• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIG1984DIY Klub - mohl by takový v Praze existovat?
    MIG1984
    MIG1984 --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: přesně... navíc ze slova práce mi taky vstávají vlasy na hlavě :-) Práce totiž v dnešní době bývá spíš parodií na smysluplnou činnost. Vždycky když vidím kamaráda, jak je v čajovně vystresovaný z toho, že zapomněl odeslat nějakou přiblblou excelovou tabulku, tak ani nelituju, že jsem opustil velkou firmu. Ono to ty lidi nějak pohlcuje, že přestávají vnímat, co je a co není důležité (kolikrát se mi tehdy stávalo, že jsem dělal přes noc na něčem, co tzv. muselo být do druhého dne hotové, jenže druhý den se ukázalo, že to vlastně nespěchá a nikdo to nepotřeboval ani příští týden). Ten DYI klub by byl právě pro ty, kteří už nechtějí být úspěšní, dělat jen na věcech, které generují zisk, ale kteří chtějí dělat to, co je baví a v čem vidí hlubší smysl - a být přitom ve společnosti podobně smýšlejících lidí.
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    MIG1984: tak HUB neni rozhodne jediny pracovni inkubator, dal tu mas treba TechSquare a ruzne akademicke prostory, ale jak tusim, predstavujes si asi neco vice bohemskeho - takovy "Artel".
    MIG1984
    MIG1984 --- ---
    ... a pak je ještě otázkou, zda je mezi lidmi vůbec zájem. Včera jsem udělal takovou sondu u piva a zjistil, že jednak nikdo nevěří, že by to mohlo fungovat a jednak nikdo by do toho (nejspíš proto) nešel. Asi nezbývá než to rozjet třeba ve třech lidech a ve dvou pronajatých místnostech - zbytek by ukázal čas.

    Vzhledem k tomu, že právě měním způsob života a zbavuju se většiny svých věcí (zesilovač, bedny, gramec, desky, stůl, skříň, atd., ovšem nikoli z důvodu potřeštěného esoterismu, ale proto, že v místě, kam se budu stěhovat, by tyto věci dlouho nevydržely), tak je potřebuju někam umístit. Mohly by být tedy základem DIY klubu. Navíc budu potřebovat přes den někde pracovat (nechci doma) a nechci zároveň vysedávat po kavárnách, neboť bych v nich utratil to, co bych přitom vydělal :-D A jistě nejsem sám.

    Bylo by fajn najít zpočátku aspoň pár lidí, kteří také potřebují něco jako kancelář a tak začít. V Praze sice za tím účelem existuje HUB, jenže ten jde především o tu kancelář - což zase není úplně to, co by měl DIY klub být. Totiž, jakmile slyším slovo "kariéra", "projekt" a "synergie", zvedá se mi kufr :-)

    DIY klub by měl být univerzálnější než jen kancelář. Spíš by bylo cílem, umožnit nám, neproaktivním looserům, abychom v něm mohli tvořit, navzájem se seznamovat s tvorbou, inspirovat se a přitom osekat kapitalismus na nejnutnější míru :-D
    MIG1984
    MIG1984 --- ---
    RINVIT: Haha dík, dye club zní skoro jako die club, snad to není příznačné :-D
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    Jen bych si dovolil upozornit na přehozená písmenka ve zkratce v názvu klubu...
    MIG1984
    MIG1984 --- ---
    GILRAEN: Je mýtus, že když se dá někde dobrovolný vstupný tak se vybere úplný minimum. Naopak.
    => Přesně tak, například kavárna Big Lebowski takhle funguje už pár let (a tam je dokonce dobrovolná konzumace)
    GILRAEN
    GILRAEN --- ---
    Ještě přihodím odkaz http://www.perkel.com/rainbow/mini.htm nebo http://www.asiteaboutnothing.net/pl_rainbow-culture.html. Podle mě jsou to takový super ideální pravidla fungování komunity. Zvlášť koukni Magic hat. Je mýtus, že když se dá někde dobrovolný vstupný tak se vybere úplný minimum. Naopak.
    GILRAEN
    GILRAEN --- ---
    Jo tím nechci říct že bych se nezapojila nebo že jenom hledám argumenty proč to nejde. Jde mi o tohle největší úskalí a to že bych to zařizovat a oběhávat nechtěla. Jinak samotnej provoz je ok, pokud tam bude nějaká rozumná návštěvnost. Mě osobně vůbec nevadí při pokecu odbíhat udělat čaj/kafe nebo něco nalít, to je o domluvě. Nevím jakou přesně máš vizi. Mě by se to líbilo v rainbow duchu, společný prostor kam každý přispívá tím co může/umí. Rozhodování důležitejch věcí konsenzem a tak. Člověk se po delší době přizpůsobí rytmu a začne pomáhat sám. Nápad s kasičkou taky není k zahození. Nemusí to být nutně úplně dobrovolný, třeba se dá nějaká skutečně minimální cena za občerstvení/elektriku a za obsluhu a na provoz přihodíš kolik zrovna můžeš, jak se ti líbí. To taky bejvá častý.

    No zkrátím to tvoje myšlenka není vůbec nereálná fakt takovýhle věci fungujou.
    GILRAEN
    GILRAEN --- ---
    MIG1984: No podle mě je problém v tom, že když budeš chtít pronajmout nějaký komerční prostory na to určený tak to bude moc moc drahý. A když majiteli řekneš pravý důvod pronájmu tak ti jen tak něco nepronajme. Ne každý chce aby mu například do vnitrobloku courali cizí lidi. Jak jsem psala tak největší problém jsou rozhodně ty prostory za rozumný peníz, jinak o co go, dá se tak říct. Může se založit občanské sdružení a vymyslet nebo i zrealizovat nějakou zástupnou činnost ke které je poskytováno pohoštění :o). U nás je to nízkoprahový klub pro mládež - konzultace, doučování, poradenství, fotbálek, diskotéky atd. Když se to dobře zpracuje dají se sehnat prostory přímo od města příp. i dotace. Fantazii se meze nekladou. Jenže je to dost časově i logisticky náročný a stojí to prachy a nevím kdo do toho jen tak půjde?

    Takže pokud do toho fakt chceš jít dívej se a hledej :o). Lidi se pak připojí, nějakou klubovnu na chladné večery touží mít asi každý.
    MIG1984
    MIG1984 --- ---
    GILRAEN: Díky za příspěvek. Podstatné jsou tam dvě věci:
    1. "hostů každým dnem přibývalo"
    2. naprášili je lidé, protože to dělali v garáži

    Bydlím v nebyťáku a taky mě hned po pár týdnech nabonzovali nájemníci. Jsem tu úplně zticha, nedělám bordel a vůbec o mně nevědí, jen jednou odhrnuli závěs a podívali se dovnitř. S tím se musí počítat.

    Napadá mne, že by to musela zaštítit nějaká obecně uznávaná autorita. Ne zasponzorovat, ale pouze zaštítit, aby se těmto lidem zacpaly huby. Podle toho co píšou o té čajráži, tak si na nedostatek hostů nestěžovali. Takže by možná pomohlo, že by majitel dopředu věděl, co se tam bude dělat. Osobně bych s tím problém neměl, pořád by to byla alternativa, kdyby se na tom nikdo nesnažil vydělávat do vlastní kapsy.
    GILRAEN
    GILRAEN --- ---
    Proč ne. Alfa a omega jsou ty prostory a hlavně by to chtělo vytvořit životaschopnou komunitu. Což nevím jestli lze z lidí co se dohodnou někde na netu. V základu stačí koupit nějaký kafe čaje rychlovarku a třeba vodnici či dvě. To se dá snadno formou kdo co má to přinese a pak to řešit. Takovejch místnůstek kde je limča za pět korun a čaj za deset znám spoustu, nefungují ale samostatně, protože nájem je drahej, rozhodně nájem prostoru kam se vejde víc lidí a kuchyně. A když to bude někde v prdelákově tak tam zase nikdo chodit nebude.

    Tady je stručná historie podobného projektu v Brně.
    http://lumenn.blog.cz/1010/cajraz
    http://lumenn.blog.cz/1011/o-cajrazi-undergroundu-a-neproslapanych-cestach
    http://lumenn.blog.cz/1102/cajraz-je-zpet-jako-cajgar

    A skončilo to, cituji:
    "už jsem to chtěla napsat dávno, ale nějak už nebyla nálada se v tom babrat, natož psát celý článek - Čajgar už zase není, zase ze stejného důvodu, teď ještě doplněného o pomluvy a naprostou nechuť majitele jim nevěřit...achjo, lidi jsou prostě pitomí a myslí si, že mládež se neumí bavit jinak, než fetováním a chlastem..."
    MIG1984
    MIG1984 --- ---
    adamlouker: pokud myslíš tím "všichni víme o co tu jde ... ilegál hospod" krácení daně, o to tu nejde. Spíš jde o to, že by se ten klub pouze zaplatil, kdežto běžné hospody generují navíc zisk pro majitele, takže o to musejí mít dražší ceny. Běžné hospody taky zaměstnávají obsluhu a DJs, kteří berou komerční peníze, což by taky odpadlo, pokud by to dělali víceméně dobrovolníci (pouze by měli(y) nějaké slevy). Ale jak jsem psal, nebyla by to primárně hospoda, spíš scházecí místo, galerie, čajovna all in one.
    MIG1984
    MIG1984 --- ---
    adamlouker: Myslím že je rozlišováno mezi veřejnou hospodou a klubem. Pokud má klub zvonek a nemá tam přístup každý, tak si tam mohou lidé dělat teoreticky cokoli. Tak by to ostatně mohlo fungovat a řada podniků ty zvonky i mívá.

    Navíc je trochu zavádějící ta anotace (jistěže nižší ceny prodávaného jsou důležitý faktor, ale pro mě zase ne tak podstatný jako že by to bylo místo, kam lze volně přijít a pobýt bez toho, aniž bych měl pocit, že někomu dělám škodu tím, že si nic neobjednávám).

    Vpodstatě to pivo by tam bylo jen jako doplňek, protože asi nemá cenu, aby si každý nosil vlastní flašku (navíc soudek vyjde levněji v přepočtu). Co se týče DPH, tak to se stejně zaplatí při koupi, ne? Jak je ošetřeno, když přijdu k někomu na návštěvu a dostanu sklenici piva (bylo by to podobné)?
    ADAMLOUKER
    ADAMLOUKER --- ---
    Jasně...chápem to všichni o co jde---to můžu doma doma taky točit pivo za 15 když nemusim platit 20 procent dph že? ilegál hospod a sklepů už tu bylo a je spoustu....a nejde ani tak o nájem jako o to že tim prodáváš věci bez povolení a bez daně státu....nicméně by se to dalo obejít tak že by všichni svorně tvrdili že je to jejich sklep, jejich sud a jejich polévka..a nesměl by tam proniknout nějakej debžot
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    neplni(la) nahodou tuhle funkci kavarna Utopia?
    AHJA
    AHJA --- ---
    tohle je přesně něco, co bych chtěla do budoucna rozjet, už jsem se o tom bavila s lidma a měla bych i nějaký parťáky, určitě bych do toho šla, podívám se po prostorech a klidně bych se sešla a popovídala o tom, protože já určitou vizi mám, ale aby se o shodovalo s tou tvou.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    argumentace tema cenama imho neni uplne na miste. bud si to pivo dat chci nebo ne a jestli ma ten prostor fungovat tak si na sebe neco bude muset vydelat. jestli jde o to ze by si tam nekdo za 500 zarezervoval kresilko u stolecku se zasuvkou, tak to je mozna dobrej marketingovej napad pro kavarnu v centru.
    ony podobny prostory existujou .. treba svyho casu turgor, tam sem nebyl tolik let ze ani nevim jestli jeste funguje. nejjednodussi by bylo vytipovat vybavenej klub kterej se bude zavirat pro nezajem a dotahnout tam svoji komunitu. ale nejsem si jiste jak moc tohle muze fungovat DIY kvuli tem nezanedbatelnym fixnim nakladum..

    btw. me zatim nikdy nevyhodili z kavarny v crossu kdyz sem si dal jedno pivo za dve hodiny a pracoval na notasu. zas tam taky takhle nezaclanim vecer..
    MIG1984
    MIG1984 --- ---
    ad prostor) nejlepší by byl nějaký suterén, nebo aspoň něco se samostatným vchodem, aby se nechodilo do baráku jako do bytu - to mám pocit lidi trochu odrazuje (už jsem viděl pár takových projektů, které ale skončily právě proto, že lidé asi měli pocit, že jdou k někomu do bytu :-D ) nesmí to dělat dojem, že to někomu patří, že to je jakkoli uzavřené, aby se tam člověk mohl cítit volně
    MIG1984
    MIG1984 --- ---
    Určitě si nepředstavuju zahulený prostor plný ožralů. To ne, spíš jde o scházecí místo, kde se dá případně něco zkonzumovat. Kromě hudebních produkcí by se tam dala dělat ta galerie, jak navrhuješ, besedy, autorská čtení, divadlo, atd. A pokud by tam šlo něco uvařit, tak třeba i kulinářské večery. Meze se nekladou. Mojí motivací je to, že dělám z domova a často mám potřebu jít jen tak mezi lidi i s notebookem a pracovat tam, aniž bych si třeba musel něco objednávat. Jen tak být mezi lidma a nesedět zavřenej doma. Za to klidně i to pětikilo měsíčně dám. Navíc by teoreticky mohl zareagovat někdo, kdo by měl k dispozici levné prostory? Není přece nutnost platit deset tisíc měsíčně, třeba by to šlo levněji?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    dobra myslenka. stalo by asi za uvahu jestli by ten prostor nemel fungovat i jako galerie a jak by se tam resil kulturni program. to dost ovlivni volbu prostoru. myslim, ze misto, kde si v zime vypit lahvace z vecerky moc lidi hledat nebude a v lete da prednost parku, takze jen mistem to neni, chce to hlavne obsah, ktery by samozrejme mel byt taky DIY takze workshopy, besedy atd. drzim palce, podle toho kam se to vyvine pridam i pomocnou ruku k dilu co se tyka techniky a elektroniky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam