a ještě k MMR - na co jsem narazila na webu:
- očkování důrazně nedoporučuju před 2. rokem věku kdy není uzavřená hematocefalická bariera a hrozí vyšší riziko neurologických komplikací, lépe po 3. roce kdy je už lépe vyvinutá imunita, obzvlášť u dětí alergických nebo z rodin, kde je alergická zátěž
- na MMR vakcinaci musí být dítě zdravé, nesmí být v inkubační době nemoci a musí být zdraví i rodinní příslušníci, resp. nesmí vykazovat známky infekčního onemocnění
- Priorix je silnější než dříve podávaný Trivivac, opatrnost je na místě, u očkování po 3 roce stačí jedna dávka vakcíny, přeočkování není nutné
Hlavně ten druhý bod je podle mne dost podstatný, protože nevím jak vaši pediatři, ale naše se téměř nezajímá, jestli Jeník nebyl v posledních dnech nastydlý, nebo jestli nejsme někdo doma něčím aktuálně nakažen - jen ho poslechne a "dobrý sestro, můžeme". Nezeptá se na případné reakce z předchozích vakcín, zkrátka nic. Šup tam s další várkou a držte, s prominutím, mladá paní, hubu, já jsem tu ten odborník, co ví. Změnu pediatričky mi nedoporučujte, už jsem zkoušela, neúspěšně, je plno (Liberec).