• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    MVEK: tak ještě já, cenu to nemá skoro žádnou, bud to pouzijes ty, nebo to darujes za odvoz a basu
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    MVEK: odpovedeli ti 4 lidi a z toho jen jeden te premlouva aby se nekacelo, krom toho to je Cuki. Reakce je neadekvatni.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Já se omlouvám, ale já neřešil, jestli kácet, a kdo mi pokácí. Já řešil, co s výsledkem. Kácení mám už objednané, měl jsem tam i člověka z CHKO na posouzení. Fotka byla pro představu o dřeva, co z toho bude.

    Tedy řeším hodnotu dřeva, které bude naporcované nakonec i na metrové kusy, nebo možná v některém případě na delší kládu. Pokud půjde dolů jen jeden, tak to nakonec zvládnu uskladnit na delší dobu, ale kdyby jich šlo víc, tak to bude horší.

    Takže mě zajímalo, jak by mohl někdo ohodnotit už pokácený takovýto akát.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Když uz jsme u toho osmo, dělal jsem teď 3 nátěry na zkušebním kousku a zdá se mě to dost měkké. Nehtem tam udělam viditelnou rýhu. Napadá mě jen, že jsem to nedostatečně zaleštil. Nebo to je běžné?
    GREGI
    GREGI --- ---
    KOUDY: my sme roky pouzivali osmo... pak nas ale zacalo srat jak to chemicky smrdi.... ted pouzivame jen prirodni vceli vosk s primesi nejakych lnenych a dalsich oleju a tim si clovek muzu i mazat ruce:) pracuje se s tim hned jinak
    CUKI
    CUKI --- ---
    MVEK: Fotka je příšerná, ale z prvu jsem měl pocit, že je to jasan :-)
    Akát co je takto pěkně obrostej je ještě v poho. Z fotky prd poznám, ale myslím, že kácet není třeba. V případě potřeby se dá vyvázat.

    Jinak hodnota dřeva je v takových to případech menší než to kácení i když to nepůjde z lana. Hodně dělá taky doprava.
    I když je to akát tak bych kmen nechal pěkně v celku schnout nad úrovní terénu. Sundej jen kůru.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    DOKKTOR: oboje, část pařezu se mi podařilo vykopat mraveniště mám i v něm, je fakt že v té vykopané části už byli, nicméně v těch větvích co jsem nechal na hromadě předtím nebyli.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    Bel by mel byt jedovaty pro vetsinu skudcu. Jadro uz asi nebude.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    VODNIK: je ten pařez v zemi nebo vytažený?
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    DOKKTOR: řekl bych že se mýlíš, mám v pařezu od akátu obrovské mraveniště a další si udělali před časem mravenci ve složených větvích. A ten pařez ztrouchnivěl skoro na prach
    ZCR
    ZCR --- ---
    DOKKTOR: s těmi brouky bych tak úplně nesouhlasil, do hodně starého dřeva se pustí taky (viděl jsem pár pěkně prožraných pařezů - ale je pravda, že dřevo bylo pořád jako kámen)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MVEK: ten mechanismus, proč to dělá zaživa neznám, ale dělá to. uřezaný už nehnije a ani brouci do toho nejdou. uvidím teda ted, jak se to dá štípat, štípat ho zamokra je solidní pakárna. jinak bych to viděl stejně, jako níže, za odvoz s tím, že si to shodíš, naporcuješ a odvezeš ... je to mokré, těžké a nejdražší palivové dřevo.
    MVEK
    MVEK --- ---
    DOKKTOR: Co půjde nějak podložit a přikrýt, to bych chtěl, ale asi to bude komplikované.
    Nicméně to, že nehnije je takové zvláštní, protože na druhou stranu mi někdo, kdo vlastnil les, říkal, že akát právě vyhnije a rozpadne se jako strom. A asi tady došlo k tomu, že uhnila ta část, co byla těsně pod povrchem, často ve vlhku, tak se jeden kmen vyvrátil, ačkoliv strom byl stále zelený, neztrácel větve atd.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    akátu bych se nezbavoval a nekam ho složil a přikryl - pokud ho teda někdy v budoucnu plánuješ stopit - neshnije to a je to naše nejvýhřevnější dřevo. zrovna sem začal přikládat akátem, který sem u sebe kácal před osmi lety (dřevem topíme teprve od lonské zimy) a je to teda i oproti dubu poznat. ale je fakt, že ty dva metry sem měl kam dát a nezavazely.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    U lipy nebo orechu bys asi dostal lepsi cenu, ale akat je imo kategorie za odvoz.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    MVEK: počítej s tím, že za kácení zaplatíš spíš víc než ti někdo nabídne za dřevo, akátu jsem se zbavoval před pár lety a dostal jsem asi 800/pmr = zhruba jeden strom. Pokácení ovšem stálo přes 2000
    MVEK
    MVEK --- ---
    Obvod mají ve 130 cm tuším něco mezi 90-100 cm, takže jak říkám, možná zatím bude moct jít jen jeden na oznámení a druhý až po povolení.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nechám kácet jeden nebo dva akáty, co jsou na fotce, uvidí se na zhodnocení situace (ten vlevo musí jít dolů v nouzi, protože to byl dvojstrom a půlka se v deštích vyvrátila asi částečně uhnilá). Vzhledem k tomu, že jsem před rekonstrukcí domu, tak nemám moc kam dřevo na pár let uložit vyschnout, maximálně tak ty menší větve. Tak mě znovu napadlo, jakou hodnotu ten kmen nebo i větší větve mohou mít, kdybych to chtěl někomu nabídnout. Samozřejmě nevím, co budu muset zaplatit předtím za kácení, jestli se povede větší část kmene položit do svahu, a pak si to může zájemce naporcovat později, nebo většina půjde dolů na cestu, a tak se to bude muset odklidit, a tedy budu muset zaplatit nejen snesení, ale i porcování hned a pak řešit, co s tím.

    Lokalita je na okraji Kokořínského údolí u Mšena.

    VODNIK
    VODNIK --- ---
    MATHEA: KNY nábytek ve Vestci
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Je tu nekdo/vite o nekom, kdo dela kvalitni postele z masivu na miru? Praha a okoli (ja na Davelsku).
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THEODORT: a na to, že je v tom top oleji vosk a tvrdidla, je to teda mechanicky fakt bída.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam