• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ZATAMOKO: Hele delal jsem na ni epoxidovej vzornik v americkem orechu a bez problemu..Diry o prumeru 8cm.






    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KOUDY: ty děláš hodně s tvrdým dřevem, že? Je přesná se sukovníky?
    Jestli 35mm = 35mm a pant pak nelita?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JOSEF_K: to jo, po bazarech jich je hodně, ale ty lokace jsou pro mě "exotika" :D
    Ono pak když spočítám cenu stojanu, čas cesty, phm, tak pak to zas tak levný není a člověk nikdy neví, na co narazí.
    Už jsem se takhle vyškolil několikrát. Třeba když jsem jel přes půl republiky pro srovnávačku MS300, ze které se vyklubala MS200 s hodně jetými noži. No, byl jsem v nouzi a koupil ji.

    Jinak koukám, že Scheppach udělal kopii tý BoschPDB40. Tak jestli se už kopíruje, tak to asi zlej stroj nebude :D
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZATAMOKO: Já bych právě asi šel do nějakého starého. Nestojí moc a ohnutý osy si všimneš už při nákupu. Vídám jich po bazarech dost, akorát nemám místo na stole.
    Jednou jsme dělali projekt, kde bylo potřeba do několika tisíc ocelových úček z plechu 2,5mm navrtat 12mm díry. Měli jsme půjčené dvě einhell stojanovky, ale furt se musely chladit. Nakonec většinu vyvrtala moje ruční dewaltka ve stojanu z OBI, který se sice krátce před koncem rozpadl, ale zbytek už zvládly ty vrtačky značky JednoPeklo. Prostě ten dobrej stroj je základ.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JOSEF_K: nojo, ale co je "pořádný stojan"? Dělá se to dnes vůbec?
    Vím, že se dělal narex, ale u bazarovky se bojím přesnosti, vaklu, ohnutí v ose atd. A jet někam přes úůl republiky, abych po testu zjistil, že to je k ničemu, tak to si fakt radši koupim tu zelenou Boschku, na kterou jsem koukal pár let zpět.
    Dělám spíš menší věci, na železo sáhnu jednou za uherák a když, tak to je do síly 3mm. Tak to by ta PDB40 mohla fungovat dobře.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    KOUDY: Mě na ní baví elektronická regulace otáček, dobrý sklíčidlo, minimální vakl a dobře řešenej posuv nahoru a dolů. Naopak rostu z toho systému upínání obrobku, který udrží tak leda kulový, a hodila by se možnost náklonu stolu.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JOSEF_K: Tuhle stojanovku jsem koupil do truhlarny a za rok a pul provozu musim rict, ze furt supr..Tem starejm strojum se nevyrovna..ale pokud chce clovek novou vec..tak imho dobra volba.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZATAMOKO: Ale kdybych toužil po stojanovce, tak bych si spíš asi koupil pořádný stojan a dal do něj dobrou ruční vrtačku. Na kov by to bylo na houby, protože v nízkých otáčkách obvykle nejde aretovat spoušť, ale na dřevo to je podle mě až až.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ZATAMOKO: Stojanovou vrtacku, primarne na drevo, ale celkove alespon trochu universalni, ne gigantickou, presnou a za rozumne penize. Jo to kdyby se delalo, to je dira na trhu.
    Ne ze by se nedelaly kvalitni, ale kdyz si chce clovek priplatit - pak jsou zase moc velke.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZATAMOKO: Já vlastní stojanovku nikdy neměl. Na velký dílně jsme měli takovou litinovou příšeru, co byla schopná namotat i člověka. A teď se pohybuju spíš v PONKu v Holešovicích, kde je tuším tohle: https://www.alza.cz/...xARIsAAMUMu8t3iPSKOcMR2jHVElmh0GWOmJEbBgEOA70IcFTwad9eWEPqIHl-XQaAv59EALw_wcB

    A musím říct, že je to fajn stroj. Já jsem ale zvyklej všechno vrtat z ruky. A když to vypadá, že je to na přesnost až moc náchylný, než abych to bral od oka, tak volím jiný postup:)).

    Ale ty lišty fakt zvaž. Na restaurátorský dílně jsem si zvykl blahořečit staré mistry, co používali lišty, a naopak nenávidět ty, kteří dávali všechno do drážek :D.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JOSEF_K: btw. neměl bys tim na stojanovou vrtačku do truhlodílny?
    Jde mi právě o vrtání děr pro panty, vrtání se sukovníky (ptačí budky) apod.
    To cenové a kvalitativní rozpětí je šílený.
    Mám narexku ve stojánku v lidlu, který se mi teď samozřejmě rozpad. Přesnost a ergonomie odpovídala ceně.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JOSEF_K: chápu, ale i tak lišty nechci. Asi na ně mám alergii nebo co :)
    Každopádně díky za tip s tím filcem, to mě nenapadlo. Bude to rozhodně menší drbačka než ta drážka v hraně.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZATAMOKO: Jo, to taky jde. Nebo jednodušší cestou, že tu drážku uděláš naopak o chlup větší a nalepíš tam třeba kousek filcu. Nicméně lišty jsou skoro lepší řešení než drážka. Zvenčí houby poznáš, protože v rámu děláš polodrážku tak, abys ven měl jenom dřevo. Z vnitřní strany usadíš kazetu a zalištuješ na kolářské hřebíčky. Výhoda je v tom, že když se něco pokazí nebo to budeš chtít přebrousit, přetřít nebo něco, tak jen špachtlí odděláš lištu, vyndáš kazetu a jedeš. Když to máš v drážce, tak už to nikdy nerozebereš.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JOSEF_K: jj, překližka bude vsazená do drážek (8-10mm hlubokých v 18mm spárovce/rámu).
    V jedné chytré truhloknize jsem našel tip, že se do korpusu udělá drážka o 0.25-0.5mm menší, zároveň se do hrany překližky se udělá 1mm zářez/drážka. Překližka se nacpe do drážek, což umožní ten zářez, který pruží. Tím se to i pevně usadí a při sesychání ta překližka nebude vaklat. Ale nevím, nemám s tím zkušenost.
    Lišty nechci :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZATAMOKO: To by mělo být cajk. Když to tam uchytíš nějakým slušným způsobem, tzn. do drážek nebo do lišt, tak by to mělo být v pohodě.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JOSEF_K: dvirka budou 45x120cm, rám počítám cca 5cm (ted nevim, kolik je minimum na nk panty), tak otevrena plocha bude 35x110cm.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZATAMOKO: Na záda v pohodě, tam je to stejně více méně fuk. Na dvířka asi taky. Pokud to nebudou velké plochy, kde by se mohl vlnit.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Chystám se na korpusy kuchyňských skříněk z borovicové spárovky, spoje na otevřené rybiny, lepeno D4.
    Jak silnou překližku použít na záda a dvířka? Byla by 5mm buková překližka ok? Nebo radši víc?
    Dvířka budou kazetová s bukovým rámem.
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    KALIF_WH: to vypadá jako přesně ono, díky moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam