• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIG1984DIY Klub - mohl by takový v Praze existovat?
    Princip v kostce:

    Vytvořit prostor, který by kombinoval čajovnu, bar, knihovnu, galerii či kancelář. Odehrávaly by se tam umělecké produkce, divadla, autorská čtení, DJs, apod.

    Proč?

    Spočítal jsem si, že za různé dýchánky s kamarády utratím měsíčně přes 3000 Kč (hmm, kolik je to ročně? :-)) A to si jdeme jen obden sednout na pivko nebo do čajovny. A nebo si beru notebook s sebou do kavárny a dám si tam preso, abych neseděl na suchu (je to minimálně slušnost, že).

    Cíl?

    Prostor, kam by člověk mohl přijít, pobýt tam a zároveň by po něm nebylo vyžadováno, aby si cokoli objednal. A když už by si něco dal, platil by téměř nákupní ceny. DIY klub by bylo místo především pro ty, kteří nechtějí trávit samotu u svých notebooků doma, ale být mezi lidmi (a klidně tam i pracovat). V klubu - klubovně - by byl k dispozici třeba soudek piva, čaje, vodnice, kávovar, projektor, audio zařízení, apod. Samozřejmě by bylo možné přivést tam další lidi (nečleny klubu), kteří by však zaplatili standardní ceny jako v baru, čímž by přispívali na provoz klubu (a nebo financování řešit úplně dobrovolně, viz níže).

    Jak?

    1. Projekt stojí na tom, zda se najdou vhodné a levné prostory (nejlépe díky známosti někoho s majitelem).

    2. Dát dohromady malou komunitu lidí, ochotných učinit prvotní investici (rozpočítá se na ně nájem) a sehnat základní vybavení (pohovka, židle, "bar", soudek, vodnici, konvici, nádobí, atd.) Jak by se členská základna postupně rozšiřovala, členský poplatek by se snižoval.

    2. Vyřešit financování klubu (aby to bylo co nejvíce ok a nedošlo ke zrušení). Například formou dobrovolného příspěvku za konzumaci (jako je to v kavárně Big Lebowski?) Je potřeba zohlednit, aby členové klubu měli výhody oproti nečlenům. Nejlépe aby konzumovali skoro za nákupku (pivo 15 Kč, vodnice 20 Kč, čaj 5 Kč, káva 5 Kč, atd. - spočítal jsem si, že kdybych chodil pouze tam, měsíčně bych ušetřil téměř polovinu).

    3. Vyřešit zásobování (někdo s autem?) Vyřešit služby (úklid, dohled nad "barem"). Místo peněz by tito členové dostávali slevy na konzumaci nebo jim byly prominuty členské poplatky.

    4. Lze očekávat, že se lidé nebudou chovat ke společnému majetku dobře. Proto by společný majetek téměř nebyl a vše by bylo něčí (tj. varnou konvici by zapůjčil XY, kávovar zapůjčila YZ, atd.)

    5. Musely by se vytvořit aspoň nějaké funkce. Anarchie nefunguje, jakmile totiž jde o peníze (byť o dvacetikoruny), z lidí se stává zvěř :-) Za konkrétní věci by musel mít někdo konkrétní odpovědnost, a zase by měl slevy za to, když se jí ujme. Nabízí se fungování jako neziskovka.

    ---

    Z diskuse zatím vyplynuly následující odkazy (z nichž je především patrné, že takový projekt fungovat MǓŽE). Snad není třeba začínat ve velkém a chtít hned otvírat klub velikosti O2 Areny, takže kdyby se začalo á la Čajráž - jednou místností někde - stačilo by to. Vždycky to pak jde zvětšit, nutné je mít pouze hrubou koncepci a především NADŠENCE, kteří by se na projektu chtěli podílet.

    Projekt ČAJRÁŽ v Brně:
    http://lumenn.blog.cz/1010/cajraz
    http://lumenn.blog.cz/1011/o-cajrazi-undergroundu-a-neproslapanych-cestach
    http://lumenn.blog.cz/1102/cajraz-je-zpet-jako-cajgar

    Inspirativní pravidla fungování komunity:
    http://www.perkel.com/rainbow/mini.htm
    http://www.asiteaboutnothing.net/pl_rainbow-culture.html

    ... a nebo v Praze už něco takového existuje?

    Myslíš, že je možné vytvořit DIY klub, který bude dlouhodobě fungovat?

    69 hlasy od 68 respondentů

      rozbalit záhlaví
      LUCKY_MAN
      LUCKY_MAN --- ---
      Hledal jsem něco jiného "DIY" a našel tohle (staré) auditko.

      Pokud je tu někdo, kdo má chuť vytvořit a provozovat to, co je na nástěnce, tak právě se o něco takového snažíme v Holešovicích, v Železničářů 6, asi 150m od metra. K dispozici několik různých prostorů.

      Prozatímní název: Volnočasové centrum Holešovice
      FB: https://www.facebook.com/Volno%C4%8Dasov%C3%A9-centrum-Hole%C5%A1ovice-724192787938779/

      Zájemci a nápady a tak...na tel: 604445695, nebo pošta.
      GOTHIGH
      GOTHIGH --- ---
      SALE
      SALE --- ---
      Ve středu proběhne v Salé (Orebitská 14, Praha 3) otevřená schůzka k založení / realizaci nového svépomocného sociálně-vzdělávacího centra, tzv. atenea. Zde je pozvánka: (vzhledem k tomu, že kolektiv, který by měl ateneum spravovat bude mezinárodní, tak je pozvánka v angličtině. šiřte dál)

      Nowadays the education system and knowledge management system is being threatened by two hazardous tendencies; the constant commercialization of knowledge and the standardization of study plans that the several knowledge
      institutions present in our society are applying. As a result of this, knowledge is becoming a luxury not everyone can pay for, and that is not articulated following the interests of the students but the demands of the labor market.This problematic, summed up with the growing dispossession of the production means end up resulting in a future of dramatic consequences: a life of subservience and dependence on the market and its key players.

      This project blossoms from the need of giving an active response to these problematics. Assembly Athenaeum will work creating a compendium of workshops, talks and cultural activities related to self organization.

      LALOBA
      LALOBA --- ---
      jsem teď na začátku úplně nového projektu a hledám lidi a organizace, kteří se na tom chtějí podílet. Idea je podobná - otevřený prostor pro kulturně sociální a umělecké aktivity. Chci ale, aby objekt sloužil širší komunitě, ne pouze "mladým". Každý pátek tam makáme na vyklízení bordelu a na zahadě, každý je vítán. Příští pátek 7.6. bude větší sešlost, odpo práce, na večer můžeme koupit pivo čaj, udělat oheň a vymyslet a naplánovat, kam se ubírat. Jste srdečně zváni.

      [ ŽIŽKOVSKÉ KOMUNITNÍ CENTRUM ]
      LEQUA
      LEQUA --- ---
      jarmark-velky.jpg
      HYBNERKA
      HYBNERKA --- ---
      JAZZZ: ..akorat se trochu obavam toho alkoholu..spise caj a kava,.-),pokud by to chtelo jit timhle smerem..
      JAZZZ
      JAZZZ --- ---
      HYBNERKA: mas pravdu. mozna by nebylo spatny to s nejakou podobnou aktivitou sladit. .. on by to pak byl steje spis takovej nizkoprahovej klub i pro dospele :)
      HYBNERKA
      HYBNERKA --- ---
      Trochu mi ten napad pripomina nizkoprahovy kluby..myslim tou naplni a predstavou volnocasovych aktivit za temer nulove naklady..ale nebude to jednoduche..

      co zkusit magistraty s tim,ze hledas prostory pro volnocasove aktivity mladeze?
      TECZKA
      TECZKA --- ---
      v brně je taky: http://pelech.info/


      není to zrovna klub, ale je to prostor...
      MIG1984
      MIG1984 --- ---
      KRALIK: Ono by to bylo asi spíš opačně, na základě velikosti a dispozic prostor by se pak vymýšlelo co s tím. Zatím jsem zkoušel pár věcí, ale nic vhodného nebylo. Asi jediná možnost, jak přijít k něčemu nenákladnému, je přes občanské sdružení.
      KRALIK
      KRALIK --- ---
      MIG1984: idea je to hezka.. kolik myslis, ze by bylo potreba m²? tolik roznamitych aktivit by si zadalo prostor aspon minimalne rozdelit.
      KAZUO_KIRIYAMA
      KAZUO_KIRIYAMA --- ---
      GULDUR: zajimavy tip, vubec jsem o jeho existenci netusil.

      MILLY: jeste tak kolem roku 2003 tam byvala normalni kavarna a anarchisticke infocentrum, vim, ze pak nejak museli omezit cinnost, ale narozdil od jinych podobnych center nezanikli uplne. ale jo, program promitani se muze hodit.
      GULDUR
      GULDUR --- ---
      TRUCE: jo, tak to jsem te nepochopil to mas pravdu...by chtelo primo zkusit, coz je zaslezitost 20 minut a 220 V...jo taky HH nemusim (az na par oldshoolu), ale kdyz to reknu na plnou hubu, tak prilaka chude cigany, na ktere se muzou brat dotace...
      TRUCE
      TRUCE --- ---
      GULDUR: nepochopil jsi me. Rikam, ze se domnivam, ze stary Negrelliho viadukt se bude otrasat (to je ten v Karline), kdezto vidensky, bude vic v cajku.

      (hiphop.ja bych rezala pohlavni organy rezavym tupym nozem kazdymu co tu stupidni odnoz "hudby" nosi na dementnim cele.... cest pouze Bonusovi, WWW a Benemu - ale to jsou basnici spis nez hiphoperove)
      GULDUR
      GULDUR --- ---
      TRUCE: hele v Rhizu vubec neni poznat, ze je nad tebou vlak...teda jo, kdyz je ticho, ale to tam moc nebejva...a ziskat? Udelat projekt, zaparat do fondu regionalniho rozvoje, HLMP a Eu dotaci, domluvit s mestem symbolicky pronajem na prvni rok a zavezt krom klasickyho klubu i nealko bar a nizkoprahove session pro mladez ze socialne slabych kruhu, aby nas mohli vest jako prispevkovku...staci tam nabidnout 2 gramce a 2 playery s mixem, ze se decka muzou naucit michat ten "Hip Hop"
      TRUCE
      TRUCE --- ---
      GULDUR: Rhiz je paradni, ale kde na to vzit? Dotaci? stavet to = voser :)
      a neotrasa se ten most, resp. on je to Negrelliho viadukt postaveny v roku 18xx ? videnske koleje budou mit asi jine parametry..?
      GULDUR
      GULDUR --- ---
      MATEKOU: není to přímá odpověď, ale taková "otevřená". Teď jsme byli na takovém mini tour a byli jsme v jednom klubu ve Vídni, možná to někdo zná...Rhiz se to jmenuje..a to je klubík udělanej v oblouku železničního mostu...v Karlíně je takovejch oblouků celkem dost a jsou ještě větší než ten vídeňskej...navíc žadní sousedi, hlukové limity...co myslíte bando?
      MILLY
      MILLY --- ---
      Existuje...- třeba Wolkrovka:

      [ Wolkrovka :: Klub "W10" :: Domácí kočovný klub ]
      WOLKEROVA 10
      http://www.wolkrovka.net/


      KAZUO_KIRIYAMA: No, já vím sem tam v Utopii jen o čtvrtečním promítání..- jiný info se ke mně nedostává... (ale promítací info chodí na mail, kdyby byl zájem. .-))
      MATEKOU
      MATEKOU --- ---
      MIG1984: Nazdar, úplnou náhodou jsem narazil na tuhle diskusi a musím říct, že mi padla vážně do oka. Se známýma podobný problém taky řešíme. Tím myslím mít nějaké místo, kde člověk neutratí šíleně prachů a dá se tam v klidu pobývat. Chtěl jsem se tedy dále zeptat, jak je na tom "příprava" máte už někdo vyhlédnutý nějaký prostor?
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam