• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    MATHEA: KNY nábytek ve Vestci
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Je tu nekdo/vite o nekom, kdo dela kvalitni postele z masivu na miru? Praha a okoli (ja na Davelsku).
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THEODORT: a na to, že je v tom top oleji vosk a tvrdidla, je to teda mechanicky fakt bída.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THEODORT: ta fotka je skoro 30 let starý český ořešák (super barva, co. by člověk spíš řekl že to je borovice podle barvy). ten balakryl sice je "vodička" a líp se vsakuje, ale tři roky se po tom chodí (dával jsem na podlahu tři vrstvy teda) a pořád to krásně drží. jak mechanicky, tak berevně. osmo je za mě přehajpovaný shit.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    DOKKTOR: dával jsem tu příklad podobného problému s venkovním Osmo olejem, dubový stůl má na sobě už 5 vrstev (2 na jaře, teď v září jsem během měsíce dal další 3, byly tu fotky jak to dřevo vypadalo pár měsíců po první aplikaci) a při včerejším dešti se do něj opět vesele vsakovala voda. Takže to na jaře znovu obrousím a půjde tam obyčejný olej z Hornbachu, ten mi vydržel ve stejných podmínkách několik let
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    (tipuju ze balakryl bude stejna ridka vodicka ktera se sice hezky nanasi, ale..)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    DOKKTOR: hele na svetelne nestabilni dreva se to pouziva, no. ve spojeni s osmem mam v hlave pouze jejich voskovou radu, rozupstenou v oleji, nejak nevim o ciste olejovym oleji od osma. btw voskovy olej jsem ted zkousel nejakej jinej a sice se lip vsakoval, ale vosku zjevne moc nevidel takze uspora v cene oproti osmu se smazala zvysenou spotrebou. btw tu uv slozku nepouzivam protoze v 99% osetruju stare drevo, nicmene pro nove je to nutnost.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    Plus tem buk samozreme zcervenal jako vsechno pod tady tim sracem, tekze to vydrene bylo o to vic videt
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: jo vyctu sem zapomnel tu bukovou sparovku, ze ktere se to za par mesicu osoupalo
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THEODORT: a ktere drevo tode nedela? Udelal to smrk, borovice i orech. Smysl podkladat olej voskem mi taky asi unika. Nehlede na dalsi zbytecne casove i financni investice. Jako ja v tom mam jasno. Balakryl za tretinu ceny s atestem na hracky funguje, toto za dardu, i kdyz jsem tomu dal vic sanci, nez si to zaslouzilo, ne. Zkusil sem toho za deset let ruznych konstrukci a renovaci pomerne dost. Tolik muj prispevek k diskusi.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: Jo jinak si vařim svojí lněnou fermež, ale zapomeň na rychlost zasychání :-(
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: No ono to funguje bohužel tak, že se testují jen zakázané látky. Takže jsme odstranili ze všeho olovo a podobně, ale sikativa fungují stále na těžkých kovech, které obecně zdraví nepřidají. Některé ústupky v rámci snížení zdravotních rizik byli často i kontraproduktivní, protože náhrada byla v reálu ještě horší než původní přísada. Ale nebyla zakázaná.

    Problém je, že dneska ani nevíš co do toho dají. Jen že to splňuje určitou normu. A to je mi v tomto případě trochu málo. Kadmium, Kobalt, Nikl, Mangan, Zinek se v těch sikativech opěvují volně a ne pevně vázané. Což sebou nese dost velká zdravotní rizika i ve stopovém množství a to i přes to že mnoho z těch prvků člověk dokonce k životu potřebuje. Bohužel ale jinak vázané.

    Tedy pokud chceš něco trochu přírodního, tak pomerančový, tungový olej případně směs terpentýnu a pod.

    Marně ale najdeš něco komerčního, co projde alespoň na GHS80 a 09

    Mám k tomu hromadu materiálů kterými se prokousávám ve volném čase na cestách, ale málo co je česky. Tady v pracovním noťasu nic nemám, ale nedávno jsem stáhnul o sikativech tohle, ale moc podrobné to není a toxicita se tam neřeší. Nicméně za přečtení stojí.



    THEODORT
    THEODORT --- ---
    hele to neni osmem, to je spis drevem, kazdopadne ne nadarmo prodavaji UV odolny podkladovy vosk
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    LADY_CANDAR: Nejprve by bylo asi potřeba zjistit co na tom je teď či bylo. Bez většího břebroušení tam může být rozdíl ve vstřebání nátěru.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    já sem teda na osmo zanevřel z důvodu brutální foto nestability a jiných hlavně mechanických faux pas.
    https://photos.app.goo.gl/Cg6EZb4hRwbhgSFK9
    toto to udělalo asi za tři dny a je to čím dál horší - a je to severní strana baráku, kde nikdy nesvítí přímé slunce, spíš je to většinu roku ve stínu (ne, opravdu jsem tam to prostírání nedal hned po natření, naopak jsem tomu dal nadstandartní dobu na vytvrzení po zkušenosti koleček od květináčů na parapetech). třeba jsem jenom vychytal nějakou blbou šarži, ale spíš ne. na pracovní desce v kuchyni taky žádná hitparáda, ošoupalo se to asi za půl roku. plus ty sikativa v tom taky nebudou uplně ok. atest na styk s potravinama to fakt nemá. celkem sem se držel, ale jak tu vidím tu nekritickou chválu, tak sem se už musel ozvat. už dávám opravdu všude voskový olej od balakrylu, ten má atest na dětské hračky, je třikrát levnější a na podlaze ani po třech letech nejeví známky opotřebení (oproti třeba matnému laku od balakrylu, který máme na podlaze v ložnici a po stejné době vypadal hůř, plus je to lak a obnova bude horší - atest má ovšem taky). plus národovci třeba ocení domácí firmu a výrobu v čr.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    CUKI: To se klidne rozepis. Ja nekde cetl ze ma atest na kontakt s potravinama..je vhodnej pro detske hracky apod. Zatim nikdo ze zakazniku nemel problem..ale klidne doporuc neco jineho..Ten rubio ma lepsi slozeni? Musim mrknout na technicky list.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: No minimálně na kuchyňskou linku bych to necpal z důvodu těch sikativ.
    Ostatně je to důvod proč jsem na Osmo zanevřel a jedu raději pomaloschnoucí ekologické produkty.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    Kdyz uz tu resite to osmo. Mela bych dotaz. Dostal se mi do pracek krasny stul s dyhou z americkeho orechu. Stul je z druhe ruky, ve skvele kondici, povrch je z vyroby olejovany, ale na nejpouzivanejsich mistech je olej jakoby setreny/ohmatany. Je to v zasade videt hlavne na slunci, zadna tragedie. Rada bych to trochu preolejovala, ale pokud nevim, co presne na tom bylo, je bezpecne to cele jen preliznout osmem, nebo necim podobnym? Brousit cele bych to zatim nechtela.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    WILLIEM: Hele my cpem osmo vicemene na vsechno a neni problem zatim..Vim ze plno cechu zacina pouzivat odies oil nebo rubio monocoat..ale s tim v zahranici co koukam nemaj moc dobry zkusenosti a treba odies je vyhodnej v tom, ze das jen jednu vrstvu a ma to bejt ok..ale v zahranici maj po roce stolari reklamace od zakazniku, ze ten olej uplne vyschnul..zatimco u osma bys mel delat vic nateru, ale je to pak mnohem odolnejsi a vydrzi to klidne pet let..Jedeme na exotiku jedno osmo..pak mame klasickej tvrdovoskovej a na kuchynsky linky a vic namahany pracovni stoly davame to osmo top..Moc nevim jakej je rozdil mezi osmem top a tvrdovoskovym olejem..imho je to defakto to same.
    WILLIEM
    WILLIEM --- ---
    KOUDY: budu mít nyní desku od hevea ..s osmo mám dobré zkušenosti myslíš že by se to na to také hodilo? pracovní stůl na pc apod. Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam