• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Dam dva a pocitam ze treba po peti letech znova...ale uvidime no..Sam jsem zvedavej :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    diky za rady panove..me tam osmo prijde trochu zbytecny no :)...navic potrebuju aby ty smrkovy palubky mely barvu medovyho dubu...zatim jsem predbezne vybral uplne normalni balakryl..

    0,75 l Balakryl Voskový olej - dub přírodní
    http://www.drevobarvy.cz/0-75-l-Balakryl-Voskovy-olej-dub-prirodni-d371.htm
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: Teď mi někdo doporučoval Sokrates - tvrdý voskový olej na dřevo. Stojí zlomek co Osmo a spol. Koupil jsem si pixlu, ale ještě jsem ji neotevřel...
    FOSSIL666
    FOSSIL666 --- ---
    KOUDY: Já mám dobrou zkušenost s těmahle (používal jsem na vestavbu do náklaďáku.. https://www.pnz.cz/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KOUDY: osmo není dráhy, protože toho s tím natres fakt mrtě.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Dotaz..

    poradte mi pls nejakej tvrdej voskovej olej..pripadne neco jineho na podlahu na chatu...Dal jsem tam smrkove palubky a chci je necim napustit..ale aby to bylo v dekoru dubu...Nechci zadny drahy veci typu osmo, saicos apod...je to chalupa..takze klidne neco levnejsiho..ale zaroven ne tu nejlevnejsi "kvalitu" z obi apod...Mate nekdo nejakej tip?..Diky
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    CUKI: no, já ho koupil draho, ale klidně slevim. Leží mi tu nevyužitej.
    A jak jsem psal, použil jsem ho jen párkrát. Zkoušel jsem s nim jabloň a tu bral teda brutálně. Hladce, čistě a bez výraznýho kopání. U tvrdšího dřeva se trochu vzpouzí, ale to je o technice. Jestli máš na mysli rašplový kotouče tak s těma nemám moc zkušeností. Koupil jeden někde v hornbachu asi za 600 a buď nebral vůbec a nebo házel s flexou tak, že byla prakticky neovladatelná. Nesrovnatelný.. navíc ti ušetří spoustu broušení.

    Mám od nich ještě ten mini-grinder a to je radost.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TRISMEGISTOS: Asi ho umím sehnat i levněji, ale spíš by mě zajímala recenze :-) Oproti běžný rašply za 1/6tinu ceny.
    Koukal jsem na to nedávno na videu a nějak mi nepřišlo, že by to ubíralo matroš výrajzně rychlejc než rašple, jen že je to hladší... navíc to funguje jen v menším úhlovém rozsahu. Ale na živo jsem to nikdy neviděl. Taky těžko říct co vydržej ty nože. Ty nože musej bejt podle mě hned tupý. Jak to vidíš ty? Tvá zkušenost?
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    nechtěl by někdo hoblovací kotouč od arbortechu? https://www.truhlarske-nastroje.cz/...touc-arbortech-turbo-plane-na-drevo-do-uhlove-brusky-2462.html

    3x použitej. Za 2800,-
    Zjistil jsem, že mi bohatě stačí mini grinder.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    DELTA9: Imho nalepit je tam celé, pokud sedí a neplánuješ je sundávat v blízké době. Případně piliny a lepidlo a do toho rovnou dát i vruty s panty a nechat je tam zaschnout.
    DELTA9
    DELTA9 --- ---
    Zdravim. Jak znovu uchytit panty do dřevotřísky, když byly šrouby z dřevotřísky vytrženy? Díry v dřevotřísce něčím zatmelit? Zalepit s pilinami? Panty jsou od větších/těžších dvířek u skříně a musí přijít na to stejné místo, odkud se před tím vyrvaly. Díky
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: 5mm je základ na palcový surový řezivo. Pod bych nešel. Kupuju i jiný než R+F, ale kvalitní výrobky, žádnou polskou Čínu.

    LINKOS: Ukroutit se mi to někdy podaří, ale pak že by rupnul, to se mi často nestane.

    Ale nějakej sajrajt už jsem byl taky nutnej použít, ale tam jsem jich použil prostě víc v ploše a taky to jde použít.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    QNEDLEEQ: takhle já standartne používám 5x60, na komposteru mi praskla tak třetina, na vezicce pro deti zhruba 1/4, ale ta je natreny to dřevo pracuje o něco méně.
    Nj, když ten prodavač mě taky někdy štve, o všem říká jak to je kvalitní a dobrý, přitom já si klidně připlatím za nějaké lepší. Minule jsem chtěl nějakej přírodní nátěr na dřevo, měl tam bezbarvy PNZ tak jestli by neměl nějaký barevný a nakonec sme skončili u balakrilu, kterej je "taky přírodní" :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    QNEDLEEQ: tak ony teda praskaj až po čase. Ale mě to štve když pak musím půlku vrutu po roce vyměnit.
    Ale abych zas nebyl zlej, tak to je na desti/slunci a to dřevo fakt pracuje
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Co používáte za vruty? Teď u nás přestali vést rapi-tec a mají Fisher, při jsou stejné dobré,ale mě se to nezdá. A co jiné značky? Teď jsem bral nějaké české a praskaj
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    JOSEF_K: Ja vim princip i jak funguje polymerace :) Vsechno jsem to natrela, vytrela dosucha a nechala poradne zaschnout pred dalsi vrstvou (IIRC vic jak tyden). Ale porad se mi na to chytaly piliny a i po 3 mesicich to nechalo mastnou stopu. Myslim, ze jsem tam mela i vymesky, takze ta prvni vrstva nebyla uplne sucha i po takove dobe. OK, moje blbost, ze jsem to dala na preklizku. Priste to budu rovnou lakovat.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    RESTINPEACE: Tak to je ten surový, tam je doba plné polymerace fakt v týdnech.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    WEWERKA: To jsi na 90% dala moc silnou vrstvu, která se nevsákla. Ono schnutí olejů není jako schnutí vody, že se něco odpaří. Ty oleje reagují s kyslíkem a mění se polymerací z kapaliny na pevnou látku. Jenže tam napřed musí ten kyslík být. Jakmile je tam silná vrstva, tak zpolymeruje akorát taková šlupička na povrchu a pod ní je to furt živý. Proto se na všech olejích píše, že nevsáknutý olej musíš setřít hadrem. Stejně tak je trochu volovina různé napouštění za horka apod. To jsem si vyzkoušel, že když horkým lněným olejem něco necháš fakt nacucnout, tak se sice olej dostane hluboko, ale nic se tam s ním nestane. Vytvrdne jen povrch, ale jakmile uštípneš třísku, tak je pod ní živý olej. U překližky to bude tou mizernou nasákavostí, podobně jako u dýhovaných povrchů. Za to skutečně můžou lepidla. Pomerančový olej za to fakt nemůže, ten tam za pár dní není. Ono je zavádějící to označení olej, např. pomerančový olej nebo terpentýnový olej. Jsou to tzv. éterické oleje, dřív se jim taky říkalo silice. Chemicky je to něco úplně jiného. Ty se narozdíl od třeba lněného, tungového nebo slunečnicového oleje skutečně odpaří, tzn. změní na plynnou látku, stejně jako voda, benzin nebo ředidlo 6006.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    JOSEF_K: je tohle: https://www.ebarvylaky.cz/...olej-cinsky-drevni-olej/11639-tungovy-olej-05-l-cinsky-drevni-olej.html
    jeste bych mohl dodat, ze jsem to nanasel hadrem a v opravdu tenouckych vrstvach, na linku cca 2,5m ctverecnich jsem si na 3 vrstvy namichal 50ml oleje + 10ml redidla a jeste mi trochu zbylo.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    JOSEF_K: Ja mam prave spatnou zkusenost s lnenym/saflorovym/pomerancovym olejem na preklizce. Schlo mi to 3 mesice. Na 90% to bude kvuli lepidlu mezi vrstvami preklizky, ale trosku podezrivam i ten pomerancovy olej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam