• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých

    Teď, když už popel vychladl, otevíráme starou knihu. Na stránkách ztuhlých špínou je zapsán příběh Padlých, příběh vyčerpané říše, slova, jež nezahřejí. Oheň uhasl, jeho záře i jiskry života jsou jen vzpomínkami.

    ***UŽITEČNÉ ODKAZY***
    MalazPedie, Malazan Wiki, Malazan Empire, Malazan Reread of the Fallen, Life as a Human - Steven Erikson, Ceska stranka o malazu, Fantasy mapy, Malazska Rise

    ***ČEKÁME NA***

    spoiler zapište takto: <table><tr><td bgcolor="#000000"><font color="#ffffff" size="2"><b>spoiler:</b> ( #ceho_se_spoiler_tyka# ) </font> <font size="2" color="#000000"> #zde_vlozte_spoiler# </font></td></tr></table>
    rozbalit záhlaví
    HATOR
    HATOR --- ---
    IDLE: Ale tak samozřejmě, kdyby byly všechny postavy líbivé, nebyl by to Erikson, že jo. Ale zrovna tyhle dva fakt fakt fakt nesnáším! :) A mám takový pocit, že jak si Sapek promítá sebe do Marigolda, tak se SE opravdu promítá do Bauchelaina - teda aspoň o něm dost mluví :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    HATOR: Já si myslím, že jsou napsaní schválně tak, aby nebyli zrovna sympatičtí, ne? Jako postavy (jedny z mnoha) v sérii byli rozhodně dobré zpestření. Zatím jsem ještě nečetla ty kratší kusy, kde jsou v centru dění.
    HATOR
    HATOR --- ---
    IDLE: Myslím, že bude lepší nad tím moc neuvažovat, co to vlastně je :)
    Já ty dva prostě nesnáším, ale SE je očividně miluje. Chjo.
    IDLE
    IDLE --- ---
    BORGDOG: A je to vůbec myš? Mně to přijde spíš jako lasička nebo tak něco.

    (Ovšem větší potíž jsem měla s určením toho, co drží ten druhý. První variantu, která mě napadla - miniaturní růžový slon - jsem odmítla připustit, takže to asi spíš bude srdce, ale zřejmě něčeho dost velkého.)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HATOR: No, tipoval bych na SE toho s myškou, a že to je Bauchelain. Korbal pasuje na více... krvavější zábavu.
    HATOR
    HATOR --- ---
    BORGDOG: A z tvého, nebo mého pohledu? A je to Korbal nebo Bauchelain? :D
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HATOR: No, předpokládám, že SE je ten levý. :-)
    HATOR
    HATOR --- ---
    BORGDOG: Smysl pro humor, to on by měl. Akorát - který je který? :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Nevím, zda to se už někdo dával - tento obrázek namalovat Steven Erikson před dvěma roky jako dárek pro fanoušky. A znázorňuje jeho společně s (nejspíš) I.C.Esselmontem coby Buchalaina a Korbala Špičáka.

    http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/54_534319218455_61412310_31724122_8032_n.jpg

    Říkám si, že na tohle už člověk fakt musí mít smsl pro humor. :-)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    SID311: No právě. Já bych řekl, že jsem to pochopil správně, MÁ to být propojené, i když asi ne přímo lineárně.
    SID311
    SID311 --- ---
    SID311: Hm, tak možná svým způsobem ano... I když dosavadní knihy mezi sebou nějaké zjevné spojitosti neměly, zdá se, že pozdější knihy mají navzájem trochu více konvergovat...

    The Wertzone: Brandon Sanderson plans 36-volume fantasy series
    http://thewertzone.blogspot.com/2012/02/brandon-sanderson-plans-36-volume.html
    SID311
    SID311 --- ---
    BORGDOG: Sanderson nic třicetišestidílného nepřipravuje. Ve skutečnosti jde o několik nezávislých projektů, které by snad mohly celkem dát dohromady 36 knih: ale je to více nezávislých sérií: Mistborn nemá nic společného se Stormlight ani s Elantris, takže ať už jde o plány jakkoliv magalomanské, nebude to jedna třicetišestidílná monstrozita, ale několik ménědílných monstroziček.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HITOMI: Já tohle taky zachytil jen "mimochodem" na webu XB-1.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    ja vubec nestiham sledovat, co vychazi, jesteze mam ten nyx :) vim, ze je po netu hromada webzinu o fantasy literature, ale jsem lina to vsechno procitat.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Co mě naopak vůbec neláká, je ta chystaná Sandersonova monstrozita na 36 dílů. Cítit se cítí, to ano... ale mně se vybaví Eddings a zdrhám. :-)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    BORGDOG: to tedy taky nevypada vubec spatne :) a jeste tu mam Vukogvazdi (teda neoficialne, pritel to dostal k valentynu :)) hodin si tu knizku do wishlistu :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HITOMI: Já spíš začínám být zvědavý na tohle:

    Sekera a skála, meč a žár / Příběhy z meekhánského pohraničí (1) --- LEGIE - databáze knih Fantasy a Sci-Fi
    http://www.legie.info//kniha/13434-sekera-a-skala-mec-a-zar

    Z více stran slyším, že styl toho autora se podobá jakémusi spojení Eriksona s Abercrombiem, byť jde samozřejmě jen o povídky a ne až tak propracovaný svět. Zatím jsem ale potkal nikoho, komu by se to vyloženě nelíbilo...
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    ULRIK: no ja takhle dlouho cekala na devitku a uz nikdy vice! :) a jak doctu zaver, vsechno si to dam pekne od zacatku a zas budu mit nejakej ten rok co delat :)

    BORGDOG: vsimla jsem si uz z nejakych predchozich prispevku, ze ti uplne nesedl. I tak to asi risknu, zas az tak me to neozebraci a mam v planu zas jet na vikend do krkonos a predstava, ze pojedu 3 hodiny autobusem bez knizky me desi :)
    porad tu tedy mam nejake starsi malazy, ale nebudu blaznit :)) a na ufnukanyho achamiana asi taky nemam moc nervy :)
    kazdopadne dekuji za nazor a brzke varovani, uvidime, zda se potvrdi :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HITOMI: Aniž bych ti chtěl kazit radost, nesouhlasím s Ulrikem - mně Abercrombie nesedl, časem čím dál víc. Má sice hlavně vynikající, vybroušený styl, občas i dobrý nápad, ale čím víc jsem ho četl, tím víc jsem měl dojem, že je jak krásně namalovaný plakát na prázdné stodole - tedy, že pod tím pěkným povrchem není NIC, zápletky samy o sobě jsou dost chabé, a občas vůbec žádné, jen sled "situací" naházených za sebe.

    A druhé, co mě na Abercrombiem postupně otrávilo, je jeho negativismus. Ano, vím, že právě to je považovánp za největší přednost, že je cynický, že se s lidmi nes...e, apod. - jenže z mého pohledu časem překročil meze. Už je to prostě "na efekt," kdy všechno musí dopadnou co nejhůř, až mi to připomíná nějakou goth fanynku v černých šatech, zmalovanou pod obraz, jen aby všichni viděli, jak je děsně v depresi. Když to srovnám právě s Eriksonem, který je - navzdory všemu - v podstatě velmi morální, tak ten rozdíl vynikne o to více, a srovnání není v Abercrombieho prospěch.

    Tím ho nechci nijak shazovat - opakuji, že styl má výborný a mnoho situací hlavně v Prvním zákoně je skvělých a téměř nezapomenutelných - ale nemohu si pomoci... jakkoliv mám rád temnější příběhy, tak on moje krevní skupina není.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    btw - na finiši DoD je nejlepší:
    "Gods, what was that?"
    "That, soldiers, was Quick Ben".
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    HITOMI: Hele, ty budeš čekat jen do překladu, kterej je zjevně za rohem...já čekal podělanej rok a půl nebo kolik to bylo!!! ;)

    Abercrombie je samozřejmě vynikající:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam