• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    IORETH
    IORETH --- ---
    OSCURO: Já taky nemám dokončené vzdělání, ale pomůžu ti s tím googlem :). Novorozenec po narození nemá ŽÁDNÉ svoje protilátky, jen ty, co mu předala matka. Postupně se jeho imunitní systém učí tvořit si je sám. Cca v půl roce už to nějakým způsobem umí, ale stále dost nedokonale. Věk, kdy je tato schopnost už stejná jako u dospělého, je u každého dítěte jiná a liší se i názory doktorů. Největší číslo, o jakém jsem slyšela, je sedm let.

Pochopila bych očkování kojenců nebo dokonce novorozenců, kdyby výskyt těch nemocí byl ve společnosti masívní. Kdyby hrozilo reálné riziko, že něco chytne, jakmile se dostane mezi lidi.

Můj starší syn odnesl první hexu (očkovanou ve čtyřem měsících) čtyřtýdenním zánětem mozku, zaplaťpánbu lehkým a nejspíš bez následků. Z vyprávění znám katastrofický případ, dohnaný úřednickým šimlem ad absurdum, kde všechny tři děti jedné matky skončily po očkování jako ležáci. Dotyčnu matku osobně neznám, ale její jméno je dohledatelné. Kamarádčině dceři se rozvinul Westův syndrom taky jako reakce na očkování. Tady se sluší říct, že očkování tu sloužilo jen jako spouštěč - pokud by nebyla očkovaná, pravděpodobně by se spustila později tak či tak. Problém je, že tento syndrom zpravidla zastaví vývoj dítěte - a je mnohem větší výhra mít doma navěky tříleté dítě, které chodí, vyměšuje a jí samo, než tříměsíční, které to neumí.

Na druhou stranu neznám případ, kde by neočkovaný kojenec chytil jakoukoli z těch očkovaných nemocí. Zaznamenala jsem jen černý kašel, který chytilo očkované miminko od rodiného příslušníka.

Přesto nejsem odpůrcem očkování en bloc - jen u druhého dítěte počkám, až bude trochu větší a rozhodně nebude mít všechno. Zato uvažuju navíc o HepA, která je podstatně rozšířenejší a je snažší k ní přijít i té diskutované mhd, nebo z těch feťáckých propriet.
    TESSS
    TESSS --- ---
    OSCURO: v tomhle te a ani nikoho jineho poucovat nebudu, protoze nemam potrebne vzdelani, muzu zkusit googl a wiki, ale bez znalosti souvislosti to budeme mit zhruba podobnou hodnotu jako ty rajcata. Ja se radim do te pocetne skupiny, co se snazi nejak zorientovat a uvazuju zhruba takto, cim min zasahu do vyvijejiciho se organismu, tim lepe. Pricemz prihlizim k moznym rizikum, male riziko, odkladam zakrok. A u zloutenky typu B mi to riziko nakazy prijde opravdu male.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    TESSS: A dokdy tak? OK -pouc me jak se podle tebe lisi imunitni system batolete a kojence v odpovedi na ockovani co ma vytvaret protilatky. Rad si to poslechnu. Ci jak se lisi batoleci od ditete ve veku 12 let.

To druhe plne chapu - zijem v dobe neuveritelneho informacniho boomu, az se pise ze do stadia vpodstate informacni toxicity. A nejvzacnejsi je talent vybrat z toho postmoderniho gulase to co je relevantni a odlisit sarlatany a demagogy.

A k tomu nam pomuze jen racionalita a kriticke mysleni- na tom se snad tady vsichni shodnem.
    TESSS
    TESSS --- ---
    OSCURO: v mire vyvinuti imunitniho systemu? Ja bych to dokonce nepichala ani tem batolatum, ale pockala bych az jeste trochu povyrostou.
    Me to prijde takovy ode zdi ke zdi. Jeden tabor by neockoval vubec a argumentuje stastnejma syrovejma rajcatama, druhy tabor by nejradeji napichal novorozence vsim dostupnym jeste nez opusti brany porodnice. Mezitim existuje siroka skupina lidi, ktera se jen snazi pochopit a zpracovat nekdy uplne protichudne informace, pricemz tito se setkavaji s odsouzenim na obou stranach spektra.....
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    TABBY: Hahaha - OK, co nejaka fakta misto humoru ad hominem?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    TESSS: Jaky je rozdil to dat kojenci a batoleti? Cim je vyssi riziko u kojence?
    TABBY
    TABBY --- ---
    TESSS: Mozna ji nosi (tu helmu ;)
    TESSS
    TESSS --- ---
    OSCURO: chapes, ale ze to riziko nakazy u mimin je opravdu minimalni? Takze proc nepockat az trochu povyrostou? Ja nejsem nijak proti ockovani, ale prijde mi trochu prehnany rvat to do tech mimin hlava nehlava jen proto, ze se nakazit muzou. Muze na ne spadnout kus baraku, a ze se to nedavno i stalo a taky nezacnes prosazovat povinne noseni helmy non-stop, nebo ano?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    TESSS: Viz predchozi prispevky - protoze neziji v akvariu a je tam riziko nakazeni, a zisk (imunita proti hepB, dle vseho celozivotni) prevysuje risk (chroncika hepB se vsim rizikem). Navic se spis divim - proc ne? Cim vetsi obranu proti infekci mam tim lepe ne? Kdyz by byla vakcina davajici dozivotni imunitu proti VSEM infektum, kdo z vas by do ni nesel?
    TESSS
    TESSS --- ---
    OSCURO: docela se divim, ze jeste nemam zloutenku B, protoze ockovana nejsem
    treba v UK se ockuje na B na pojistovnu, pouze u rizikovych povolani, jako je treba zachranar, vyhazovac v baru a podobne, takze mi opravdu unika, proc proti tomu ockovat mimina... Nehlede na to, ze zloutenka na vyduchu pomerne rychle umira, nejdyl vydrzi A, ktery je pomerne snadno lecitelny, takze mi furt zustava ta otazka, proc ockovat mimina?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GIDDY: Coz jsem psal i dole jako dalsi ad absurdum situaci - presne proto se ockuji, aby se nenakazil, treba v te MHD. Proto i muj dotaz zda dite drzite v akvariu, kde zajistite ze nema sanci se s tim potkat.

ULILIA: Tady nejde o propagaci - propagovat jde jogurt ci praci prasek. Tady jde o to ze ti lide vedi jak to je. Nerikej me , ze by doktor sve dite ockoval proto aby lepe vydelavala jim podporovana zla farmafirma. Trosku pouzit jen selske mysleni. A myslis ze ma clovek s par lety zkusenosti a vystudovany v danem oboru informace horsi ci lepsi nez laik?

ULILIA: A kdyz jsem u toho , rekneme ze to bude jak si to tu cast prejete - vse dobrovolne - pak ti lekari ani sestry ani osetrovatele nebudou ockovani a klidne to prenest na nekoho muzou.

KUBIS: Naopak, prisel jsem se abych se dobral nejakych KONKRETNICH nazoru od lidi co jim ockovani nevyhovuje a co jim na nem vadi - viz ma otazka ktere zaplula hloubeji do diskuze - doted na ni nebyla ZADNA reakce ci odpoved. Zato jsme si vyslechl spoustu nesmyslu a bylo me vlozeno (konrketne nyni tebou) do ust neco co jsem nikdy netvrdil. Takze s nikym si podavat virtualni koncetiny nebudu, plakat nikde nebudu a kdybych chtel napsat ze je tu nekdo hloupy tak to napisu a adresne. Zatim cekam na nejake racionalni argumenty.
    ULILIA
    ULILIA --- ---
    ECLECTICA: No, bolo by zvlastne, keby ockovanie propagovali a podporovali a pritom svoje vlastne deti ockovat nenechali. Je na kazdom, ci bude stopercentne doverovat hygienikom a pediatrom, alebo si bude informacie hladat, (v ramci moznosti) overovat a vyhodnocovat aj sam.
    KUBIS
    KUBIS --- ---
    OSCURO: stejne velke je riziko ze me nakazi v nemocnici nakazenou krvi pri infuzi... proste musis mit za kazdou cenu pravdu, ze... podej si ruku s cornelou, pokud sis ji nahodou nepodal v jinem klubu, kde muzete spolecne brecet nad tim jak jsou ti neockovaci hloupi. Myslim ze tady vetsina lidi neresi ze nechce za kazdou cenu ockovat ale resi spis proc a co
    ULILIA
    ULILIA --- ---
    OSCURO: Nechcem hnidopisit, ale zrovna zdravotnicki pracovnici su proti hepatitidam obvykle ockovani, takze ked veris v ucinnost ockovania, nemal by si mat dovod na obavy.
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    OSCURO: cetla sem, co sem pochopila spatne? pises ze se da nakazit napr od sestricky u lekare, tak ti odpovidam, ze to bysme se mohli nakazit stejne napr i v MHD
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GIDDY: Nechapu co to ma spolecne s cestovanim MHD, zvladas cist co jsem napsal?
    Riziko hepB nakazy je dost velike, fakt staci mikroskopicke mnozstvi krve.
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    OSCURO: prenos touto cestou je absurdni, to by nikdo nemohl napr cestovat tramvaji apod..jina je situace se zloutenkou A, ale ta se da v poho lecit a ta prevence neni celozivotni, diteti to do te doby nez mu to k necemu bude z organismu vyprchne (dyz takle popisu ty protilatky:) takze smysl postradam
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Jen se zeptám odpůrců očkování: proč myslíte, že své děti nechává očkovat i 99,9x% hygieniků, pediatrů, atd.? Myslíte, že by to dělali, kdyby měli obavy ohledně škodlivosti?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    MIKA: Co na to rict? Jedna se o klasickou ukazku manipulace fakty a jejich dezinterpretace, vytvareni obecnych soudu z jednotlivosti, vyzvedani marginalii a hrani na city k dosazeni sve prvavdy.
    Nejzajimavejsi (a asi nejnebezpecnejsi) je, jak skvele je to napsano a ze se to tvari dohromady uveritelne.
    MIKA
    MIKA --- ---
    nahodou jsem narazila na tento komentar a clanek: http://www.margit.cz/ockovani-hypotezy-versus-fakta/#comment-1030
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    MAGGIE: Rekneme ze zahraju na paranoidni strunu-co kdyz je osetrovatelka starajici se o nej kdyz je prijat v nemocnici hepB pozitivni? Ci sestra u detskeho doktora? Nebo mate dite v akvarku doma? A dokdy?

A jde o to hlavne vybavit toho cloveka imunitou PRED tim nez ma sanci ke kontaktu s infekci. Tomu se rika prevence, tedy PREDchazeni problemu.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    OSCURO: a můžeš mi říct, jak se např. půlroční dítě může v normálním provozu nakazit žloutenkou typu B? třeba jsem na nějakou konkrétní situaci zapomněla
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam