• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    Mam doma jidelni stul z masivu, dub. Bohuzel az par mesicu po koupi nam doslo, ze povrch neni NIJAK osetreny. U jidelniho stolu. Takze cokoliv co vam na nej ukapne uz z nej nikdy nesetrete.

    Mam v planu to vzit excentrem postupne 80 - 120 - 180 a pak asi nalakovat. A to je prave ta otazka - jakou povrchovou upravu zvolit?

    Mame ted male dite. Takze bych chtel neco, co je odolne a lehce otiratelne, at uz na to vyleju omastek nebo se mi na to dite vybleje.

    Napadaji me klasicke polyuretanove laky. Nebo mi doporucite neco jineho?
    XYNDLL_2Q3F
    XYNDLL_2Q3F --- ---
    Hoblice z jiné dimenze...

    I Reinvented The World's Greatest Workbench
    https://www.youtube.com/watch?v=pvVrVdqA9OE
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PLAGUEDIL: Takze vlastne varianta d] OK, dik za reakci.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    PETER_PAN: to drevo ma byt uzavrene ze vsech stran.
    ja jsem daval na nove okna 2x zaklad, pak jednou na bilo, zasklit na tmel a trojuhelnicky a pak ten tmel jde pretrit treba po mesici, takze klidne c s tim ze napresrok ten tmel pretres az vytvrdne.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Zdravim vespolek. Pracuju ted na repasovani 3 spaletovych oken. Ramy uz mam hotove [na ukazku: [PETER_PAN @ PRACOVNÍ DÍLNA A JEJÍ NÁŘADÍ: fotky, typy, recenze, zkušenosti] ] a ted se dostavam k oknum samotnym.

    Okna budou opalene, obrousene, vytmelene, prebrousene, 2x zakladovka, 2x kryci uretanizovany email. Muj dotaz spociva v tom ze nevim v jakou fazi nechat okna zasklit.
    a] drevo (pro vytmeleni a prebrouseni)
    b] po 1. zakladovce
    c] po 2. zakladovce
    d] po krycich naterech (tohle asi rovnou vylucuju)

    Nenapadlo me vhodnejsi autidko nez tohle. Dopredu dik za reakce.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    MARTYYNO: mozna tech 6mA pres srdce staci, ale asi vetsina proudu potece "jinudy", takze i kdyz treba v souctu telem potece 60mA srdcem potece vyrazne min... coz je mozna duvod tech odlisnejch cisel...
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    Zajimave, protoze nejnizsi hodnota, pri ktere spina vetsina proudovych chranicu, je 30mA. Ja si ze skoly pamatuji, ze pro cloveka muze byt smrtelny uz kdyz telem, nebo pres srdce, projde cca 6-7 mA. Uz tehdy jsem se divil, ze staci tak malo. Asi bude zalezet i na dobe pusobeni.

    Ale ted jsem nasel v rychlosti tohle: https://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/Magisterske%20nav/prednasky/web/Ucinky%20el.%20proudu-F.pdf

    kde pisou, ze fibrilace nastava az kolem prutoku 60mA. Coz mi dava vetsi smysl, protoze v tu chvili dava smysl i ten proudovy chranic na 30 mA.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOAR: Lépe řečeno nižší desítky. A tak jak píše AAZAZEL: Srdce se snaží pokusit sesynchronizovat. U frekvencí řádově nižších stovek Hz už to nenastane u jednotek Hz zase bude stále srdce pracovat.

    Počátcích kdy se řešilo jakou frekvenci použít byla snaha se této frekvence zbavit. Jenže už bylo moc pozdě. Dnes nedokážeme sjednotit ani 50-60Hz sítě.

    BOAR: Dává právě proto co tu lépe popsal AAZAZEL: Je to snad na každém školení padesátky.
    BOAR
    BOAR --- ---
    AAZAZEL: jistice maji hlavne zabranit dlouhodobemu pruchodu proudu vyssiho, nez jmenoviteho. primarne aby nekde neco nezacalo horet. Pokud sahnes do zasuvky, a potece pres tebe jen "10 A" tak zadnej jistic nesepne.

    To, co myslis ty, je proudovy chranic, ktery vypina za urcity cas
    BOAR
    BOAR --- ---
    AAZAZEL: ano, osobne bych rekl, ze kazdy pruchod proudu pres srdce je nebezpecny - a ze 50hz nebude nejaka vyjimka, to totiz nedava vubec zadnej smysl.
    AAZAZEL
    AAZAZEL --- ---
    AAZAZEL: Doba průchodu proudu má velký vliv na výsledný účinek proudu na organismus. Čím delší působení proudu, tím vážnější následky. Proud, který protéká srdeční krajinou déle než 0,8 sekundy, zasáhne minimálně jedenkrát tzv. vulnerabilní fázi srdeční činnosti, tzv. T-vlnu v EKG záznamu. Během této fáze srdeční činnosti, která trvá přibližně 0,2 sekundy, je srdce mimořádně náchylné k zástavě.
    AAZAZEL
    AAZAZEL --- ---
    BOAR: co si pamatuju z nejakych elektro skoleni, tak jistice jsou delany tak aby vypnuly za urcitou dobu, aby nehrozilo, ze se ti zastavi srdce

    viz: Při průchodu střídavého proudu s frekvencí 50 Hz se srdce snaží přizpůsobit frekvenci procházejícího proudu a začíná bít rychlostí 50 tepů za 1 sekundu. Ztrácí schopnost pracovat jako krevní pumpa a dochází pouze k jeho chvění (srdeční fibrilace). Hrozí zastavení srdeční činnosti.
    BOAR
    BOAR --- ---
    CUKI: "Sítová frekvence je ta nejnebezpečnější, protože může být synchronní se srdečním rytmem." Jako myslis 50hz vs 1-1,5 HZ v klidu ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    REDSNAKE: Tak ten kondík příště vybiješ o něco jiného než o sebe. S vybíjením kondenzátorů už praxi máš, jen použiješ neživej rezistor, no. :-)

    To jakou dostaneš šlupku není přímo závislé na nebezpečnosti. Důležité je jaký tebou prochází proud a jaký má charakter. Sítová frekvence je ta nejnebezpečnější, protože může být synchronní se srdečním rytmem.
    Velikost napětí je samo o sobě nebezpečná hlavně tím, že umožňuje větší přeskok. Laicky řečeno. Ale důležité je jaký to trafo dá proud nakrátko.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    CUKI: Mas pravdu, asi jsem to napsal blbe. Furt to trafo musis ale nejprv vybrakovat z mikrovlnky.

    Popravde nejvetsi petelici co jsem kdy dostal byla od odpojeneho pc zdroje, kam se hrabe 220. Jo, byl jsem zvidave a ne prilis bystre dite.
    CUKI
    CUKI --- ---
    REDSNAKE: Kondenzátory? Bavíme se pouze o trafu, že?
    MLIKARNA: Jednoduché ty totiž nemusíš být ani u toho. Ty elektrody tam umístíš a teprve po té zapínáš obvod.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: A muze bejt nebezpecny i po odpojeni ze site, muzou tam zustat nabity kondenzatory
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MLIKARNA: Urcite nejsem nejlepsi clovek koho se na to ptat, jen pro info, trafo z mikrovlnky jede na 2100V, takze si staci nekde brnknout a….
    CUKI
    CUKI --- ---
    REDSNAKE: Tak abych použil analogii této skupiny. Pokud někdo řeže na stolní pile bez podavače a chráničů a dělá podobné kousky i z elektrikou, tak to nebezpečné asi bude. Pokud víš co děláš, nebo řekneš někomu kdo to ví, tak to nebezpečné není vůbec.

    Neplést si se hrou Vyděržaj pioněr! :-D

    I když koukám na odkazy a někde je na obrázku totéž tetování na ruce, tak jen doufám že si to předem jedinec alespoň proměřil. I když lidí je na světě moc, některá redukce pro lepší genofond asi neuškodí.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Trafo z mikrovlnky je dobrej zpusob jak se zmrzacit nebo zabit pokud nevim co delam a jen kopiruju nejakej navod z youtube. Jen my 2€
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam