• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    URPUTNIK: Napis klukum do Ponku. Mozna tam zitra nekdo bude. A tohle je narezane za 30minut.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ahoj, vyroba truhliku, epizova treti :)
    je tu nekdo z Prahy, ci blizkeho okoli, kdo je schopen a ochoten mi za 1k, idealne zitra, narezat 8 4m prken na 1m a 1,8m dily? objednal bych to v rezivu s dovozem k vam, vy by jste to narezali a ja bych si to hned odvezl ..
    nemam misto, kde bych to rezal sam a stejne tak to nechci rezat v ruce ..

    musel jsem si holt priznat, ze na to nemam prostory .. a byt mne prace se drevem laka a tohle je dostatecne jednoduchy, abych to udelal, tak ted to proste nejde .. kazdopadne vim, ze jsou a budou dalsi podobne zakazky (v tydnu jsem odmitl zakazku na 8 zahonu), takze nechcete nekdo predat kontakt? preferuji samozrejme nekoho na delsi spolupraci .. "sezona" je typicky na jare (brezen-kveten) a pak na podzim (zari-listopad) ..
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    REFLEX: K cirkuli a vrtačce bych přidal ještě hoblovku s protahem. Tím máš velký stroje skoro komplet. Pokud máš místo a peníze, na hodně věcí se hodí pásová pila. Z ručního nářadí: excentrická bruska, mafl, možná ponorka podle toho, co chceš dělat. Další věci spíš podle potřeby a podle toho, co aktuálně děláš. Plus je teda otázka, co máš za cirkuli. Jestli nějakou oldschool doma vyráběnou, tak s ní moc parády neuděláš, ale jinak je cirkule asi nejuniverzálnější stroj na dílně. Od rozmítání fošen až po přesnou práci při výrobě čepů apod.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Mam takovy trapny dotaz. S drevem jsem asi nejvic delal v dilnach a parkrat jsem neco "vyrobil", ale pouzivam normalni rucni naradi.

    Co byste doporucili ze by mel mit clovek v zakladu, pokud bych chtel udelat treba zahradni budku na naradi, pergolu, nebo zkusil i nejaky nabytek. (mysleno - napr. -> rozhodne potrebujes okruzni pilu a brusku)

    Mam dilnu po dedovi - cirkularku, vrtacku, motorovku a zbytek je nefunkcni a na vyhozeni :]
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    MAARISTAAN: Děkuji moc
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    SANCHA: Na vyřezávání (jestli myslíš sochání) ti stačí MS 170 (jen 30cm), nebo MS 180 (35cm) a vyměnit normální lištu za carvingovou.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Ahoj, je tady někdo kdo má zkušenost nebo kdo by dokázal poradit s pořízením pilky STIHL na vyřezávání? Děkuji
    CUKI
    CUKI --- ---
    PETER_PAN: Ty těžké kovy jsou schované v položce sikativa. Bohužel pokud to není zrovna olovo a pod tak to tam nemusejí uvádět.
    Vzhledem k tomu že BONU a OSMO jsem hojně používal nejen na podlahy, ale i na nábytek, jsem se o to zajímal trochu více. Rozhodně to není tak ekologické a zdravotně nezávadné jak se udává. Ať si to každý přebere jak chce.
    Běžné oleje jsou trochu jiná liga, tam není problém s nerozložitelností, ale pokud tam chceš něco pěstovat, tak ti to určitě větší výnos nepřinese. V tom dřevě toho tolik není, ale je to tam zbytečné (pokud je to opáleno) Je to jen vzhledový prvek.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CUKI: Diskutovany pripravek neobsahuje tezke kovy. Oxidy zeleza vznikaji normalne pri korozi zeleza a zeleznych slitin. Zelezo se ve formne nejen oxidu vyskytuje v pude, horninach, prostredi obecne - v nesrovnatelne vyssim mnozsti nez tam muze pribyt z diskutovaneho pripravku.

    Lneny olej je plne biologicky odbouratelny, zejmena v tomhle mnozstvi ani nehrozi nejake lokalni presyceni jako kdyz bys vylil na travnik litr oleje (ano tam by se musel par mesicu pockat na dispergaci a snizeni koncentrace nez to pudni bakterie pozerou). Tohle je stek uplne o nicem co sem pises.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS:
    JOSEF_K:
    No já tedy nevim, ale těžké kovy mi jako nejedovaté zrovna nepřipadají a do půdy nepatří. Já bych to nenatíral ani lněným olejem. Žádný olej totiž do země nepatří a životnost to oproti běžnému opálení moc nepřidá.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: Vida, ve složení fakt nic jedovatýho není. Ale před houbami a brouky chrání i tak víc než spolehlivě. A mám vyzkoušeno, že když při natírání trochu vyleješ na trávu, tak tam pár let doslova tráva neroste...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JOSEF_K: jen bych doplnil, že to terasove OSMO neobsahuje biocidy, ale můžou se pod to aplikovat. https://www.osmo.cz/files/barvy-na-drevo-venku/technicke-listy/terasove-oleje.pdf
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    REFLEX: jak jsem nedávno psal, odpálit do černá plynovým hořákem a následně 1-2 natřít lněným olejem...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    REFLEX: To se tady nebo vedle řešilo nedávno. OSMO na venkovní terasy vydrží strašně moc a má v sobě brutální biocidy. Pokud to bude v zemi, tak kus v zemi opálit. Ale nejčistší řešení je prostě neošetřovat a po dvou letech hodit do kompostu a vyrobit znovu. Jestli chceš něco na věčný časy, tak si místo dřeva pořiď plast.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Doporucili byste nekdo nejaky pripravek na drevo ploti plisni atd, drevo bude u rostlin tak neco co je nepozabiji (potrebuju osetrit drevo co bude ve skleniku u rostlin)
    WODA
    WODA --- ---
    JOSEF_K: je to na třech šroubech, ale snažil jsem se to na krajích vypodložit tak, aby se to ani nehlo... (o:
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    WODA: Dost záleží na tom, jak máš ten práh chycený. Jestli na dvou šroubech a při došlapu se celej zkroutí, tak ti žádný tmel nepomůže. Jestli je celoplošně lepený, tak pomůže.
    WODA
    WODA --- ---
    JOSEF_K: toho rychlýho tvrdnutí se právě bojím... (o:

    Myslel jsem opravu stávajícího prahu - jestli to snese, když se na to šlape a pod. Podle toho co píšeš, by mohlo. Když už budu mít pikslu toho tmelu...
    Výhledově budu práh měnit a asi i celé dveře - napadla to nějaká brebera.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    WODA: Jako že bys tím ten práh přilepil? To těžko, na to jsou lepidla, Mamut glue třeba. Nicméně tenhle tmel si fakt zachovává pružnost a zároveň skvěle chytá nátěrové hmoty. Je to de facto to samý, čím se tmelí karoserie aut, akorát je v tom namíchanej dřevěnej prach. Takže jestli máš prasklinu v prahu, tak to tím klidně vytmel. A práce s tím je jednoduchá. Akorát musíš pracovat rychle, protože když se dá víc tvrdidla, tak to tuhne fakt fofrem, jako že třeba za deset minut je po srandě:).
    WODA
    WODA --- ---
    JOSEF_K: díky, vyzkouším - snad s tím zvládnu pracovat. Mimochodem snese to i zátěž? Jestli by se to třeba dalo použít i na dřevěný práh.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam