• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých

    Teď, když už popel vychladl, otevíráme starou knihu. Na stránkách ztuhlých špínou je zapsán příběh Padlých, příběh vyčerpané říše, slova, jež nezahřejí. Oheň uhasl, jeho záře i jiskry života jsou jen vzpomínkami.

    ***UŽITEČNÉ ODKAZY***
    MalazPedie, Malazan Wiki, Malazan Empire, Malazan Reread of the Fallen, Life as a Human - Steven Erikson, Ceska stranka o malazu, Fantasy mapy, Malazska Rise

    ***ČEKÁME NA***

    spoiler zapište takto: <table><tr><td bgcolor="#000000"><font color="#ffffff" size="2"><b>spoiler:</b> ( #ceho_se_spoiler_tyka# ) </font> <font size="2" color="#000000"> #zde_vlozte_spoiler# </font></td></tr></table>
    rozbalit záhlaví
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    ROMI: je fakt, ze jak se to zacne tocit okolo Else, je to dobry ctivo :) ale bordel v nabozenskych frakcich mam porad :) potrebovala bych k tomu nejakej seznam, kde je kdo a po cem vlastne prahne :)
    ROMI
    ROMI --- ---
    hitomi: jj tyranie je dost slzita, ale pak se to slusne rozjede a bavilo me to dost, jen s mi po letech nechce do dalsiho dilu, pac si ty nabozensky frakce a postavy vubec nepamatuju :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    MATEEJ: Zajímavé srovnání. Já se musím do té HoT už pustit taky... akorát kde vzít čas...
    IDLE
    IDLE --- ---
    MATEEJ: Díky, že ses rozepsal. :)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Takže jak u mě dopadla epic fantasy battle mezi prvními díly Písně ledu a ohně (Hra o trůny) a Malazské knihy padlých (Měsíční zahrady).

    Měsíční zahrady
    Styl, který si autor zvolil: Ok, byť s řadou námitek. Nesedlo mi, že spousta zjevných věcí (třeba jak vypadá nějaká rasa, jejíž příslušníci přímo vystupují v ději) není popsána, občas jsem si nebyl jistý, zda sny a vnitřní monology nejsou spíš prázdné než oduševnělé, a jak už jsem tady zmiňoval, cca prvních 250 stran mi přišlo jako okatá a neumětelská vykrádačka Cookovy Černé legie, přičemž ze zbylých 550 jsem zase cítil velmi silnou, avšak tentokrát nikoli obtížnou nebo „přes čáru“ inspiraci C. J. Cherryh. Taky mi nesedlo, že většina postav působí dost citově oploštěle, není příliš patrné, co se jim honí hlavou nebo srdcem, takže jsem s nimi příliš nesouzněl, natož abych si je zamiloval nebo ošklivil. A mysteriózní bytosti s dlouhými šedými vlasy a disproporčně obrovskými meči jsou na můj vkus trochu moc anime.
    …a jak se mu podařilo ho zvládnout: Nevalně, což pravděpodobně ještě podtrhl nepadnoucí český překlad.
    Děj a průběžná čtivost: Svět (k mé potěše fantastičtější a originálnější než v HoT), jeho mechanismy, postavy a vztahy mezi nimi začnou být zajímavé cca v polovině dílu, druhá půlka mi přišla strhující. Do té doby ale spíš bída.
    Chuť sáhnout po dalším dílu: Ano, protože si myslím, že mě další díl může překvapit něčím novým.

    Hra o trůny
    Styl, který si autor zvolil: Ok, s pár námitkami. Nesedlo mi, že stačí první dvě věty popisu postavy a já na 100 % vím, jestli to bude hajzlík, klaďas, čestný chlap, pragmatik nebo přemýšlivý typ. To je trochu nuda. Nesedlo mi, že fantastické elementy jsou pouze jakýmsi kořením, ve světě a jeho mechanismech hrajou jen nepatrnou roli, to už by mi sedlo víc, kdyby se to celé odehrávalo v nějakém „reálném“ historickém období šmrncnutém trochou toho nadpřirozena, jako je Narenturm.
    …a jak se mu podařilo ho zvládnout: Na výbornou, autor je zkušený profík, dobrý dojem ještě podtrhuje zdařilý překlad.
    Děj a průběžná čtivost: První půlka, v níž se vše spíš jenom rozehrává a intrikuje se v pozadí, měla spád. Jenže v polovině knihy dojde ke kulminaci intrik, všichni se odhalí a poutavost děje jde rapidně dolů. Na rozdíl od MKP ale nejsou postavy líčeny s takovým odstupem, takže si je člověk záhy buď oblíbí, nebo je začne nesnášet.
    Chuť sáhnout po dalším dílu: Spíš ne. Nemyslím si, že by mne další díl mohl překvapit něčím novým, asi jediný důvod, proč bych měl číst dál, je právě těch několik postav, které jsem si oblíbil, držím jim palce a jsem zvědavý, co s nimi bude dál.

    Která kniha mi přišla lepší? No, vlastně bych dal přesnost něčemu, co by bylo někde na půl cesty mezi těmahle dvěma, spíš než kterékoli z těch dvou. :-)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    50 shades mám "úspěšně" za sebou a sedla jsem k Tyranii noci od Glena Cooka a teď totálně nechápu stížnosti na první díl Malazu :) s timhle mám lehké potíže i já, už proto, že většinu těch jmen a názvů bych snad ani nedokázala vyslovit :) doufám, že se to taky časem zlepší, zatim jsem z toho dostala jen tik v oku :))
    ROMI
    ROMI --- ---
    jj s Bakkerem to mam podobne, nebyl jsem schopnej se dostat pres druhou knihu, zkousel jsem ji asi 4x ;) a proste se to nejak nehlo dopredu. A jo samotnej kelhus byl zajimavej, by me i zajimalo jak to tam zkoulel dohromady, asi zkusim najit nejaky summary spis nekdy
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    SCHWAB: S tím světem - samo o sobě to mínus není, ale při srovnání s Malazem ano, a pořádné. Navíc Bakker je IMHO ten případ, kdy se aspoň u mě samostatně spíše drobné chyby navzájem "doplňují" a kombinují, až je výsledek, jaký jsem ho popsal. Ale přesto nevylučuji, že si ty další dva díly přečtu, jen prostě nemají prioritu "musím mít hned jak vyjde!" kterou má Erikson.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    BORGDOG: já vím, že když jsem to četl před těmi čtyřmi lety, tak jsem neměl tyhle negativní pocity, co popisuješ.
    A t finále samozřejmě není, když se mu to během psaní tak roztáhlo, že z toho je trilogie (původě měl být jen jeden díl, ale takových naivků už bylo).
    Budu si to muset přečít znovu...

    "Plus, ten svět je všechno jen ne originální, v podstatě obšlehlá..." - to je minus? ;) Takovej Turtledove na tom staví stále, Zaklínač taky není nijak originální svět.

    Asi jsem to neměl zmiňovat v jedný větě s Malazem, spíš s Jiráskem :)
    HATOR
    HATOR --- ---
    IDLE: Já furt čekám, až se na ten zadek posadím :) A ráda bych - poslední dobou mám problém se začíst. Překladatelka asi musela mít dlouhý poznámkový slovníček, ale angličtina - kromě těch jakože spešl výrazů - mi nepřipadá zas tak moc složitá a po nějaké době se to začíná trochu opakovat. Ale pořád jsem v půlce, tak snad to přijde.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HITOMI: No, ten český název je skutečně "epic." :-) Chápu, že za to ovšem autor nemůže a nedalo se s tím nic dělat.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    BORGDOG: tak ona je to trilogie, takze nejake poradne finale cekam az v poslednim svazku :) a koukam, ze na Kellhusovi se shodne asi vetsina ctenaru. Plus jeste "srankove", s temi byla taky sranda .))
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HITOMI: Přesně - to o konzistenci a "na efekt" bylo právě to, co mě vadí. Ano, něco bylo i zajímavé, jako ta filozofie Kellhusova řádu a obecně jeho postava. To, plus neoriginalita světa, otravný čaroděj a absence nějakého silného finále mi prostě stačilo.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    BORGDOG: mne zas treba spousta tech myslenek, ktere tam nadnesl, prisly velmi zajimave :) teda nic, z ceho bych se vylozene posadila na zadek, ale musim priznat, ze me leccos inspirovalo. Ovsem musim ti zase dat za pravdu, ze to misty netvorilo zrovna moc konzistentni celek a mela jsem kolikrat dojem, ze je tam vetsina z nich proste na efekt. Svet nebyl zvlast originalni, ale s tim jsem vubec problem nemela, nejak to extra nevyzaduju, kdyz je to vyvazene necim jinym :)

    Ale stokrat radsi Achamian nez vzdechy slecny Steelove :)) ta kniha je skutecne "poklad" v mnoha ohledech.

    HATOR: hm, podle popisku na Legii by se to mohlo libit memu kamosovi :) asi by to stalo za zkousku.
    IDLE
    IDLE --- ---
    HATOR: Kvantového zloděje? Nečetla, ale mám ho ve škatulce "zajímá". Akorát nevím, jestli je odpočinkový, spíš jsem měla z reakcí dojem, že dal lidem (aspoň některým) zabrat.
    HATOR
    HATOR --- ---
    Zkouším toho úžasného nového Rajaniemiho jako odpočinkové čtivo, a nějak mi to strašně připomíná Kočku, která prochází zdí v kombinaci s jednou povídkou o zoccích a magii (název jsem zapomněla, ale bylo to ve sbírce Vlak do pekla). Četli jste to někdo? Je to úplně jiné než Erikson (a hlavně tenké!), což jsem potřebovala, ale jsem trochu rozpačitá.
    Ale bojím se, že kdybych se takhle zeptala na FP, tak mě asi někdo umlátí, jak si dovoluju nebýt bezmezně nadšena, proto zkouším otrlé čtenáře Malazu :)
    Jako špatné to není, ale pořád mám pocit, že už čtu něco, co jsem četla někde jinde - jsem asi v půlce, zatím, finále má být ovšem skvělé.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HITOMI: To jednak, ten je místy fakt na zabití, a jednak to úmorné filozofování. Erikson filozofuje aspoň většinou SMYSLUPLNĚ, o věcech okolo nás, předkládá myšlenky, které dost často zabolí. Bakker jenom předvádí nedostudovaný doktorát z filozofie, jeho traktáty jsou úmorné, většinou bez souvislosti s příběhem, bez hlavy a paty, bez pořádného finále. Plus, ten svět je všechno jen ne originální, v podstatě obšlehlá křížová výprava.

    Přečetl jsem první díl a do dalších se opravdu nehrnu.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    SCHWAB: třetí jsem si ještě nekoupila :) ale chci si ji přečíst :) I když Abercrombiemu bych asi dala přednost.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    HITOMI: takže třetí jsi ani neměla náladu číst?
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    HITOMI: já si na to teď vzpomněl, jak mě popadla myšlenka dát si znova Malaz.

    Já měl první díl, druhý ještě v češtině nebyl, tak jsem si řekl, že si počkám.. a nějak jsem pustil z hlavy, že to chci. :)

    Rozhodně ten první se mi líbil v tom minimalistickym vlivu magie a bohů a přece je to fantasy jak vyšitý. Koukám, že v češtině už to je komplet, tak to asi dostane přednost před malazrepete.

    HITOMI
    HITOMI --- ---
    SCHWAB: jo, u druheho dilu jsem taky skoncila :) neprijde mi to vylozene zly, ale chvilkama jsem mela problem s emo kouzelnikem Achamianem :)) za pokus to asi stoji, si myslim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam