• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých

    Teď, když už popel vychladl, otevíráme starou knihu. Na stránkách ztuhlých špínou je zapsán příběh Padlých, příběh vyčerpané říše, slova, jež nezahřejí. Oheň uhasl, jeho záře i jiskry života jsou jen vzpomínkami.

    ***UŽITEČNÉ ODKAZY***
    MalazPedie, Malazan Wiki, Malazan Empire, Malazan Reread of the Fallen, Life as a Human - Steven Erikson, Ceska stranka o malazu, Fantasy mapy, Malazska Rise

    ***ČEKÁME NA***

    spoiler zapište takto: <table><tr><td bgcolor="#000000"><font color="#ffffff" size="2"><b>spoiler:</b> ( #ceho_se_spoiler_tyka# ) </font> <font size="2" color="#000000"> #zde_vlozte_spoiler# </font></td></tr></table>
    rozbalit záhlaví
    IDLE
    IDLE --- ---
    ULRIK: Já od ICE stihla zatím jenom Night of Knives, takže si netroufám cokoliv odhadovat. :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    Už ani ne tři týdny, jsem zvědav... TtH je best od Eriksona, jestli se mu bude ICE aspoň blížit :)
    Orb Sceptre Throne (Malazan Empire 4): Amazon.co.uk: Ian Cameron Esslemont: Books
    http://www.amazon.co.uk/gp/product/059306450X
    HATOR
    HATOR --- ---
    BORGDOG: A sehnals? :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    IDLE: Jo - a další ráno by nejspíš nic hned tak nepřekonalo. :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    BORGDOG: Říkáš, že když slavit tak ve velkém, jo? :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Tak jsem uvažoval, jaké pití by mohli Malaz-fani pít na silvestra. Dnešní čtení MKP8 mi dalo odpověď - akorát sehnat v našem světě quorlí mlíko by mohlo být poněkud komplikované. :-)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Zajimavy rozhovor se Stevenem :) repast z hofy

    Pat's Fantasy Hotlist: Steven Erikson interview
    http://fantasyhotlist.blogspot.com/2011/04/steven-erikson-interview.html
    HATOR
    HATOR --- ---
    ULRIK: :)))
    Já jen aby si někdo nemyslel, že si na Esslemontovi sedím a nechci ho nikomu dát. Ostatně je to čistě jen záležitost nakladatele, kterého lze nanejvýš pouze ukecávat.

    A jak se kdesi kdosi zmiňoval, že MKP je v Levných knihách. Pokud vím, byl tam jen první díl (maximálně dva, ale myslím, že jen MZ), protože se to zpočátku vůbec neprodávalo a Talpress uvažoval o tom, jestli vůbec pokračovat ve vydávání, nebo ne. Stejně to bylo s Pratchettem - to se zlomilo až při čtvrté knize (akorát že ty byly tenčí a tenkrát ještě nechtěl Terry tolik za práva a byla nižší daň a tak vůbec). To je se sériemi obecně problém - taky nerada kupuju, pokud nemám jistotu, že vyjde i zbytek, ale zase když všichni čekají až na vydání posledního dílu (někdy i 10 let), tak se na to nakladatel vykašle po druhé knize, protože se mu to prostě nevyplácí.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    To je desny, komunikovat 2x :) nakladatele - prekladatele, ale to uz jsi mi vysvetlila vedle, kde je problem :)
    HATOR
    HATOR --- ---
    ULRIK: Tak Krejčová to samozřejmě dělat nemusí, ani se do toho nějak zvlášť nehrne. Nicméně nakladatelé, pokud nejsou mrchy, si obvykle do svých sérií nelezou.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    Proboha co je to za blbost? Tak to nemusí překládat Krejčová...a nakladatelů je dost...navíc Esselmontův jazyk je jednodušší.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    ale tohle uz tak dobra zprava neni :(
    "Vzhledem k tomu, že nemůžeme najít překladatele, který by doplnil Danu Krejčovou a překládal dílo Iana C. Esslemonta, rozhodli jsme se práva na jeho knihy zatím nekupovat."
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    ULRIK: jojo, jen si rikam, jestli si k tomu nekoupit rovnou i knizku v originale :) slyset to a cist by bylo mozna lepsi. Dobre je, ze zacatku dokonce i ja celkem dobre rozumim, coz me tesi :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    HITOMI: Dík, už poslouchám GotM:) Na usínání super, jen to musím včas vypnout...;)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Malinko z jineho soudku, ale uplne OT to neni :)

    10. prosince se bude v restauraci U Matouše, Matoušova 6, Praha 5 pořádat benefiční zeměplošský vánoční bazar, jehož část výtěžku půjde na veřejnou sbírku na podporu výzkumu Alzheimerovy nemoci, kterou trpí i Terry Pratchett. Od 12 do 17 hodin tak zde budete moci koupit vánoční dárky pro své blízké nebo i pro sebe, sehnat si tradiční nebo zeměplošské vánoční ozdoby či budete moci ochutnat některé zeměplošské pokrmy podle receptů Stařenky Oggové, navíc tím přispějete na charitativní činnost.
    Pokud se chcete do akce zapojit jako prodejci, stačí zaslat svou žádost a soupis věcí, které nabízíte, na e-mail vehali@discworld.cz.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    BORGDOG: presne tak, coz je prvek, ktery se zas az tak casto v jinych fantazarnach nevyskytuje :)

    a jestli je to navic podle rpgcka, ktere hrali, tak podobne veci se vazne stavaji - mocne bytosti se proste pritahuji, v ramci planu :) neco podobneho mame v hrani i my :))
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Souhlasím. Ve fantasy tohoto typu se tomu prostě vyhnout nejde a i když chápu, že to je zčásti věc interpretace, hodně z těchto "náhod" jde skutečně přisoudit spíše plánům nebo selháním plánů. Plus, ty záchrany jsou rovněž problematické. Zpravidla záchrana znamená, že si dotyčný polepší. Ale tím si u Eriksona v mnoha případech pochybuji... ani ti zachránění tím mnohdy nejsou moc nadšení. :-)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    IDLE: krom toho se da jeste polemizovat nad tim, zda se to v nejakych pripadech vubec da pocitat jako "zachrana" :) vzdycky je to neco za neco...
    A co ted ctu napr. Cernou legii, tak tam je podobnych scen taky vic a cela puvodni serie je jak jeden dil malazu (co se poctu stran tyce)
    nejak neznam serii, kde by tohle nebylo (spis je v mnohem vetsi mire...) a co si budem povidat, obcas se podobny nahody i v nasem "nemagickem" svete dejou :))
    SID311
    SID311 --- ---
    IDLE: Mně to naopak v Malazu přijde do očí bijící víc než jinde. Ale možná je to tím, že jsem celou sérii víceméně v kuse. Jedna věc je v nějaké čtyřsetstránkové knížce něco takového přečíst třeba třikrát a jiná na desíti tisících stránkách čtených v průběhu několika měsíců třicetkrát (řekněme) - pak má člověk víc příležitostí si toho všimnout.
    IDLE
    IDLE --- ---
    SID311: No, třeba to setkání všech důležitých postav jako vyvrcholení dílu už jsem si zvykla brát jako součást hry - koneckonců je to tam pokaždé. Vysvětlení naší "reálnou" logikou to možná nemá, ale ve světě prosyceném magií a jiným nehmatatelnem mi to přijde přípustné, prostě silné figury se přitahují.

    Jinak obecně náhodná setkání a záchrany v posledním okamžiku taky moc ráda nemám, ale aniž bych to chtěla nějak slepě obhajovat, v Malazu mi nějak nepřijdou tolik doočíbijící jako jinde. Možná (a teď jenom zkouším odhadovat) proto, že se tu nikdy nemůžu spolehnout, že ta záchrana v poslední chvíli opravdu přijde a zafunguje. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam