• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ADAMH: my osmo pouzivali na exterierovej nabytek z teaku bez jedinyho problemu. vydrzelo mnoho, bezne dostupny a rozhodne nemenilo barvu dreva. Nicmene je to furt jen olej, rozhodne to nema nahradit nejakej tvrdej lak, rozhodovala kvalita a tvrdost dreva.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Když uz jsme u toho osmo, dělal jsem teď 3 nátěry na zkušebním kousku a zdá se mě to dost měkké. Nehtem tam udělam viditelnou rýhu. Napadá mě jen, že jsem to nedostatečně zaleštil. Nebo to je běžné?
    GREGI
    GREGI --- ---
    KOUDY: my sme roky pouzivali osmo... pak nas ale zacalo srat jak to chemicky smrdi.... ted pouzivame jen prirodni vceli vosk s primesi nejakych lnenych a dalsich oleju a tim si clovek muzu i mazat ruce:) pracuje se s tim hned jinak
    CUKI
    CUKI --- ---
    MVEK: Fotka je příšerná, ale z prvu jsem měl pocit, že je to jasan :-)
    Akát co je takto pěkně obrostej je ještě v poho. Z fotky prd poznám, ale myslím, že kácet není třeba. V případě potřeby se dá vyvázat.

    Jinak hodnota dřeva je v takových to případech menší než to kácení i když to nepůjde z lana. Hodně dělá taky doprava.
    I když je to akát tak bych kmen nechal pěkně v celku schnout nad úrovní terénu. Sundej jen kůru.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    DOKKTOR: oboje, část pařezu se mi podařilo vykopat mraveniště mám i v něm, je fakt že v té vykopané části už byli, nicméně v těch větvích co jsem nechal na hromadě předtím nebyli.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    Bel by mel byt jedovaty pro vetsinu skudcu. Jadro uz asi nebude.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    VODNIK: je ten pařez v zemi nebo vytažený?
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    DOKKTOR: řekl bych že se mýlíš, mám v pařezu od akátu obrovské mraveniště a další si udělali před časem mravenci ve složených větvích. A ten pařez ztrouchnivěl skoro na prach
    ZCR
    ZCR --- ---
    DOKKTOR: s těmi brouky bych tak úplně nesouhlasil, do hodně starého dřeva se pustí taky (viděl jsem pár pěkně prožraných pařezů - ale je pravda, že dřevo bylo pořád jako kámen)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MVEK: ten mechanismus, proč to dělá zaživa neznám, ale dělá to. uřezaný už nehnije a ani brouci do toho nejdou. uvidím teda ted, jak se to dá štípat, štípat ho zamokra je solidní pakárna. jinak bych to viděl stejně, jako níže, za odvoz s tím, že si to shodíš, naporcuješ a odvezeš ... je to mokré, těžké a nejdražší palivové dřevo.
    MVEK
    MVEK --- ---
    DOKKTOR: Co půjde nějak podložit a přikrýt, to bych chtěl, ale asi to bude komplikované.
    Nicméně to, že nehnije je takové zvláštní, protože na druhou stranu mi někdo, kdo vlastnil les, říkal, že akát právě vyhnije a rozpadne se jako strom. A asi tady došlo k tomu, že uhnila ta část, co byla těsně pod povrchem, často ve vlhku, tak se jeden kmen vyvrátil, ačkoliv strom byl stále zelený, neztrácel větve atd.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    akátu bych se nezbavoval a nekam ho složil a přikryl - pokud ho teda někdy v budoucnu plánuješ stopit - neshnije to a je to naše nejvýhřevnější dřevo. zrovna sem začal přikládat akátem, který sem u sebe kácal před osmi lety (dřevem topíme teprve od lonské zimy) a je to teda i oproti dubu poznat. ale je fakt, že ty dva metry sem měl kam dát a nezavazely.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    U lipy nebo orechu bys asi dostal lepsi cenu, ale akat je imo kategorie za odvoz.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    MVEK: počítej s tím, že za kácení zaplatíš spíš víc než ti někdo nabídne za dřevo, akátu jsem se zbavoval před pár lety a dostal jsem asi 800/pmr = zhruba jeden strom. Pokácení ovšem stálo přes 2000
    MVEK
    MVEK --- ---
    Obvod mají ve 130 cm tuším něco mezi 90-100 cm, takže jak říkám, možná zatím bude moct jít jen jeden na oznámení a druhý až po povolení.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nechám kácet jeden nebo dva akáty, co jsou na fotce, uvidí se na zhodnocení situace (ten vlevo musí jít dolů v nouzi, protože to byl dvojstrom a půlka se v deštích vyvrátila asi částečně uhnilá). Vzhledem k tomu, že jsem před rekonstrukcí domu, tak nemám moc kam dřevo na pár let uložit vyschnout, maximálně tak ty menší větve. Tak mě znovu napadlo, jakou hodnotu ten kmen nebo i větší větve mohou mít, kdybych to chtěl někomu nabídnout. Samozřejmě nevím, co budu muset zaplatit předtím za kácení, jestli se povede větší část kmene položit do svahu, a pak si to může zájemce naporcovat později, nebo většina půjde dolů na cestu, a tak se to bude muset odklidit, a tedy budu muset zaplatit nejen snesení, ale i porcování hned a pak řešit, co s tím.

    Lokalita je na okraji Kokořínského údolí u Mšena.

    VODNIK
    VODNIK --- ---
    MATHEA: KNY nábytek ve Vestci
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Je tu nekdo/vite o nekom, kdo dela kvalitni postele z masivu na miru? Praha a okoli (ja na Davelsku).
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THEODORT: a na to, že je v tom top oleji vosk a tvrdidla, je to teda mechanicky fakt bída.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THEODORT: ta fotka je skoro 30 let starý český ořešák (super barva, co. by člověk spíš řekl že to je borovice podle barvy). ten balakryl sice je "vodička" a líp se vsakuje, ale tři roky se po tom chodí (dával jsem na podlahu tři vrstvy teda) a pořád to krásně drží. jak mechanicky, tak berevně. osmo je za mě přehajpovaný shit.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    DOKKTOR: dával jsem tu příklad podobného problému s venkovním Osmo olejem, dubový stůl má na sobě už 5 vrstev (2 na jaře, teď v září jsem během měsíce dal další 3, byly tu fotky jak to dřevo vypadalo pár měsíců po první aplikaci) a při včerejším dešti se do něj opět vesele vsakovala voda. Takže to na jaře znovu obrousím a půjde tam obyčejný olej z Hornbachu, ten mi vydržel ve stejných podmínkách několik let
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam