• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    ZELENY_CAJ: osmo na pracovní desky ;)
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    [ DIY Nabytek : navody, materialy, design [papirovy nabydek, recyklace, z minima maximum...] ]
    Někdo tip cim natrit masiv bukovou pracovní desku do kuchyně? Díky,)
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZCR: * několika málo
    ZCR
    ZCR --- ---
    CUKI: mně se to v málo hlídané/používané garáži rozjelo během několika lmlo let a nestačím zírat; ten lignofix zdá se docela solidně pomohl - u té zamořené hoblice a polic v okolí několik nátěrů, u náhodných dírek v prknech, násadách atd. injekcí do děr. Jestli jsem vyhrál, nevím, ale rozhodně do budoucna ragály a skladování hodlám řešit v kovu.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Ja mela na baraku, kterej byl mnoho let pouzivanej jen jako chata na leto, kvatna staryho a nechutne prozranyho nabytku. Vsechno jsem spalila. Jedny chyceny futra jsem osetrila cervostopem a dobry. Ale tu hoblici proste chci zachranit, ty by byla za me skoda. A v dilne uplne sucho neni (bez topeni, kamenny zdi), ale to budu resit postupne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZCR: neříkám, že není problém, ale pokud si mohu z těch dvou vybrat, neváhal bych ani vteřinu.
    Otázkou je jak rychle se to seběhlo. On tam ten červotoč taky může být desítky let. Na chalupě jsme měli spoustu nábytku napadených červotočem mnoho desítek let a niko s tím nic nedělal.
    Já pak opravoval pouze ten ke kterému jsem mě nějaký vztah. Nastříkat bochemit nebo lignofix do těch děr je šílená piplačka. Stejně to nebylo 100%. To co bylo víc zničený mělo většinou dřív problémy i s houbou z doby kdy do chalupy teklo...
    ZCR
    ZCR --- ---
    CUKI: jak jsem psal - konzistence levé hrany mojí hoblice v garáži je jako perník, zabereš, a vyvalí se na tebe prach; to už se ani vzdáleně netváří jako dřevo, a nemám vůbec představu, jak moc je ten zbytek prožraný. Vývoj larev trvá několik let, a nikdy nevíš, kolik už jich to dřevo žvýká. A jak je zvykem, šíří se lavinovitě. Červotoč JE problém.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZCR: Popravdě já nikdy neviděl nějaký zásadní problém s červotočem. Jako na starém nábytku dělá dirky a nevypadá to nijak pěkně, ale jinak mu ta práce hrozně trvá. Problém je když je v místě kde je vlhko, to jede mnohem rychlejc, ale pokud je to dílna na práci se dřevem tak předpokládám, že s vlhkostí problém nebude.
    Obecně pokud je dřevo suché tak to sice nezabije larvy ale dospělci se raději přestěhujou do něčeho příhodnějšího. Pod 20% RV je to pro ně nezajímavé.

    Jinak jedna taková historická rada od starých truhářů. Dát k postiženému dřevu pár žaludů a oni tam s radostí přelezou a pak se jen spálej. Moc bych na to ale lespoléhal.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    No, ne ze bych mela z cervotoce nocni mury, ale prece jenom tam budu makat se drevem a budu tam mit taky cast dreva na oyrografii uskladnenou. A fakt bych nerada, aby se do toho ti mali kriplici pustili. Takze deratizovat to tam potrebuju stopro, nezto tam zacnu poradne davat dokupy. Jako jasne, novy police, co si postavim, muzu natrit nejakou chemkou preventivne, ale drevo na vypalovani fakt ne.
    ZCR
    ZCR --- ---
    CUKI: červotoč jede podle vzoru 'nas mnogo'
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZCR: No není to tesařík... :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    CUKI: no, není nebezpečnej... ta moje hoblice má na jedné straně konzistenci přeschlého perníku
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATHEA: hele asi 3 kč/dm3 pokud si dobře vzpomínám, tedy jde jen o tu dopravu. Jinak červotoč není nějak moc nebezpečnej, ale se dřevem na tom stole dělat nechceš...
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Meh, tak ja zas nevim :)) teda vim, ze epoxid urcite ne, ale zkusim to co nejdriv s pomoci souseda vytahnout ven na svetlo bozi, at to vidim ze vsech stran, a vzit to bruskou. Kazdopadne je to nejvic chyceny z levy strany, uplne levej okraj se borti, ne deska, ale proste bocnice, alespon odle toho, co jsem dneska zkoumala. Tak po dukladnym pruzkumu se s vama prijdu jeste pripadne poradit.
    To ozareni je ale drahy jako pes na takovejhle poctivej kusanec, ne? Dopravu bych si asi zvladla poresit, jsem kousek od Davle.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: Nevim co je levnější epoxid, ale vzhledem k tomu, že většina obsahuje bisfenol A, tak bych to nikam nelil., pokud to není třeba.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    KOUDY: zaleži jak moc to ma chycene, muže stačit vyměnit dva tři prvky a ok.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    to jo no..ale nejakej nejlevnejsi epoxid treba od chemexu tady bude imho stacit..jen se to bude muset utesnit...srani s tim bude ale taky. Ja bych to asi osobne taky odvezl nekam na ozareni.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    KOUDY: otazka ovšem kolik toho padne na epox a nějakou formu, jestli to v tom připadě ma vubec smysl cenově.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Ja bych to prolil epoxidem..ten se dostane vsude a vsechny ty mrchy zabije :)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    MATHEA: ja bych doporučil spiše bochemit, nesmrdi to, je to jako jarova voda. maji přimo připravek na aktivni houby a broučky. hoblici jsem s tim natiral tedka taky, maji k tomu pak i povrchovku olejovou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATHEA: Použil jsem lignofix přímo do děr a pak jemnej prach a herkules s mírnou přísadou toho lignofixu. Tím se to celé zatmelí a oni se pak nedostanou jinam. Ale u něčeho tak masivního jako hoblice bych se bál výsledku. Je to fakt piplačka. Osobně bych to odvezl do Řeže a nebo ultrazvuk... Záleží odkud jsi, aby tě ta doprava nestála majlant.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam