• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    OMNISLASH: Já jsem soustružník hodně na baterky. Navíc misky mě nikdy nelákaly, takže jsem vyrobil snad všeho všudy jednu. Ale asi nejuniverzálnější struh je č. 4 na fotce - skew chisel. Jak s tím vybrat vnitřek misky, v pravdě netuším (asi nijak), ale jinak s tím jde snad úplně všechno. Ten, co používám, jsem si vyrobil ze starého pilníku a funguje skvěle. Šikmý dláto umí šeredně kopnout, ale s trochou cviku a opatrnosti se s ním dá dělat fakt všechno možný, zejm. mezi hroty.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    je toho trochu vice k tomu soustruhu.. :)

    konecne jsem nasel odvahu zkusit si v dilne soustruh. nechali jsme si ukazat ovladani a nejtrivialnejsi uziti, vesmes ale vetsina meho "soustruznickeho moudra" pochazi z youtubu. cetl jsem o zacatcich v soustruzeni mezi hroty, ale musim se priznat, ze pro to zatim nemam zadne prakticke vyuziti a soustruzit neco jen proto, abych soustruzil, me proste nebavi. zkusil jsem tedy misku. ve finale pripominala spis popelnik, protoze jsem nemel moc odvahu jit hloubeji (tykadla na ochmatani sirky zatim zadna nemam). druha miska uz je hlubsi, pripomina spis kakac, tvarem a vyskou :) z treti misky mam radost. je vetsi, je dostatecne hluboka, drevo nadherne vylezlo, povrch.. mno.. ujde :) jeste dodavam, ze jsem zatim soustruzil jen mekke drivi (evropsky oresak a javor) a nemam v nejblizsi dobe v planu to menit

    k dispozici mam presne tuhle sadu struhu:

    Soustružnická dláta - struhy na dřevo. Sada 8 ks | BOUKAL Stroje-nářadí
    https://shop.boukal.cz/soustruznicka-dlata-struhy-na-drevo-sada-8-ks/



    rad bych probral to, jak jsem ji vyuzil a jak moc je to spatne. protoze neznam nazvy, ocisluji je z leva 1 az 8 :)

    1) hrubovaci? asi :) super na obvod misky. je velke, tezke, stabilni. nemusim se s nim bat, ze se mu ublizi, ze se snad zlomi. kdyz pouziju dostatecne velky uhel (tj. ze se "nabrus"? zacina blizit rovine toho povrchu), tak zanechava velmi pekny povrch dokonce i na endgrainu. cetl jsem, ze podobne struhy jsou nevhodne az primo nebezpecne na celni plochy misek. to jsem si overil praxi - bralo to krasne a rychle, ale velmi snadno a rychle to ujelo do spiraly a asi muzu byt rad, ze jsem to zkousel na povrchu a na nekde uvnitr misky. znovu uz jsem nemel odvahu to testovat (na tech celnich castech)

    2) to same jako 1, ale na jemnejsi praci / mista

    3) nezkousel jsem, cetl jsem, ze je to na soustruzeni mezi hroty a ze na celo je to prilis krehke

    4) pouzivam, kdyz chci (na obvodu) neco zarovnat. napr. nejakou nerovnost v nejakem zahybu. obcas to zkousim na cele, kdyz jednim z kraju ubiram. nikdy jsem to nezkousel "na stojaka", jak to vidam na videich. prislo mi to krapet nebezpecne, ergo to mam cele polozene na plocho na podlozce, coz to cini velmi stabilni, byt to redukuje z casti na skrabku, coz hadam, ze neni tak uplne smysl toho struhu :) ale nejake vysledky to ma

    5) stejne jako predchozi pro jemnejsi prace

    6) timhle vybiram vetsinu vnitrku misky. vzdy jej mam na plocho polozeny na podlozce. krasne se tim da vybrat stred a dobre a jiste se mi s tim ubira hmota uvnitr. nicmene jakmile se nedostanu podlozkou uplne k obrobku, ale mam tam treba 3cm (nekdy mozna i 4cm, ale to uz spis ne) mezeru, cemuz se u me s tou rovnou podlozkou moc neda vyhnout, citim, ze ten struh je opravdu tenky a semtam pri narazu materialu u nejakeho vycnelku zapruzi. coz neni moc dobry pocit.. :)

    7) pouzivam podobne jako 6, respektive zarovnavam s nim dno vnitrku a vybiram zaoblenou cast mezi dnem vnitrku a stenou vnitrku. tez obcas zacitim to zapruzeni, ale spis ne

    8) upichovaci? predpokladam, ze se hodi spis na nejake odrezavani. nepouzil jsem, nevidim pro nej vyuziti

    k pouziti se vazi i drzeni. videl jsem na yt spoustu druhu drzeni, mno sam jsem pri zkouseni zjistil, ze zdaleka nejvice mi prakticky na vse kolem te misky sedi takovy ten pevny uchop shora, tj. neco zhruba takoveho:



    ruku mam oprenou o podlozku (ma velkou plcohu) a muzu pohodlne, jemne manipulovat struhem a jeste jej drzet pevne na podlozce. s jakymkoliv jinym uchopem mi prislo, ze nad tim mam vyrazne mensi kontrolu. nelibi se mi ten malicek blizko skviry mezi podperkou a obrobkem, ale hadam, ze je proste potreba si davat pozor. stejne tak se mi nelibi predstava toho, co by se stalo, kdyby se struh zlomil, kdyz jej drzim timhle zpusobem, ale to asi neovlivnim jinak nez silnejsim struhem

    na zaklade techhle zkusenosti bych rad rozsiril (zalozil) svoji sadu struhu, ale trochu vaham. vsude ctu o uzasnosti bowl gouge a videa s nim vypadaji opravdu super. jen se trochu obavam, aby to u me nebylo stejne harakiri jako s tim hrubovacim. zase na zaklade tech super zkusenosti s 6 na vnitrky jsem si rikal, ze by mi mohlo vyhovovat nejaky kousek s tou karbidovou hlavou, ktery by snad mel fungovat podobne, ale byt notne ostrejsi a snad i vhodnejsi na danou praci. nasel jsem si u narexu neco pekneho s 16mm karbidovym kotouckem, ale zahy jsem zjistil, ze v te nejvyssi rade ma ten struh kulaty prurez. to popravde tak uplne nechapu. v te levnejsi ma telo ploche a dava mi smysl, ze jej muzu krasne a jiste polozit na podlozku a muzu to s jistotou pouzivat a pouzivat i na stranach. neumim si predstavit, jak bych to kulate telo drzel, kdybych chtel rezat stranami toho karbidu



    kvuli delani vnitrku sten me dale zaujalo i tohle:

    Struh vnitřní radiusový | NAREX BYSTŘICE s.r.o.
    https://www.narextools.cz/struh-vnitrni-radiusovy-817610

    a rikal jsem si, ze by to bylo fajn, abych nemusel kolem soustruhu delat psi kusy, kdyz se snazim ojizdet ta mista. ta cena je ujeta, ale zase na druhou stranu ty struhy v te sade vlastne nejsou o nic drazsi a "tak nejak" se pouzivat daji

    pokud jste se dostali az sem, tak diky moc za precteni a za pripadne navedeni a zodpovezeni otazek zkusenejsim soustruznikem :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: mimochodem, mate na lesteni vosku nejakej specialni hadr? prijde mi ze ten rucnik, kterym to drhu, moc nefunguje :) a zatim se klonim k tomu to vzit smirglem a navoskovat znova, jak to lestim ted, tak to hraje mnoha ruznyma odstinama dreva a lesku, mam pocit ze jsem to ty 2r dozadu po voskovani nelestil a tak to vubec nevypada jednotne :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ahoj, po 2l jsem opet natiral dubovou sparovku (kuchynskou linku) voskem/olejem od osma .. ale jednak jsem vzal v pohnuti mysli 'natural' (co po zaschnuti zustava byt videt ten vosk, tzn bile smouhy) a navic jsem precenil nasakavost linky (uz je to po 4. co ji natiram, a to presto ze jsem ji pred aplikaci lehce smirglem) .. zkratka, pulku linky jsem vylestil, ale je s tim strasny s*ani, uz mne boli obe predlokti, takze jake jsou alternativy? varici voda? smirgl? nejaka chemka? diky :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    OMNISLASH: Na odkaze nize je taky diskuze o soustruzeni. Doporucuju si to tam precist.
    UBU
    UBU --- ---
    OMNISLASH: Imho mic neni, per to sem
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    je tu nejaka diskuze na soustruzeni, nebo je mozne dotazy hrnout primo sem? :-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JOSEF_K: spis hrubsi veci.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    RAINBOF: Co tě zajímá? Jestli techniky a postupy, tak jsou plus mínus stejný s truhlařinou. Jestli tě zajímá, co se dá vyřezávat, tak si zřiď instagram a každej den koukej sem:).
    Giles Newman (@giles__newman) • Instagram photos and videos
    https://www.instagram.com/giles__newman/
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    čau,
    mam zas nejaky tvruci obdobi, nevite o nejakem dobrem zdroji informaci o drevorezbe ?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Moc nechápu.
    Olepím souběžne s hranou schodnice (tam chci dojet omítkou) a omítkou zajedu i přes. Po zacadnutí (?) pásku strhnu, tím získám omítku dojetou ke schodu, ani o kousek míň, ani o kousek víc. Takhle?
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: To se zpravidla dělá tak že boky oblepíš izolepou (nebo zatřeš) - kvůli vlhokosti. No a na té ploše to oblepíš izolepou a pojedeš kolem omítku, pak izolepu podél omítky seřízneš. nikde ti nic nepraskne a nebude vidět.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    SCHODNICE Z DUBOVÉ SPÁROVKY
    Jak moc (pokud vůbec) pracují 3 cm tlusté schodnice z dubové spárovky přilepené na betonu lepidlem Ponal Statik (mezery vyplněny nízkoexp. pěnou)? Dozor mi tvrdí, že pracují, takže by štukem dojel až nim (zboku zespoda), ale pak proštárnul rýhu a ty zapravil tmelem (akryl).
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    DRACONIK: poptej se u truhlářů v okolí, kde suší dřevo
    DRACONIK
    DRACONIK --- ---
    VODNIK: O to by asi bylo lepší ho pořádně vysušit. Zkusím najít v okolí kde mi to nasuší... ono toho ale moc není...
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    DRACONIK: akát je skoro nezničitelnej, ten tě klidně přežije
    DRACONIK
    DRACONIK --- ---
    VODNIK: Myšlenka byla změny si z něj udělám fošny a udělám z toho po pár letech stůl na chatu. Když bude držet pár let, budu rád. A pak se spálí :)
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    DRACONIK: taky záleží na co to dřevo chceš, do kamen mu stačí i dva roky, na nábytek bych to ale nepoužil
    DRACONIK
    DRACONIK --- ---
    GHOSTDOGG: diky moc!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam