• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Tak malaz docten, skoro zacinam pochybovat o tom, ze ten konec zvladnu i podruhy. I kdyz mi nejspis nic jineho nezbyde, protoze lepsi vec uz nenajdu :)
    ROMI
    ROMI --- ---
    ULRIK: ha konecne ti rozumim :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HATOR: To spíš pár T´lan Imassů, ať si užijí i zombieapokalypťáci. :-)
    HATOR
    HATOR --- ---
    BORGDOG: Klidně sem nějakýho eleinta pošli :) Jasně, nečekala jsem úplně starý známý věci, samozřejmě, kdo by to taky četl, když už všechno zná :D Ale přece jen mi to placama přijde trošku moc okatý, jak se snaží být jinej.

    ULRIK: Tak to už se těším :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HATOR: No, k té části poslední věty za "aby" - myslím, že kdokoliv něco podobného čekal nebo ho to překvapuje, zaslouží si být sežrán eleintem a jako kosti vyplivnout do azathu. :-)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    ROMI: Cyve, to sem dávno ;)

    HATOR: Tak to jooo, IMO se ti to časem hodně prosvětlí, minimálně první polovina je prostě matoucí, tím spíš, když se člověk chytá známých věcí.
    HATOR
    HATOR --- ---
    ULRIK: Já psala, že jsem ve třetině a doufám, že to nějak vysvětlí - z tvého chápu, že jsi již dočetl a vysvětleno bylo, což mi činí jen radost.
    Z předchozího - a netvrdím, že to chápu správně (očividně tedy nikoliv) - jsem dospěla k názoru, že u Mother Dark a jejími syny to tak nějak všechno začíná, první božstvo a tak. A ano, jsem ráda, že to není "dáme chlapečkovi velký meč a pošleme ho někam, cestou dospěje, stane se z něho spasitel světa, spasí svět...", ale musím říct, že mi Forge zatím moc nesedne, a nemyslím, že je to tím, že po bombastickém finále desítky je to takové pomaleji plynoucí, a trochu mi na druhou stranu přijde, že autor lehce tlačí na pilu, aby nic nebylo tak, jak si čtenář po Malazu myslel, že by mohlo být.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ROMI: Čteš Eriksona? Čteš! Tak se nevykrucuj, už máš taky Kainovo znamení!
    IDLE
    IDLE --- ---
    HITOMI: Á, kavárny! Já si říkala, že jsem určitě na něco zapomněla. :)
    ROMI
    ROMI --- ---
    IDLE: asi nejsou tak sexy :) nevim snazim se ale nekolik let nebyt :) a dari se mi to myslim :)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    IDLE: zabiraj v kavarnach misto slusnym lidem :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    Co mají všichni proti intelektuálům? :(
    ROMI
    ROMI --- ---
    IDLE: takze ulrik nasal jeho esenci a stava se z nej intelektual :) do pyce :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    ROMI: To Erikson taky. :) (Teda nevím jak v překladu.)
    ROMI
    ROMI --- ---
    ULRIK: pouzivas na me trosku moc cizich slov :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    HATOR: Tak ono je to tím, že
    a) Andii jsou z jiného světa, paralely k Wu jsou...mimo
    b) Stagnace a melancholická nečinnost vyplývající z rigidní společnosti Andii je leitmotiv celé knihy a ostatně celého vytvoření Tiste Andii...a zároveň se skvěle ukazuje proč vypadají Tiste Liosan tak, jak vypadají. Vždyť samotná postava Mother Dark ukazuje, jak moc mají Andii problémy s adaptací, přijetím náboženství atd.
    c) ne, nejsou na začátku, je to plně rozvinutá společnost, která porazila Jhelecky, Forulkany a adaptuje se z polytheismu na násilně vnucený/ darovaný monotheismus.
    d) I přes to všechno se mohou zdát být inferiorní kvůli přítomnosti Azathii a Jaghutů, kteří pořád jsou jaksi spíš bohy a polobohy - a zároveň sami Azathii hledají cestu skrze to, čím vlastně být, tedy jestli bohy nebo ne.

    Jinak jsem moc rád, že to nepíše jako standardní, nudné a dovolím si říci tupé fantasy "tady máte slovníček, mapičku, rodokmen a rochněte si", přeci jen je vidět, že má za sebou anglosaský styl archeo-antropologie a tedy vzdělání určitého typu... z čehož vyplývají i tyhle kvality.

    A pokud ti přijde, že to není logické, buď jsi tu knížku ještě nedočetla a nebo nevím, jak ji čteš :) Ale nechci se hádat o slovíčka...;)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    ULRIK: ale máám, jsem se prokousala už do cca 1/3 :) jen to ale jde vždycky po malých krůčcích :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    HATOR: Já nemám pocit, že by ve Forge of Darkness byla Andijská civilizace na začátku, naopak, mluví se tam o úpadku. Spíš si představuju, že do tohohle stavu nějak dospěli, pak přišla krize a těch pár zbylých už tu jejich civilizaci nikam neposunulo, žijí dál v tom, do čeho se narodili (a s dalšími generacemi to moc nepřehánějí, těch pár mladých, co jsme viděli v Dani a kolem, jsou spíš výjimky). V takhle hrubém pohledu mi to vcelku smysl dává, i když chápu, že při podrobějším zkoumání by se mouchy určitě našly.
    HATOR
    HATOR --- ---
    IDLE: Nechci se hádat o slovíčka, ale civilizace Tiste Andii je pořád stejná bez ohledu na to, na kterém světě je. A tam mi nějaký ten vývoj prostě chybí. V Malazu se několikrát zmiňují statisíce let jejich života, tady jsou zřejmě (nakolik jsem to zatím pochopila) na začátku - no, a už jsou docela vyspělí. A dál se to právě nemění vůbec. Bez ohledu na to, jak se vyvíjejí nebo nevyvíjejí ostatní inteligentní druhy. Ono je hrozně těžké tohle umyslet - zvládl to Louis Cha, ale jen proto, že jeho fantasy jsou v podstatě zasazené do reálného světa, do jisté míry to zvládl Gemmell, ale jinak moc nikdo. A pro mě bohužel ani Erikson - ale možná mi to v dalším textu vysvětlí a bude to logické. Zatím teda není.
    IDLE
    IDLE --- ---
    HATOR: Co se týče vyspělosti civilizace, tady to podle mě souvisí s tím, že je to civilizace odjinud, ne stejný svět. Takže i když v malazském světě předci lidí ještě používali kamenné nástroje, Tiste Andii v Kurald Galain mohli být klidně napřed. A pak už se dál příliš nevyvíjet, zvlášť když jich vlastně zbylo jenom pár, to taky vcelku dává smysl.

    Jestli je terminologie nekonzistentní nebo jinak nedoladěná jsem si všimnout nestihla - ale ono to u pouhého čtení asi ani tolik nevyplyne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam