• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    DIVA
    DIVA --- ---
    CORNELA: a co MIKA?
    DIVA
    DIVA --- ---
    CORNELA: ok, proti tomu žádná. akorát ta hranice kdy je hrozba neočkovaného společnosti dostačující pro závazné očkovací zákroky je k diskuzi. kde se neshodnou odborníci, těžko očekávat bezvýhradnou poslušnost pacientů laiků
    DIVA
    DIVA --- ---
    CORNELA: chci jen tolik empatie, kolik mi nabízí sektor placených služeb. imo v komerčním sektoru nejde o přetvářku, ale ochotu spolupracovat se zákazníkem, který může a nemusí moje služby využívat

_povinné_ očkování (jako i zbytek státní invence do soukromí občanů) omezit na nutné minimum
    WANAH
    WANAH --- ---
    SHEALA: To je, oč tu běží... . :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    smarja resime ockovani nebo zaby na prameni ? :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CORNELA: ty si vubec vsimas jen veci ktery se ti hodi ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CORNELA: no tak to sama vidis, o lidi a jejich tri petky vubec nejde, kdyz zabou na prameni jsou samotni lekari ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CORNELA: nekteri ano, ale na to lekarsti odborari nadavaji, ze takovy system nechteji, ze chteji jen aby se plosne pridalo vsem, i diletantum, kteri by v trznim prostredi kvuli sve vlastni neschopnosti trpeli.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: myslim ze se tomu rika klientsky pristup, tedy neco, co nekteri nasi lekari zahledeni sami do sve profese prilis neznaji
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MAGGIE: a co kdyz mu o zapadnuti do kolektivu nejde a jde mu jen o to zaridit si teple mistecko? pak takovemu cloveku nepomuze ani kolektiv preferujici lidsky pristup, bude se chovat jako hovado a kdyz mu na to nekdo neco rekne, tak se ohradi ze leceni je jeho poslani, ty mas drzet hubu a krok a pokud se ti to nelibi, tak si zajdi za jinym polobohem. byt v tom zainteresovany financne, neco takoveho si nedovoli, protoze by to bylo proti jeho zajmu (teple misto).
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    DIVA: asi mas pravdu - ale kdyby (ja vim, kdyby..) cerstve dostudovany clovek prisel do prostredi napr. nemocnice, kde uz je naprostou samozrejmosti lidsky pristup, tak mu nic jineho nezbyde, nez se tomu "podridit", protoze jinak by moc do stavajiciho kolektivu nezapadl - zkratka kdyz clovek hned na zacatku praxe vidi, ze se muze chovat jak s prominutim hovado a nic se nedeje, tak proc by se na jednu stranu mel vic snazit, ze jo
    DIVA
    DIVA --- ---
    MAGGIE: přístup k lidem nikoho nenaučíš. imo by stačilo aby v té vzájemné spokojenosti měli ňáký zájem, třeba finanční
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    CORNELA: pracuju ve skolstvi, podle mne v tomto pohledu dost podobne branzi (jelikoz je to take prace s lidmi, nastesti tam az na uplne vyjimky o zivot nejde) a vim, ze zkratka veskery nedorozumeni, ktery cloveka kdy potkaly, jsou vetsinou zalozeny jen na spatne komunikaci - kdyby vsichni lekari vysvetlovali lidskym zpusobem pacientum veskery veci, ktery se jich tykaji, pristupovali k nim citlive, protoze kolikrat jsou jejich strohe informace pro dalsi zivot dost podstatne (viz napr. maminka me kolegyne, ktera se jen tak behem vizity pred ostatnimi pacienty na pokoji v nemocnici nahlas dovedela, ze ma asi teda rakovinu plic, nacez se pokracovalo u dalsiho luzka, zadny vysvetleni, co bude dal atd.) - podle mne by velkou merou mela byt na lekarskych fakultach prave ta vhodna, citliva komunikace vyucovana, protoze jinak je to obcas dost sokujici.. ja vim, ze po par letech praxe lekari asi mirne otupi (kdyz delaji treba na onkologii), stejne jako pracovnikovi na jatkach zrejme po case neprijde divny, ze cely den zabiji zvirata, ale nemeli by si myslet, ze jsou tady pacienti pro ne, protoze tak to neni, resp. nemelo by podle mne vubec byt
    DIVA
    DIVA --- ---
    lekarna je kseft stejnej jako hospoda :D kdezto lekari asi zas tak enorme vadit nebude, ze mu v cekarne z tech 50lidi dva precitliveli ubydou :D

doktorům je odezva pacientů šumák ptž nedělá kšeft - kdyby nebylo už tak dost jasné kde udělali soudruzi tu chybu .)
    DIVA
    DIVA --- ---
    já po doktorech nechodím, vyjma gyndy, a tam vytrvale navzdory několika změnám ordinační adresy v průběhu let. škoda že zdravotnictví není soukromé, víc bychom si vybírali, a doktoři by vydělávali férověji
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    LILY: verim, ze byla/je oblibena - ja taky radeji pujdu do lekarny, kde se na mne kolikrat i lekarnice usmeje, nez nekam, kde je viditelne otravuju.. a to neni jen o lekarnach, lekarich, ale i o remeslnicich, atd.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    CORNELA: ja si myslim, ze prave tento pristup (lekar neni nas poskok, my se mame naopak pred nim klanet, ze nam vubec pomuze) neni spravny - nedavno jsem si se synem cetla leporelo Polamal se mravenecek, kde mi docvakla krasna pravda, co uz vedel Josef Kozisek na prelomu 19. a 20. stoleti - lekar prisel, naordinoval cukr a nazdar, zadny citlivy pristup, ale pak prijde nejaky "komediant", pofouka mu na bolistku, pohladi ho po cele a vsechno je najednou OK.. zkratka dokud se lekari budou chovat jak nadlidi, do ty doby bude nase zdravotnictvi vypadat tak, jak vypada, a do ty doby podle mne budou mozna kolikrat i trochu zbytecne vznikat ruzne anti-lekarske skupiny protestujici proti cemusi bezne zavedenemu, do ktereho pacient radeji nema vubec videt, natoz aby s lekarem v dobrem slova smyslu o tom zkousel diskutovat
    PANTHERA
    PANTHERA --- ---
    CORNELA: Ale všichni si netvoří názory výhradně na základě studií :-) To je Tvoje volba, že na ně spoléháš a věříš jim. Nicméně ne všichni je považují za nezbytnou pomůcku k myšlení a Tvé hladovění po předkládání "protiočkovacích" studií jim může přijít stejně zvláštní jako Tobě nepochopitelné, že někdo uvažuje jinak než Ty.
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: přesně tak to bohužel dost často bývá. Jak říkají i někteří lékaři, už se na člověka nekouká, jako na člověka.
    A můžu ti říct, že třeba moji šéfovou z poslední lékárny, kde jsem pracovala, pacienti milovali, protože je brala jako lidi. Dokonce se jich ptala, jak se mají, věděla o mnoha z nich nejen to, jakou mají chorobu a pro jaké si chodí léky, ale taky kolik mají dětí, psů a spoustu jiných věcí.. Vůbec nic ji to nestálo, kromě úsměvu a dvou minut navíc v případě, že nebyla fronta. A v jejich očích to byla paní Lékárnice s velkým "L" a lidé k ní chodili velmi rádi.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DIVA: tady proste nekdo nechape vyznam pojmu "sluzba"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam