál voskované někdy v 90. letech, poté ošetřované většinou jen nějakým sprejem s voskem (možná nějaké Pronto apod.) a pak asi deset let pozapomenuté.
    Teď jsou místy pěkně vyprahlé.

    Čím byste to ošetřili? Je to celá stěna a postele, takže tady není problém, že bych potřeboval malý kousek.


    DOKKTOR: Tak třeba by to byl dobrý způsob, jak dítě odnaučit olizovat věci:-D. Já v nějaké diskuzi laiků našel zmínku spíš o tom včelím vosku, ale zas nevím, jak ho aplikovat.
    LOOKY
    LOOKY --- ---
    TRUHLIK: Tak kolem 18x10x10cm
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    LOOKY: Jak velke spaliky myslis?
    LOOKY
    LOOKY --- ---
    Ahoj,
    nenašel by se někdo, kdo by byl ochotný prodat pár špalíků dřeva na vyřezávání (bříza, lípa, cokoliv vhodného) kuksy? Bohužel nemám moc možností, jak se k materiálu dostat. Předem díky
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MVEK: v tom problem nebude, potiz bude spis, ze ten lneny olej vytvrzuje tak 14 dni. A pekelne smrdi
    MVEK
    MVEK --- ---
    Linkos asi tuší, kam mířím, ale jde mi o to, že se mi nechce kupovat balení kvůli jednomu, dvěma malým předmětům. Proto jsem uvažoval, jestliže se třeba lněný olej používá na dřevo, tak jestli by jeho jedlá varianta nešla vedle jídla použít na toto, i s tím rizikem, že to vydrží chvíli a bude se muset obnovovat, ale dřevo prostě nebude tak vysychat a rozpadat se.

    Včelí vosk v kosmetické kvalitě zase umím využít i na další účely.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    LINKOS: no chapu, na druhou stranu kousatka co jsem mel ja byly mozna natrene univerzalni vojenskou zeleni nebo tak neco a jak mi chutnalo :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: on kdyz clovek mrkne na mnoha plastove hracky, tak tam je napsane "od 3 let" a nejde jen o "drobne casti co by mohli spolknout",ale i o obsah latek v plastech apod. Nejsou tak prisne normy treba na fralaty a podobne to bude i u tech barev. Pak mas plastove kousatko s ftalaty a nekde je napsano od 3 let, i kdyz to je evidentne pro pulrocni decko, co to zuzla a kouse.
    Takze bych to napustil bud tim jedlim lnenym olejem,nebo nasel barvu co splnuje i tudle prisnou normu pro decka do 3 let...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PLAGUEDIL: ten je podle me treba na nejake autocko, ale na kousatko uz to neni
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    MVEK: sportakryl ma certifikaci na hracky a postylky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Čím byste ošetřili dřevěné žmoulátko/kousátko pro dítě. Mám tu jedno, které vypadá úplně suše, ještě zkusím ověřit, jestli bylo něčím ošetřeno, a pak tu mám dřevěné masivní srdíčko, které něčím ošetřeno bylo, ale žena ho chtěla (bylo koupené na vánočních trzích a kdovíkde taháno) omýt, a po vysušení je pěkně taky na povrchu osušené?

    Jako laika mě napadá včelí vosk (ale je tu asi malé riziko alergie, navíc je otázka, čím ho rozpouštět), nebo lněný olej v jedlé kvalitě?
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    (naredenej pomerancem dle potreby)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    jako prvni vrstvu davam kameliovej olej, pak dvakrat tungovej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam