• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    TABBY: Interpunkci a odstavce jak vidno pouzivam.
    Pokud myslis diakritiku tak o tuto ceskou podivnost jsem bohuzel ochuzen hardwarem ktery pouzivam (cizina). Pokud to nekoho stve omlouvam se ale nic s tim nenadelam.
    TABBY
    TABBY --- ---
    OSCURO: Hele, co pouzivat interpunkci? Tve prispevky jsou na hranici srozumitelnosti...
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    IORETH: Takze kdyz to dite dostane cerny kasel prirozene je to zdrave a ta sama oslabena bilkovina z bakterie co se poda jako ockovani je smrtelne nebezpecna?
    Asi se me zdas koukam.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    KUBIS: 1) Neurazet, jestli chces abych te neignoroval.

Lekari nejsou zadna konzervativni loze, naopak jak se prijde na neco lepsi medicina po tom skace hned. Jak se zjisti ze je neco neucinne jdem od toho, takze ano, jak se prokaze ze neco nema smysl rusi se to- nevsiml jsi si napriklad ze se jiz povinne neockuje TBC? Ze se nahradila vakcina na polio misto nebezpecnejsi zive mrtvou vakcinou? nic se tu nekonzervuje, naopak vyviji. A za cas doufam v plnou i ndividualizaci, farmakogeneticke studie jakl pusobi leky na ruzne jedince startuji, genom lze mit precetny do 1500euro. Tesim se moc co to prinese a umozni lepe a individualizovane lecit a vyhnout se i marginalnim komplikacim.

A to ze si znamy nestezoval je jeho blbost s prominutim. Honte ty doktory, chtejte po nich vysvetleni, stezujte si kdyz se citite ukrivdene. Ale konkretne na ne. Nehazejte to do jednoho pytle.

A jsem ochoten kdyz nekdo bude odbyt lekari (co se tyka pediatrie) se ho zastat-napiste do posty.

IORETH
    IORETH --- ---
    OSCURO: Ty nemluvíš pravdu. Nebudu to opakovat, use google. Imunita novorozence má co dělat s vytvářením protilátek ZE SVÉHO PŘIROZENÉHO OKOLÍ. Očkování je pro něj dost brutální práce navíc.
    KUBIS
    KUBIS --- ---
    OSCURO: nejak moc blbych nahod nemyslis? a vubec ... tady to vynucovani dukazu ktere se tezko dokazuji uz tady jednou bylo... slaby argument

OSCURO: vidim ze zas dalsi chytrak dokturek... me to prijde ze tobe ikdyby dal nekdo dobry duvod proc neockovat nekterou nemoc (rozumej neodmitat vse) tak zacnes argumentovat ze to neni podlozene, hlasene apod. Chces delat z lidi blbce? Studujes lekarskou fakultu a myslis si ze nikdo jiny nez ty pravdu mit nemuze? Ze se nedeji anomalie?

Jinak ad hlaseni neprijemnych veci zvlast na doktory nefunguje. Kamaradovi malem umrela zena u porodu a v zaznamech je ze porod byl bez naprostych komplikaci, stezovani si na pozdni vyjezd sanitky konci tak ze sanitka prijela vzdy vcas. Za me mas minus, nemam s tim problem se k tomu "priznat"

Ale jinak rada ohledne kontaktovani ockovaciho centra, za to palec nahoru, o teto moznosti jsem nevedel, to se mi libi
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    IORETH: Nemluvis pravdu. Lisi se to, ale umime to vsichni krome vyjimek - vrozene selhani protilatkove imunity ci kombinovany imunodeficit (incidence populacne zanedbatelna, jednotlive pripady).
    Ano? co ma tak dulezite na praci nez eliminovat infekce a vytvaret protilatky proti tomu s cim se setka?

zanet mozku znam nejlidoveji jako meningitidu kdy to vetsinou lide pouzivaji zastupne, takze omluva.
    A opet nemas pravdu, meningitida a encefalitida je jen oznaceni kde zanet je - jestli obal mozku (meningitida) ci mozek samotny (encefalitida) puvodce neni jen menigokok ale cela plejada patogenu.
    zjistil se u te encefalitidy puvodce? delal se lumbalni punkce? jak se to lecilo? klidne posta, jsem zvedavy a snazim se sebrat opravdove pripady postizeni deti ockovanim aby se s tim neco delo dal.

-ano, k vyvolani vetsiny epileptickych onemocneni staci jakakoliv infekce, i naprosto bezna.

-OK, evidentni selhani ockovani. Bylo to hlaseno? predpokladam ze ano.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Onehdá se mi jen tak mezi řečí zmínil známý, že přivezl z dovolené černý kašel a nakazil manželku, která chodila měsíc do práce, než se zjistilo, co že to má za pěknou nemoc. Profese manželky? Kuchařka ve školní jídelně, prosím pěkně. Možná kdyby nebyly všechny děti v té škole očkované, už se o tom psalo v novinách. Ono to u dospělého vypadá jako chronické pokašlávání, které není kdovíjak závažné, totiž.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    minus za co? neumite mluvit? palce umi mackat i makak, clovek byl nadan darem reci a psani aby sdeloval protiargumetny, sup do me anonymni slabochu. OSCURO:
    IORETH
    IORETH --- ---
    OSCURO: Právě, že není schopen si je tvořit tak, jako dopělý - v tom je ten rozdíl. Věk, kdy už to umí, není zcela jednoznačný (podle doktorů) a liší se i u jednotlivců. Někdo se je nenaučí pořádně tvořit vůbec a je diagnostikován jako imunodeficitní. Každopádně, imunita novorozence má dost jiné práce než vyrovnávat se s očkováním. Podle mě fakt není na místě spěch, nejsme uprostřed malarického pralesa.

- První hexa. A nebyla to meningitida (to je infekce způsobená meningokokem), ale zánět mozku (encefalitis).
    - Ta jedna paní je moje kamarádka, která od dotyčné matky kupovala dům. Dům neumožňoval péči o tři těžce postižené děti. Podrobnosti případně později v poště, jsou kruté až nelidské.
    - Časová shoda byla docela zřejmá a doktoři zabývající se zejména touto epilepsií o ní vědí.
    - Není tam rozpor - černý kašel dostalo očkované dítě.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    IORETH:
    To co pises je pravda z casti, novorozenec nema po narozeni protilatky krome materskych,ale jen proto ze se nesetkal zatim s nicim co by ho podnitilo k tomu je vytvorit, je proto pokryty materskymi protilatkami a ma dost casu v te dobe si vyvinout sve vlastni a vytvorit pametove bunky ktere je budou produkovat kdyz to bude zapotrebi. Imunita se jinak vyviji cely zivot, ne jen u deti, ale schopnost tvorit protilatky je nam vrozena ihned. A ano, mohou mit mirne snizenou tvorbu protilatek, ale ne tak aby je to nijak ohrozovalo, jde spis jen o hnidopichovani vedcu, kde to vse chcem mit rozskatulkovane presne podle cisel.

-Jake ockovani vyvolalo meningitis? A bylo to opravdu v souvisloti s tim ci jen "blba nahoda" A dobre - aspon ze je vse jiz v poradku bez nasledku.
    -Vypraveni JPP jsou na nic, znam i jedno o ctyrhlavem teleti...
    -Westuv sd. je pekne hnusny, ale jak presne pises - souvislost tam jasne nebyla, holt kdyz dite dostava ockovani docela casto v jistem vekovem obdobi, tak se to muze casove shodovat.
    -Nevidis ten rozpor? "neznám případ" vs. "zaznamenala jsem JEN černý kašel" Cerny kasel je jinak vec kterou bych nikomu nepral, videl jsem jich par a je to des.

Rozumne - kdyz uz clovek ma obavu, kontaktujte ockovaci centa - jsou u vetsiny fakultnich nemocnic a budou ochotni vam pomoct, zvladaji individualni plany i pro deti tezce alergicke ci s deficitem imunity i napr. po transplantaci.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    TESSS: Jasne, pochopitelne a srozumitelne. Ale sam priznavas ze nemas dostatek informaci - donut sveho lekare pediatra at ti je da, od toho tam je. Chtejte to ponich a nenechte se odbyt.

A ne, to co rikas neni pravda, minimum zasahu nerovna se vdy lepsi. Je to jen demagogicka mantra, kteou kdyz rozebres zjistits ze je nesmysl. Staci zanedbat napr. idealni chvilku pro podani ATB ci infuze a maly kojenec je mrtvy. Pritom stacilo o chvilku drive a vse by bylo OK.

Take ne vse vyresi priroda- neni genialni- jen sestsakra kruta.

A ja muzu za sve svedomi rict ze to riziko jako male nevidim, nechtel bych nikoho nutit, ale ja tu vakcinu mam a doporucil bych ji kazdemu a doporucuji. Jak jsem psal nize - lidi jsou desna cunata a nidky nevite na co narazite. A chronicka hep B je fakt svinstvo.
    IORETH
    IORETH --- ---
    OSCURO: Já taky nemám dokončené vzdělání, ale pomůžu ti s tím googlem :). Novorozenec po narození nemá ŽÁDNÉ svoje protilátky, jen ty, co mu předala matka. Postupně se jeho imunitní systém učí tvořit si je sám. Cca v půl roce už to nějakým způsobem umí, ale stále dost nedokonale. Věk, kdy je tato schopnost už stejná jako u dospělého, je u každého dítěte jiná a liší se i názory doktorů. Největší číslo, o jakém jsem slyšela, je sedm let.

Pochopila bych očkování kojenců nebo dokonce novorozenců, kdyby výskyt těch nemocí byl ve společnosti masívní. Kdyby hrozilo reálné riziko, že něco chytne, jakmile se dostane mezi lidi.

Můj starší syn odnesl první hexu (očkovanou ve čtyřem měsících) čtyřtýdenním zánětem mozku, zaplaťpánbu lehkým a nejspíš bez následků. Z vyprávění znám katastrofický případ, dohnaný úřednickým šimlem ad absurdum, kde všechny tři děti jedné matky skončily po očkování jako ležáci. Dotyčnu matku osobně neznám, ale její jméno je dohledatelné. Kamarádčině dceři se rozvinul Westův syndrom taky jako reakce na očkování. Tady se sluší říct, že očkování tu sloužilo jen jako spouštěč - pokud by nebyla očkovaná, pravděpodobně by se spustila později tak či tak. Problém je, že tento syndrom zpravidla zastaví vývoj dítěte - a je mnohem větší výhra mít doma navěky tříleté dítě, které chodí, vyměšuje a jí samo, než tříměsíční, které to neumí.

Na druhou stranu neznám případ, kde by neočkovaný kojenec chytil jakoukoli z těch očkovaných nemocí. Zaznamenala jsem jen černý kašel, který chytilo očkované miminko od rodiného příslušníka.

Přesto nejsem odpůrcem očkování en bloc - jen u druhého dítěte počkám, až bude trochu větší a rozhodně nebude mít všechno. Zato uvažuju navíc o HepA, která je podstatně rozšířenejší a je snažší k ní přijít i té diskutované mhd, nebo z těch feťáckých propriet.
    TESSS
    TESSS --- ---
    OSCURO: v tomhle te a ani nikoho jineho poucovat nebudu, protoze nemam potrebne vzdelani, muzu zkusit googl a wiki, ale bez znalosti souvislosti to budeme mit zhruba podobnou hodnotu jako ty rajcata. Ja se radim do te pocetne skupiny, co se snazi nejak zorientovat a uvazuju zhruba takto, cim min zasahu do vyvijejiciho se organismu, tim lepe. Pricemz prihlizim k moznym rizikum, male riziko, odkladam zakrok. A u zloutenky typu B mi to riziko nakazy prijde opravdu male.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    TESSS: A dokdy tak? OK -pouc me jak se podle tebe lisi imunitni system batolete a kojence v odpovedi na ockovani co ma vytvaret protilatky. Rad si to poslechnu. Ci jak se lisi batoleci od ditete ve veku 12 let.

To druhe plne chapu - zijem v dobe neuveritelneho informacniho boomu, az se pise ze do stadia vpodstate informacni toxicity. A nejvzacnejsi je talent vybrat z toho postmoderniho gulase to co je relevantni a odlisit sarlatany a demagogy.

A k tomu nam pomuze jen racionalita a kriticke mysleni- na tom se snad tady vsichni shodnem.
    TESSS
    TESSS --- ---
    OSCURO: v mire vyvinuti imunitniho systemu? Ja bych to dokonce nepichala ani tem batolatum, ale pockala bych az jeste trochu povyrostou.
    Me to prijde takovy ode zdi ke zdi. Jeden tabor by neockoval vubec a argumentuje stastnejma syrovejma rajcatama, druhy tabor by nejradeji napichal novorozence vsim dostupnym jeste nez opusti brany porodnice. Mezitim existuje siroka skupina lidi, ktera se jen snazi pochopit a zpracovat nekdy uplne protichudne informace, pricemz tito se setkavaji s odsouzenim na obou stranach spektra.....
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    TABBY: Hahaha - OK, co nejaka fakta misto humoru ad hominem?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    TESSS: Jaky je rozdil to dat kojenci a batoleti? Cim je vyssi riziko u kojence?
    TABBY
    TABBY --- ---
    TESSS: Mozna ji nosi (tu helmu ;)
    TESSS
    TESSS --- ---
    OSCURO: chapes, ale ze to riziko nakazy u mimin je opravdu minimalni? Takze proc nepockat az trochu povyrostou? Ja nejsem nijak proti ockovani, ale prijde mi trochu prehnany rvat to do tech mimin hlava nehlava jen proto, ze se nakazit muzou. Muze na ne spadnout kus baraku, a ze se to nedavno i stalo a taky nezacnes prosazovat povinne noseni helmy non-stop, nebo ano?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam