• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    BLOWUP: tak já doufal, že jako architekt jsi použil na historický barák dobové repliky a ne nějakou seriovku z katalogu...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    8Z4S: tak vis jak, tovarni vyroba na plne automatickejch vyrobnich linkach asi neni tak uplne to co alespon ja osobne chapu pod truhlarskejma skills. To to mas jinak?
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    BLOWUP: hlavně že sis nechal dělat okna v ČR ;)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: pokud nekoho zajima vysledek mojeho monologu, tak ti italove se jmenuji Gizia https://instagram.com/gizia_official_?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D
    bohuzel sem si to pamatoval trochu lepsi, nez to asi ve skutecnosti bude:)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PLAGUEDIL: Tak ono by stacilo i vase sousedni Nemecko, ty rozdily v remeslny urovni jsou nebetycny. Imho tam maji mnohem lip vybudovanej system vzdelavani pres tovaryse a mistry, me treba prekvapilo ze v cestine de facto neexistuje neco srovnatelnyho jako Spannagel. Ve Svycarsku je to jen jednostupnovy pokud vim, ale nedavno jsem na youtube videl video ktery natocili dva amici z navstevy jedny nasi skoly pro truhlare a pro ne to bylo jak kdyby potkali mimozemstany, ti z toho byli uplne hotovi :-)) Neni nahodou, ze nasi ucni seriove vyhravaj profesni olympiady, no. Ale i tam bych radsi moc nekoukal smerem na Japonsko, vuci tomu se muzeme jit schovat vsichni.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    BLOWUP: co se da delat, jedina basta s patentem na pravdu je ve svycarsku, jeste ze vas tam mame.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PLAGUEDIL: To je prave omyl. Ta konicka forma ma ten smysl, ze je s ni mozny kdykoli kdyz to seschnutim prestane drzet ji doklepnutim znova dotahnout. Svlak udelanej paralelne se case proste zacne viklat. Ale jak pisu, uroven truhlarstvi v cesku je dost mizerna, malokdo tyhle veci uz vi a tyhle znalosti se casem vytracej, no. Vetsina truhlaren svlak nevidela ani z rychliku, protoze sroubujou drevotrisky s laminem, sad story :-)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    BLOWUP: asi by sis mel delat vypisky kdyz to ctes nebo si to cist nahlas. V bode 1 je o rybine nepise.

    Konicky se dela jen proto, aby tam sel lepe nacpat, ne z funkcniho hlediska.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PLAGUEDIL: akorat ze kdyz to tak udelas, tak ti ta deska casem praskne. U tech koncovejch list musi bejt vule aby mohly ty kraje pracovat, napevno se dela jen stred, a nedelaj se na rybinu ale pouze jako pero a drazka, ze stejnych duvodu. Neveril bys, kolik lidi to dela spatne :) A krome toho to co popisujes neni svlak ale koncova lista. Ale jinak OK.


    PLAGUEDIL: ono to az zase tak jednoduchy neni, ponevadz ten svlak se dela konickej. Ale jiste, s frezkou to jde rychleji.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KOUDY: dekuju, ze jsi mi vysvetlil co je svlak ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    PLAGUEDIL: Toho prvního bych se rád vyvaroval, protože se mi to nelíbí, pokud to není nějaký kazetový design. Navíc to má tendenci pracovat zase trochu jinak.

    Ta druhá možnost udělat symetrický svlak je asi možnost. Já jsem zatím zkoušel jen klasiku a to ručně. Dělal jsem se s tím skoro celej den a pak jsem potkal člověka co to dělá daleko precizněji asi za hodinu :-D
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    CUKI: 1) videl jsi nekdy val na testo? Ta lista na koncich narazena na pero drazku je asi nejprimitivnejsi forma svlaku a na nekterych aplikqcich napriklad cela dvirek a supliku to muze vypadat pekne efektne.
    2)kopis rybinovou frezu do horni frezky. A pak ke to jen o tom si to zmerit a udelat si trebas i nakres a spocitat to. Mi to vychazrlo tusim ze na frezku jsme dal doraz na 2cm a ojel tu 3x3 buk listu z obou stran cimz vznikl svlak a pak na dvirka dal vodovahu a projedes frezkou jednim tahem diru do ktere se ti to vejde. Prace pro retardy. Namyslujes svlak, naklepes dovnitr, zacistis. Hotove.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PLAGUEDIL:
    KOUDY:

    Neříkám, že to nejde. Je to o možnostech. Asi se do dá hodně zjednodušit přes nějakou šablonu (svlak i drážka) ale to chce prostor a vybavení. Navíc pokud chceš udělat levnou kuchyň, aby ti za tu práci někdo zaplatil, je potřeba jet hodně časově úsporně. Pak se dá konkurovat cenově i těm papundeklům.

    Dneska je to ale stejně naprd, protože není materiál (spárovky). Oba mé zdroje spárovek byli silně zasaženy válkou. Doteď nemám dobrej zdroj na přířezy a velké nemám kde formátovat a ani skladovat :-(

    Stejně tak nenáviděnou (tu zase nemám moc rád já) překližku nemůžu sehnat za rozumné ceny někde poblíž. Tu zrovna potřebuju teď. Musím ke Kaplanovi přes půl kraje :-(
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    CUKI: Presne tak. Horni frezkou mas ten svlak zachvilku pri pouziti spravny frezy.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    CUKI: to je nejtezsi si to napoprve rozmerit a kdyz uz vis tak to je jen frn frn horni frezkou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: Z masivu-masivu nee, ale právě proto na to používám spárovku. Ale zase umím udělat jen korpusy. Ty čela bych si kdybych to dělal pro někoho nedovedl bez svlaku představit. jako ono by to asi v drtivé většině vydrželo, ale někdy se to může kroutit. No a svlak je něco co přenechám zkušenějším a vybavenějším :-D
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    CUKI: jj je. ten americkej orech neni ve velky sirce a presne tam vidis tu osklivost prerusovany a nenavazujici kresby proste. Korpusy z masivu jsem u kuchyni zatim nevidel abych se priznal. Vzdycky jen skrinky a desky. U nas makal cca rok jeden kluk, kterej driv delal v Oresi, takze jsem jeden cas uvazoval i nad tim ze zacnem delat nejaky luxusnejsi kuchyne na miru, ale kdyz jsem si to spocital, tak mi to prestalo davat z hlediska zisku smysl.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOUDY: To já ti neberu, že specializace není vůbec špatná, naopak jsi si našel pěknou díru na trhu (a tu jsi zalil epoxidem :-D).

    Jen, že z jednodílného masivu prostě vše neuděláš. BTW poslední fotka je taky spárovka...

    Já ve spárovce vidím právě možnost nahradit to hnusný lamino. Který zase z masivu dělat nebudeš. To si osobně neumím představit ani u kuchyně za 50k Kč...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MLIKARNA: Jak je to velky? Jestli do 40 cm, tak se mi to na cnc vejde. Asi bych si to nejdriv zkusila vedle a pak uvidime. Ale taky to asi nebude hned.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MLIKARNA: Bludiste na cnc mam v planu. Postup i generator a i kulicku z loziska na to mam, ale jeste jsem to nezkousela.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam