• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONITSUKATIGERBabské rady aneb rezavý nůž vyčistíte, když několikrát říznete do syrové cibule
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    EXX: taková obskurní růžová vata ... auron?
    LALO
    LALO --- ---
    kdyz se riznete,posypte si to kurkumou.Zastavi krvaceni a dezinfikuje./poradili spolupracovnici z Indie/
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    ONITSUKATIGER: tomu bych i věřila
    AGNES_NITT
    AGNES_NITT --- ---
    STEPNI_VLK: Já ještě doplním křídu. Nastrouhá se, přidá se pár kapek vody a tou "pastou" se stříbro vyčistí.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SARAJ: Však v tom posledním článku je také před čištěním pastou varováno. Osobně bych méně cenné věci zkusil vyčistit práškem do pečiva nebo jedou sodou, cennější bych raději nechal vyčistit ultrazvukem (kdysi jsem to tak ostatně s prstenem udělal)..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    STEPNI_VLK: toho cifu bych se bala - to poskrabe,stejne jako zubni pasty
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    ONITSUKATIGER: to jsem taky cetla
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    EXX: Nekde jsem kdysi davno cetla, ze to jde vytecne kolou...ale je mozny, ze to byl hoax.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    EXX: solnej roztok v nadobe s alobalem?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    STEPNI_VLK: no jo,ale jak na rudej lak na nehty co nejak ukapl na svatecni rucne vysivany ubrus,ze...
    EXX
    EXX --- ---
    tip na čištění stříbra ? filtr mlčí
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PARCELKA: teplem. priloz na skvrny savy papir, pijak nebo filtracni papir a lehce prezehluj, barva s voskem by se mela vpit do papiru
    PARCELKA
    PARCELKA --- ---
    nevíte, čím bych mohla vyčistit voskovky z nábytku? např. z bílých dveří jsem dostala jen vrstvu voskovky, ale zůstaly tam barevné skvrny, které ničím nejdou dolů....děkuju moc!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jak na to: Malý poklad rad věnovaný všem mladým hospodářům

    Čištění skvrn

    • Jistě už na vás někdy stříkla šťáva z teplé klobásy nebo vás při vaření zasáhla kapka prskajícího oleje. Výsledkem podobné nehody je mastná skvrna. Místo nejdříve několikrát vytřete benzínovým čističem skvrn. Vytvoří-li se na látce "mapy", přidejte do čističe trochu soli. Pracujte venku nebo u otevřeného okna, abyste nevdechovali výpary, a a v žádném případě ne u otevřeného ohně! Po vyschnutí ještě místo vytřete vodou. Nemáte-li benzínový čistič, můžete k čištění použít rozpuštěnou sůl v lihu nebo čpavku. Některé skvrny tohoto druhu neodolají vodě s přísadou jaru.
    • Při konzumaci uzenin na zahradním dýchánku i jinde může dojít k další nepříjemnosti v podobě hořčicových skvrn na vašem oděvu. Skvrny vyperte v teplé vodě se sodou nebo je zkuste vymýt saponátovým roztokem.
    • Skvrny od červené řepy a červeného zelí dovedou také pěkně zkazit náladu. Odstraníte je prokapáním 5% roztokem čpavku ve vodě a proklepáním kartáčkem do čisté nasákavé podložky. Pozor, aby se barvivo neotisklo zpět na čištěnou látku. Nakonec místo potřete mýdlem, setřete pěnu a propláchněte látku vodou.
    • Při sběru borůvek (ale i rybízu a dalšího podobného ovoce) si obarvíme nejen jazyk a zuby, ale často i triko nebo kalhoty. Skvrny vybělte poťukáváním klůcku namočeného v peroxidu vodíku a vyperte ve vodě. Znečištěné místo můžete také vyčistit vodou se saponátem či kyselinou citrónovou. Nechte chvíli působit a smyjte vodou.
    • Při skotačení v trávě se nám občas obarví kolena i jiné partie sytě zelenými skvrnami. Tyto skvrny čistěte nejprve lihem, pak promněte vodou a dočistěte některým ze saponátových přípravků.
    • Kdo se nezašpiní od trávy, protože lez po stromech, může přijít např. ke skvrnám od čerstvých vlašských ořechů. Skvrny na pokožce čistěte terpentýnovým olejem. Na látku můžete použít (dejte pozor na pokožku!) kyselinu vinnou. Na potřebné místo ji nanášejte špejlí obalenou vatou.
    • Nejen chováte-li sami ptačího miláčka, může se vám přihodit nemilá příhoda související s ptačím trusem. Skvrnu nechte zaschnout, důkladně ji vykartáčujte, podložte hadříkem, zvlhčete 4% octem a proklepte kartáčkem do podložky. Nakonec propláchněte vodou.
    • Při vaření i domácím kutění se občas přihodí nějaký ten drobný úraz, při němž ukápne pár kapek krve. Skvrny od této vzácné tekutiny odstraňte co nejdříve. Namočte postižený kus látky do studené vody s přísadou některého z namáčecích prostředků nebo soli a vodu několikrát vyměňte. Nakonec přeperte v horké vodě.
    • Pejskaři a chovatelé koček tvrdí, že chlupy jejich čtyřnohých kamarádů ulpívají i na těch nejméně pravděpodobných místech, a mají pravdu! Odstraníte je navlhčenou houbou nebo kartáčem zvlhčeným lihem.
    • Kdo z vás se při čištění kamen zapomene vysvléci z nedělního obleku, zbaví jej sazí nejspíše měkkou střídou chleba.
    • V parných dnech můžete na sobě náhle objevit skvrnu od asfaltu a dehtu. Tuto hmotu nejprve seškrábněte z látky zahřátým nožem. Látku podložte hadříkem a čistěte čističem skvrn. Podložku podle potřeby vyměňujte.

    A toto je poslední kapitola aneb zazvonil zvonec a radám strýčka vlka je konec. ;)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    PETRA_CHATEAU: ne. Kdybych měl, doporučil bych.
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    WAMP_ELF: nemáš nějaký biologický čistidlo vyzkoušený?
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    PETRA_CHATEAU: Peto zkus se mrknout na http://www.euronabycerny.com/ budem s Karoloinou mozna brzy objednavat, tak se pridej:-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    PETRA_CHATEAU: Existujou i biologický čistidla, předtím zkusit rozebrat co se dá, jsou na to i nějaký šťouradla a samozřejmě zvon.
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    tak je něco na ty odpady? vy ste mě úplně zazdili.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam