• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    IDLE: Zajímavé. Já bych taky očekával, že básně připíše spíš až na konci. To bych nečekal... musí tedy mít velmi konkrétní představu, o čem ta kapitola bude, jak má působit. A Rybář tam není zdaleka jediný - mihnou se i postavy úplně okrajové nebo vedlejší...
    IDLE
    IDLE --- ---
    BORGDOG: Jo, ti autoři jsou rozhodně zajímaví, třeba takového Fishera si člověk všimne nejdřív právě v těch citátech a pak ho najednou potká jako živoucí figuru. :)

    Co mě zaujalo a docela překvapilo, že Erikson psal (v nedávno zmíněných odpovědích na dotazy), že píše lineárně - čili když je čas na báseň, píše báseň. A tak. To vůbec nechápu, já měla problém se na báseň přeorientovat při čtení, natož takhle uprostřed psaní...
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    IDLE: Asi tak. Do určité míry je to "pocitová" záležitost, úryvky mají zhruba určit "tón" některých kapitol. Někdy se Erikson trefí, jindy ne, určitě to záleží i na individuální náladě nebo cítění čtenáře. Také je zajímavé si všímat autorů těch úryvků, neboť mnohdy jde o postavy ze samotných knih, případně někoho, kdo se "mihne" jako narážka v obsahu.
    IDLE
    IDLE --- ---
    ROMI: Jak kdy. Když tam byly (zvlášť v počátečních dílech) úryvky historických knih nebo esejů a podobně, tak to občas bylo docela podnětné, ale poezie je fakt jenom poezie. Někdy se dá vypozorovat souvislost s určitými událostmi, ale pro pochopení ostatního není podstatná.
    ROMI
    ROMI --- ---
    btw. prisli jste nekdo na to, k cemu slouzi pred kazdou kapitolou ty uryvky? Souvisi to nejak s dejem kapitoly nebo to jsou jen vyjevy z historie nejak? Vetsinou to prectu, aniz bych to vnimal, kor kdyz tam je poezie, tu nedokazu vnimat nikdy :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    IDLE: Mezlo jedna! :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    BORGDOG: Ech, já se s tím dva dny (no dobře, jenom průběžně po útržcích, ale i tak dost dlouho) čtu, jak dlouho myslíš, že by trval použitelný překlad?

    Jen hezky piluj angličtinu, určitě ti to neuškodí. ;)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    IDLE: A co takhle vyhotovit překlad pro neznalé? :-) Myslím, že tohle by někde vystavené zajímalo dost lidí...
    IDLE
    IDLE --- ---
    ULRIK: Uff, právě jsem se tím pročetla až do konce. Spousta podnětných myšlenek a postřehů, jak k sérii, tak k psaní a tak nějak vůbec. Budu se k tomu muset ještě někdy vrátit a tak minimálně polovinu jeho příspěvků si někam zkopírovat.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ULRIK: Přesně tak. Koresponduje to s tou - SPOILER!!!!!!!! - myšlenkou "osudové náhodnosti," o které dumá Abrastal, a která je jedním z leitmotivů Prachu snů. Dojde tam k ní na několika místech, třeba i v závěru, kde armáda Nah´ruků táhne vlastně na někoho úplně jiného, ale Lovci kostí se ocitnou jen tak "mimochodem" v cestě - KONEC SPOILERU!!!!
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    ROMI: Teď nevím co myslíš...každopádně warning
    SPOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOILER
    SPOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOILER
    Nejdřív tam na tábor klanu Barghastů zaútočili Nahrukové
    Předtim jim hlídku zmasil Gu´Rull
    Nu a v tý závěrečný bitvě tam přistál Draconus a jako vedlejší ztráty to vyhladilo obě armády:) Ten mráz přišel od Temnoty. Dlouho jsme se o tom dohadovali, jestli masakr přivedl na svět Dracona a nebo jestli masakr byl důsledkem toho příchodu, ale zdá se, že určitě to druhé. Když ti vpadne na svět něco jako Draconus, je to holt velký...;)

    KOOOOOOOOOOOOOOOONEC SPOOOOILERU
    ROMI
    ROMI --- ---
    jeste dotaz, kdo to zlikvidoval barghasty a akrynaje pri ty prvni bitve? a kdo pri ty posledni? tam pocitam jaghutove.
    IDLE
    IDLE --- ---
    No ale tohle už! To snad budu citovat. :)

    A couple years back it occurred to me that I never really learned how to write a novel: I learned how to write short stories, and when I set to writing a novel I simply scaled up. So you can consider the ten book series as the longest short story ever written.
    IDLE
    IDLE --- ---
    ULRIK: Ajaj, to si teda radši dám bacha. :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    IDLE: Je tim i Esselsmon...ale ve spoiler tagu...ale zas zásadní...;)
    IDLE
    IDLE --- ---
    ULRIK: No, já mám přečteno všech deset - pokud se nebudou spoilovat nekromantský povídky nebo Esslemont, tak jsem v klidu.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    Bacha na spoilery, je tam pár skvělejch postřehů :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    ULRIK: Dík, to bude dlouhý čtení.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    BORGDOG: jasně, já už si tohle nepamatuju, oni hláškujou pořád :)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam