• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    JOSEF_K: snažila jsem se je dát podle šipek, ale dám to někomu zkontrolovat při příštím pokusu, díky
    LOOKASH_II
    LOOKASH_II --- ---
    Mate s necim dobrou zkusnost pro osetreni venkovni prirodni lavicky z modrinove fosny aby zustala zachovana prirodni barva/charekteristika dreva? Osmo olej? Nejaky tvrdy vosk? Lak? Zachovani barvy je spis prani nez nutnost, asi by mi nevadilo kdyz to casem zesedne.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JONEZ1: Hořet ti tam začaly nejspíš ty larvy červotoče. Ty v sobě mají nejvíc vody, a tudíž s mikrovlnkou budou interagovat určitě víc než to suchý dřevo. Každopádně srovnat bys to musel tak jako tak, takže je to více méně fuk.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ANDREJKA: Navic borovice bude mekke drevo a to riziko poskozeni je IMO dost velke. Nejlepsi kdybys mela rotacni brusku.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ANDREJKA: Pasova bruska priserne moc ubira. Nemela bys na ni tlacit, jinak si v materialu udelas ryhy.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ANDREJKA: Nejspíš skutečně dáváš pás obráceně. Na vnitřní straně pásu jsou šipky, jakým směrem musí ubíhat. Když ho dáš obráceně, tak rozlepíš ten spoj a stane se přesně to, co popisuješ. A zároveň bych taky úplně nevylučoval, že když už máš aušus brusku (parkside), tak budeš mít i aušus pásy, které pendrek vydrží. Ale zase že bych se potkal s nějakými, co by takhle praskaly, když se na ně špatně podíváš, tak to si nevzpomínám.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ANDREJKA: nemas ten pas obracene? je tam taky myslim i nejake stelovani jak moc ma byt napnuty.
    jakou mas hrubost? ja bych zacinal asi 80.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    prosím vás mám z vašeho pohledu úplně blbej dotaz, ale nutně potřebuju poradit, dotaz myšlen vážně!

chci obrousit starý dětský piknikový stůl s lavičkami, taková miniverze těch klasických stolů z hřišť nebo lesů, surové dřevo, asi borovice. hlavním cílem je zbavit se hrubosti/třísek, aby si kluci neublížili, pokud se mi podaří obnovit světlé dřevo, popř. to v kombinaci z těmi černými místy oproti černočernému povrchu, bude to přijemný bonus.

mám pásovou brusku (Parkside), včera jsem ji držela v ruce poprvé v životě a po pár okamžicích mi vždycky v tom spoji praskne ten pás (zkoušela jsem 3x). tlačím na to moc? nebo tam ten pás není správně? nebo co dělám blbě? předchozí rodinný uživatel tento problém nikdy neměl a netuší. (když tlačím míň, bruska letí v dál jako namydlený blesk.)

jinak ten stolek se té hrubosti dá zbavit i ručně (na barvu borovice se ale nedostanu), ale ráda bych se s tím obecně naučila zacházet i do budoucna a ocenila bych radu. můj muž je na jakékoli řemeslné práce úplně levej, a tak se ptám tady. díky moc!
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    :-) díky všem za komentáře. Jsem se poučil i pobavil zároveň.

Tělo hoblíku jsem dal dneska ráno na 5 minut, 700W do mikrowelle.
    Předtím jsem vysál a vyklepal z děr všechny piliny.
    Do 4:30 to vypadalo všechno dobře, cca v 4:40 se začlo kouřit ze shluku několika děr, kde začaly doutnat pravděpodobně nějaké zbylé piliny.
    Musel jsem to trochu zalejt vodou, tak to krapet nabobtnalo a zároveň se už tak zkroucené dřevo ještě víc zkroutilo :-).
    No, nechám to někde pod zátěží trochu narovnat a zajdu se podívat k vetešníkovi :-)).
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JOSEF_K: Ale tak na tyhle dirky staci litr epoxidu max a to je 500-600kc imho..Jestli to ma nejakou sentimentalni hodnotu, tak je to mala castka :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    KOUDY: Oba víme, že cena toho epoxidu je asi tak stonásobná ve srovnání s tím hoblíkem:)). Resp. ten poměr bude spíš horší, jelikož hodnota hoblíku je podle mě v červených číslech:)).
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    a prolej to hezky cirym epoxidem cely..stabilizujes drevo a zalejes dirky :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    šmarja, je to červotoč, ne mimozemská civilizace ani nějaká superželvuška. Stačilo by ho dát i do normální trouby na 80 stupňů. Mikrovlny jsou 100% biocidní, nepřežije to ani omylem.
    PETD
    PETD --- ---
    JONEZ1: Hele pokud by mikrovlnka nestačila, můžu ti to na nějakou chvíli dát pod kobalt. Troška pořádné gammy s nimi udělá rychlý konec.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JONEZ1: to je v poradku, akorat zrovna u techhle hobliku je ta otazka po smysluplnosti opravnena, pokud je teda nechce mit jen jako dekoraci. Diry po cervotoci nevadej, ale geometrie musi stymovat, a samozrejme hlavni je jak geometrie, tak ostrost noze. Dreveny rucni hobliky se daj u vetesniku kupovat na kila, da se mezi tim vybrat i kousky kde opravdu staci pouze srovnat a nabrousit noze. Ja mam podobnej rimsak z podobnyho zdroje uplne novej, nebyly na nem zadny znamky pouziti, stacilo jenom dat do poradku nuz.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JONEZ1: Ruční hoblíky jsou krásný a dá se s nimi udělat fůra práce, když se s nimi naučíš. Což není zrovna jednoduchý, protože to není úplně intuitivní nářadí. Navíc zrovna římsovník patří k těm náročnějším a pokud jsi to nikdy před tím neměl v ruce, tak si to spíš znechutíš, což je škoda.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    BLOWUP:: já vim.
    Tohle je takovej muj dlouhodobej projekt oživení tchánovo "dílny" u něj v garáži, kde posledních 15 let jen servisoval svojí motorovou pilu a brousil řetěz, a já jsem tam našel útočiště pro relaxaci a tak postupně dávám "do pucu" zapomenutý nástroje z různejch polic a šuplat.
    Momentálně jsem ve fázi broušení dlát a různých ručních nástrojů pro obrábění dřeva a ten hoblík se mi nějak připletl do cesty.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JONEZ1: jinak teda.. tyhle hobliky se prodavaj v ruznejch vetesnictvich za hubicku, imho bys nasel i takovy ktery nijak restaurovat (krome srovnani geometrie noze a jeho nabrouseni) nemusis.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JONEZ1: Mikrovlnka fungovat bude. Aby fungoval i hoblík, musíš srovnat plaz, nabrousit kudlu a umět to seřídit, což je u římsovníku trochu pakárna.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    JOSEF_K + PLAGUEDIL:: díky. Mikrovlka se mi líbí. Vyzkouším zítra.
    Kdyby to nedopadlo, udělím si pro jistotu nákres a následně použiju radu od VYHULENY_UFO :-)).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam