• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MVEK: ten mechanismus, proč to dělá zaživa neznám, ale dělá to. uřezaný už nehnije a ani brouci do toho nejdou. uvidím teda ted, jak se to dá štípat, štípat ho zamokra je solidní pakárna. jinak bych to viděl stejně, jako níže, za odvoz s tím, že si to shodíš, naporcuješ a odvezeš ... je to mokré, těžké a nejdražší palivové dřevo.
    MVEK
    MVEK --- ---
    DOKKTOR: Co půjde nějak podložit a přikrýt, to bych chtěl, ale asi to bude komplikované.
    Nicméně to, že nehnije je takové zvláštní, protože na druhou stranu mi někdo, kdo vlastnil les, říkal, že akát právě vyhnije a rozpadne se jako strom. A asi tady došlo k tomu, že uhnila ta část, co byla těsně pod povrchem, často ve vlhku, tak se jeden kmen vyvrátil, ačkoliv strom byl stále zelený, neztrácel větve atd.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    akátu bych se nezbavoval a nekam ho složil a přikryl - pokud ho teda někdy v budoucnu plánuješ stopit - neshnije to a je to naše nejvýhřevnější dřevo. zrovna sem začal přikládat akátem, který sem u sebe kácal před osmi lety (dřevem topíme teprve od lonské zimy) a je to teda i oproti dubu poznat. ale je fakt, že ty dva metry sem měl kam dát a nezavazely.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    U lipy nebo orechu bys asi dostal lepsi cenu, ale akat je imo kategorie za odvoz.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    MVEK: počítej s tím, že za kácení zaplatíš spíš víc než ti někdo nabídne za dřevo, akátu jsem se zbavoval před pár lety a dostal jsem asi 800/pmr = zhruba jeden strom. Pokácení ovšem stálo přes 2000
    MVEK
    MVEK --- ---
    Obvod mají ve 130 cm tuším něco mezi 90-100 cm, takže jak říkám, možná zatím bude moct jít jen jeden na oznámení a druhý až po povolení.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nechám kácet jeden nebo dva akáty, co jsou na fotce, uvidí se na zhodnocení situace (ten vlevo musí jít dolů v nouzi, protože to byl dvojstrom a půlka se v deštích vyvrátila asi částečně uhnilá). Vzhledem k tomu, že jsem před rekonstrukcí domu, tak nemám moc kam dřevo na pár let uložit vyschnout, maximálně tak ty menší větve. Tak mě znovu napadlo, jakou hodnotu ten kmen nebo i větší větve mohou mít, kdybych to chtěl někomu nabídnout. Samozřejmě nevím, co budu muset zaplatit předtím za kácení, jestli se povede větší část kmene položit do svahu, a pak si to může zájemce naporcovat později, nebo většina půjde dolů na cestu, a tak se to bude muset odklidit, a tedy budu muset zaplatit nejen snesení, ale i porcování hned a pak řešit, co s tím.

    Lokalita je na okraji Kokořínského údolí u Mšena.

    VODNIK
    VODNIK --- ---
    MATHEA: KNY nábytek ve Vestci
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Je tu nekdo/vite o nekom, kdo dela kvalitni postele z masivu na miru? Praha a okoli (ja na Davelsku).
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THEODORT: a na to, že je v tom top oleji vosk a tvrdidla, je to teda mechanicky fakt bída.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THEODORT: ta fotka je skoro 30 let starý český ořešák (super barva, co. by člověk spíš řekl že to je borovice podle barvy). ten balakryl sice je "vodička" a líp se vsakuje, ale tři roky se po tom chodí (dával jsem na podlahu tři vrstvy teda) a pořád to krásně drží. jak mechanicky, tak berevně. osmo je za mě přehajpovaný shit.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    DOKKTOR: dával jsem tu příklad podobného problému s venkovním Osmo olejem, dubový stůl má na sobě už 5 vrstev (2 na jaře, teď v září jsem během měsíce dal další 3, byly tu fotky jak to dřevo vypadalo pár měsíců po první aplikaci) a při včerejším dešti se do něj opět vesele vsakovala voda. Takže to na jaře znovu obrousím a půjde tam obyčejný olej z Hornbachu, ten mi vydržel ve stejných podmínkách několik let
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    (tipuju ze balakryl bude stejna ridka vodicka ktera se sice hezky nanasi, ale..)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    DOKKTOR: hele na svetelne nestabilni dreva se to pouziva, no. ve spojeni s osmem mam v hlave pouze jejich voskovou radu, rozupstenou v oleji, nejak nevim o ciste olejovym oleji od osma. btw voskovy olej jsem ted zkousel nejakej jinej a sice se lip vsakoval, ale vosku zjevne moc nevidel takze uspora v cene oproti osmu se smazala zvysenou spotrebou. btw tu uv slozku nepouzivam protoze v 99% osetruju stare drevo, nicmene pro nove je to nutnost.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    Plus tem buk samozreme zcervenal jako vsechno pod tady tim sracem, tekze to vydrene bylo o to vic videt
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: jo vyctu sem zapomnel tu bukovou sparovku, ze ktere se to za par mesicu osoupalo
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THEODORT: a ktere drevo tode nedela? Udelal to smrk, borovice i orech. Smysl podkladat olej voskem mi taky asi unika. Nehlede na dalsi zbytecne casove i financni investice. Jako ja v tom mam jasno. Balakryl za tretinu ceny s atestem na hracky funguje, toto za dardu, i kdyz jsem tomu dal vic sanci, nez si to zaslouzilo, ne. Zkusil sem toho za deset let ruznych konstrukci a renovaci pomerne dost. Tolik muj prispevek k diskusi.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: Jo jinak si vařim svojí lněnou fermež, ale zapomeň na rychlost zasychání :-(
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: No ono to funguje bohužel tak, že se testují jen zakázané látky. Takže jsme odstranili ze všeho olovo a podobně, ale sikativa fungují stále na těžkých kovech, které obecně zdraví nepřidají. Některé ústupky v rámci snížení zdravotních rizik byli často i kontraproduktivní, protože náhrada byla v reálu ještě horší než původní přísada. Ale nebyla zakázaná.

    Problém je, že dneska ani nevíš co do toho dají. Jen že to splňuje určitou normu. A to je mi v tomto případě trochu málo. Kadmium, Kobalt, Nikl, Mangan, Zinek se v těch sikativech opěvují volně a ne pevně vázané. Což sebou nese dost velká zdravotní rizika i ve stopovém množství a to i přes to že mnoho z těch prvků člověk dokonce k životu potřebuje. Bohužel ale jinak vázané.

    Tedy pokud chceš něco trochu přírodního, tak pomerančový, tungový olej případně směs terpentýnu a pod.

    Marně ale najdeš něco komerčního, co projde alespoň na GHS80 a 09

    Mám k tomu hromadu materiálů kterými se prokousávám ve volném čase na cestách, ale málo co je česky. Tady v pracovním noťasu nic nemám, ale nedávno jsem stáhnul o sikativech tohle, ale moc podrobné to není a toxicita se tam neřeší. Nicméně za přečtení stojí.



    THEODORT
    THEODORT --- ---
    hele to neni osmem, to je spis drevem, kazdopadne ne nadarmo prodavaji UV odolny podkladovy vosk
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam