• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    MLIKARNA: nebo levnejc.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    MLIKARNA: kdyz to dovezes do ostravy tak to umime udelat.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KOUDY: pro me je pit rum samo o sobe nedustojny ;)

    Ja jsem ti uz kdysi vysvetloval, ze to cemu ty rikas trochu opovrzlive „sparovka“ je v podstate po staleti state of the art jak se delaj stabilni stolni desky. Souvisi to s faktem, ze aby ti fungovalo to co ty delas a z nejakyho neznamyho duvodu povazujes za truhlarinu si musis vypomoct kovovejma nohama nebo vsazenejma kovovejma profilama aby se ta deska casem nezacala kroutit nebo praskat. Tyhle moznosti remeslo po staleti neznalo a proto vyvinulo metody jak postavit z nestabilizovanyho dreva ktery meni dimenze, ma sklon se kroutit nebo jinak pracovat presto naprosto stabilni kusy nabytku, casto bez pouziti lepidla nebo kovovyho spojovaciho materialu. Akorat je potreba o tom materialu toho docela hodne vedet, a zaroven mit nemalo remeslnejch skills.

    Takze abych se vratil k tve otazce o stolech a Svajcu: tady maji lidi alespon z my spolecensky vrstvy urcity pozadavky na remeslny zpracovani a na harmonickej design. Stoly z jedny tlusty fosny tohle nesplnujou, a abych byl uprimnej zatim jsem na ne v ty podobe jak je delas nikdy u nikoho nenarazil (coz nic neznamena, urcite budou i tady, ale proste v mejch kruzich se nevyskytujou). Cenove ale nejde o pokus nejak setrit, rekl bych ze ty stoly bejvaj nakonec o dost drazsi nez ty tvoje, i kdyz jsou z levnejsiho a decentnejsiho dreva nez ty olivy.

    Rad bych ale konstatoval, ze i kdyz se mi to co delas nelibi, tak mam respekt vuci tomu ze to co delas delas dobre a ze s tim mas ocividne komercni uspech - oboji neni samozrejmy.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    CUKI: a co potrebujes na kuchyni?..korpusy jsou stejne vetsinou z lamina ne?..muzu udelat epoxidovy skrinky, ktery uz jsme asi 3x ke kuchynim delali. Muzu udelat desku. Pak z toho vznikne treba tohle - https://www.houzz.co.nz/photos/epoxy-resin-kitchen-glassvirtoso-oak-phvw-vp~164239672 Neni to tezky na vyrobu..Korpusy si nechas narezat uz podle vykresu, takze nepotrebujues ani formatku, nicmene dilna je dost velka, stroje mame. Naradi mame. Sparovku nedelame z toho duvodu, ze mi prijde proste oskliva..Ne ze bychom ji neumeli. Uz ve stodole pred peti lety jsme par sparovek delali a je easy drevo osamovat a nakrajet, pak ho srovnat na srovnavacce a slepit. Ted by to slo s dominem od festoolu ktery mame jeste lip, ale proste to odmitam :D..Skrinky jsme delali taky. Neni problem vyrobit celkem nic bych rekl. Chci abychom ale meli uzsi specializaci a vyrabeli jen par produktu se kterejma budeme nejlepsi. Ne abychom byli klasicka truhlarna.

    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: Tak zas specializuješ se jenom na stoly, tak si tohle můžeš dovolit. Skříň, nebo židle se bude dělat už hůř. Co třeba taková kuchyně? Uděláš desku a to je tak vše...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ADAMH: Protoze prerusis kresbu dreva a to mi prijde hnusny. Proto radsi delam stoly z jedny fosny bez preruseni kresby. Viz ta parota dole. Ta ma 350x140cm.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    KOUDY: Jen tak pro zajímavost, proč ne spárovky? :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    BLOWUP: Uplne vklidu. Ja vsem trpelive vysvetluju, ze vyrabime stoly a jestli ses zakaznik, kterej chce stul s epoxidem nebo bez je na tobe. Ber me jako prodejce ferrari a to, jestli to bude modry coupe nebo cervenej ctyrdver je na tobe. Ja ti ho jen dodam podle tvy konfigurace. Nejsem clovek, kterej ti bude epoxidovej stul nutit, ale zaroven nejsem ani clovek, kterej ti rekne, ze ti ho nevyrobi. Delame i samozrejme plno stolu bez epoxidu. Treba skoro ctyrmetrovy paroty. Jediny co nedelame a od zacatku jsem to delat odmital jsou sparovky. Takze bud vyrabime stoly z jedny fosny dreva, nebo s epoxidem..a kdyz nekdo chce treba olivovej stul, kterej ma delku 200cm a sirku 100cm, tak v delce jsem mu schopnej pomoct, ale v sirce ne, protoze olivovy fosny maj sirku vetsinou kolem 40-50cm, takze tam uz je treba pouzit ten epoxid :)..a nevim jak je to u vas ve svajcu, ale v CR ma 90% lidi nejakej levnej stul z xxxlutz, kterej konci max tenkou dubovou sparovkou a pro me to je stejny, jak kdybys pil dobrej a drahej rum z ikea sklenicky. Takovy nedustojny..:)

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KOUDY: je si nemuzu pomoct, vim ze na to mas nadseny kupce co za to vyplaznou nemaly castky, ale pro me je tohle proste kyc jak bic :) vzdycky kdyz to postujes se uplne voklepu hnusem, pardon my french :) u me to proste asociuje sedesaty leta kdy v kazdy druhy domacnosti hned pod troubicima jelenama byla vystavena sbirka samorostu natrenejch lesklym bezbarvym lakem.

    Tohle proste muselo ven, nic ve zlym, chapu ze pro penize jsou lidi schopny delat vsechno mozny, byznys je byznys, ale teda nez se muset zivit timhle tak snad jdu mejt nekam hajzly ;)

    Sorry za muj bezvyznamnej vykrik, delas to moc pekne.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Ja vam to tu trochu opravim jo? Tak v 80% si od nas kupujou epoxidovy stoly rodiny se dvema detma. Vsem samozrejme rikam, ze epoxidova reka je skvela vec, protoze nemusime zasahovat do kresby a tvaru dreva a nicit ho rezanim atp. Nicmene je dobry mit uprostred toho stolu slanku/peprenku, vazu s kytkama, karafu s vinem atp..Proste aby ten epoxid byl spis takovej designovej a doplnujici prvek stolu. Talire, noze, sklenicky apod by mely bejt na dreve. Kdyz nekdo chce epoxid i tam kde by mel mit talir, tak ho od toho odrazuju (ale nakonec je to vzdycky nas zakaznik, nas pan)

    Barevny epoxidy brousime do 400grit a pak staci keramika. Ciry stoly je potreba lestit. Lestime je az do 5000 grit, aby byly fakt jako sklo. Tam kdyz se to poskrabe, tak je oprava samozrejme mnohem tezsi, protoze je potreba to treba od 800grit brousit az do 5000 a pak lestit lestickou a pastou. Keramika ale tomu poskrabani celkem uspesne brani.

    U stolu se jinak normalne ji. Casto to jsou i treba stoly do jednacek, ktery se pouzivaj kazdej den apod :)

    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    Emericani na to davaji trebas jeste clearcoat nejaky sprejik, blacktail ma o tom par videi, no proste se snazi to udelat ultratvrde.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ADAMH: Tyhle stoly si lidé pořizují na místo dětí :-)

    Epoxid je sice jeden z nejodolnějších materiálů, na epoxidových podlachách jsem chodil s tunami betonu v botech od písku, ale největší škody dokázalo způsobit moje půlroční dítě :-D
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ADAMH: tak a ty by sis koupil stul za 150k? To maji imo takove ty panicky spis na vystavu, zelene vdovy co chodi spis do restaurace nez aby se jedlo doma a max jednou za mesic kdyz maji navstevu tak je treba zamachrovat.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    KOUDY: Jasný, ale přebrousit něco matného či prostě neprůhledného je řádově snažší než něco co má být průhledné. Ale jak píše PLAGUEDIL: tak asi ano, u mě by to s dětma moc dlouho průhledné nevydrželo, jinde asi jo :)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ADAMH: jednak si myslim ze tohle kupujou lidi kteri jsou zvykli se chovat k drahym vecem, jednak se s tim dela totez jako napr s autem, kdyz je poskrabane. Bud ti to je fuk, nebo to rozlestis.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ADAMH: To co s jinym epoxidem nebo drevem. Proste to jednou za pet let prebrousis+ten cirej jeste prelestis..:)
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    KOUDY: Moc pěkný , ale vždy když vidím průhledný epoxid si říkám co s tím když to někdo poškrábe.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: O co ti konkrétně jde? aby uprostřed byla nějaká ušlechtilejší dřevina, nebo, aby hrana mohla být pohledová?

    Některé CLT mají střední (opačně orientovanou) vrstvu i z jiné dřeviny. Používá se to na ohýbání, ale pohledové to fakt není. A možná se tomu nadává nějak jinak.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: Tak hlavně, aby to máslo nebylo stejně staré :-D

    Vypadá to pěkně
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Zas jedna čirá oliva. Už si na to týdenní broušení a leštění začínám zvykat :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam