• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    MIC
    MIC --- ---
    LEPEK: a nějaká zajímavá informace například? (už jsem z toho poněkud dezorientovanej)
    MONTEBONTEA
    MONTEBONTEA --- ---
    LEPEK: zkusím ho, díky
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    konečně jsem našla člověka, který se mým dotazem na očkování zabýval, zodpověděl mi všechny položené otázky, nikterak mne nehodnotil. jsem ráda, že mi pomohl se více zorientovat ... pan Marek Petráš (vakciny.net)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    LAMIA: ano přemýšlím, ale na dvojvakcínu je synek v tomto státu moc mladý...
    IBERIA: možná jsem byla v ten den přecitlivělá... ale pravdou je, že od toho jsem musela synka přemlouvat i k čištění uší, které předtím měl i docela rád a o čištění zubů, se kterým mu běžně pomáhám ani nemluvím..
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    LEPEK: přemýšlíš že dáš jen tyhle očkování a nic víc?
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    LEPEK: naše doktorka se tedy chová ohleduplně, jak při očkování, tak při vyšetření. Při očkování jí například nevadí očkovat dítě v matčině náručí. To co píšeš mi přijde dost hrozné, že se někde může dít (tlačí ho čas, tak rve špachtli do krku... některé děti se samozřejmě u lékaře neuklidní, ale aby kvůli tomu byl doktor třeba nějaký podrážděný na dítě nebo matku, to mi přijde děsné)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    díky.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    a pak mě ještě zajímá očkování trochu z jiného pohledu

- jak se chová váš pediatr před očkováním k vašemu dítěti?
    v podstatě, jak se chová k dítěti i při bězném vyšetření nemoci?

je to tak, že ho tlačí čas a i přes řev unaveného vyplašeného děcka mu rve špachtli do krku a nebo počká až se děcko uklidní v náruči matky a pak pokračuje?

děsím se něčeho jako očkování v tomhle scénáři... a napadá mne, že možná doktoři očkují nemluvňata třeba protože nekladou odpor?! ;)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    nechával jste někdo děcko očkovat trojvakcínou proti tetanu, záškrtu a černému kašli? Či snad dvojvakcínou proti tetanu a černému kašli?

V jakém věku?
    Jakou vakcínou?
    Pozorovali jste nějaké reakce?
    Kolik vás to stálo?

Stojím teď před rozhodováním, vaše příspěvky mě třeba napoví :)
    díky
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MONTEBONTEA: řekla bych, že ten větší emoční rozptyl bude vývojová záležitost, co sleduju děti v tomhle věku, tak se začínají vztekat, jsou agresivní, mlátí hlavou a ruškou do věcí, ale taky už zmí víc dát najevo přízeň... očkování bych to nepřipisovala.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MONTEBONTEA: moje dítě se takhle už několikrát jako že ze dne na den začalo chovat jinak, například od prosince, od roka a půl, je z něj totální závislák, odmítá usínat sám, což skvěle uměl, je fňukavější (i když to už se snad zase lepší) a s očkováním to určitě nesouviselo, měl poslední zaím někdy v létě, zatím dostal jen třikrát hexu.
    MONTEBONTEA
    MONTEBONTEA --- ---
    OSCURO: psycholog mě už taky napadl, jen jsem si řekla, že zkusím jště chvíli počkat, zda se to neupraví a není to jen nějaké období....ale vůbec si s tím nevím rady a jeiná anomálie, která nás potkala bylo právě očkování, proto je to to první, co mě napadlo...jak jsem říkala, vyměnit pediatra je trochu problém, protože v nějaké rozumné vzdálenosti není žádný lepší, co by nás vzal a nejezdim sama autem, takže nějaký přehnaný vzdálenosti jsou taky utopie na "běžnou" pediatrii, ale tak snad najít odborníka nebude až taková potíž.....ona ta agresivita vlastně pramení z toho, když se mu něco nelíbí nebo ho něco naštve - pak chodí, vztekle mlátí s čímkoli po ruce, případně jde zbušit kočku nebo mámu s tátou a v neposlední řadě veme cokoli a začne se tím bouchat do hlavy a sleduje co my na to...a celkem pravidelně se prbouzí kolem páté šesté ráno s šíleným řevem a nas_aností, kdy často začne bouchat hlavou o žbrdlení a pak samozřejmě bulí, že to je auva...ale už se s tím probudí...nebyla změna postele, peřin, povlečení...prostě je všechno stejné a zničeho nic tohle.....a nutno dodat, že poo spí pravidelně dvě hodiny a budí se vysmátej jak lečo a pořád za náma chodí a dělá malá, tuli tuli a je moc hodnej a rozněžnělej i vůči kočkám...to dřív taky nedělal
    ...třeba to je nějaká skoková běžná vývojová záležitost, ale ze dne na den se mi to nezdá, to my to spíš právě sedí na ty než. účinky po vakcinaci
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    MONTEBONTEA: Dite se v prvnim az tretim roce dost prudce psychologicky vyviji, nekdy to muze byt i skokem. Jde casto dost tezko odlisit co byla vyvolavaci pricina zmeny.
    Pokud tam je ta agresivita - ta se me uplne nelibi, zkusil bych i konzultovat detskeho psychologa. I u 16ti mesicniho ditete dokazou odhadnout jestli je vyvoj v norme ci se rozviji neco patologickeho. Psychologa by mel zvladnout pediatr doporucit. A pri nespokojenosti s pediatrem zkusit radeji vymenit.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MONTEBONTEA: problém je odlišit, co může být prostě růstová změna, která se časem nejspíš srovná a co vliv očkování. i proto je prostě složité cokoliv tomto ohledu dokázat, dítě je vystaveno mnoha vlivům a často není možné oddělit od sebe ty faktory, které působí...
    MONTEBONTEA
    MONTEBONTEA --- ---
    MAGGIE: bohužel jsem nenarazila na žádného lepšího, který by nás vzal......ale snad to vyřeší přestěhování....
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    MONTEBONTEA: no já také erudovaný odborník nejsem a také bych to cítila jako ty - pochybovala bych.. co zkusit nějakého jiného pediatra? tak jako tak držím palce, ať se to všechno vrátí do normálu, jak jsi byla zvyklá.. já jsem Priorix ještě ani jednomu prckovi nenechala dát a taky si to pokaždé na kontrole hezky vyslechnu..
    MONTEBONTEA
    MONTEBONTEA --- ---
    Nevím jak moc tu je nebo není odbornost, ale......před čtyřmi týdny jsem se synem byla poprvé na vakcinaci Priorixem, na který 4. - 12. den neměl žádnou reakci (dle mudr. pokud by byla, byla by právě v tomto období)..nicméně dle různých zdrojů zejména na netu se reakce mohou dostavit i poté - zhruba do šesti týdnů po vakcinaci a patří k nim třeba oslabení organismu, změna chování, bolesti břicha, noční můry, apod. jelikož jsem laik, který ale nutno podoktnout není zrovna nadšený zastánce očkování, ačkoli své dítě očkuje vším, co se má a má doma všechny Doby jedový a Varovné signály očkování (ještě jsem nestihla vše přečíst) obracím se tedy sem....mám teď potíže s chováním syna, ketré přišlo doslova ze dne naden bez zjevné příčiny...patří k nim zvýšená agresivita vůči druhým a sobě samému, veliké problémy se spánkem (dítě celých šestnáct měsíců spí dobře a celou noc) a občasným bolením břicha...mimo to je daleko víc vzteklejší, ale i mazlivější - zkrátka je to v podstatě jiné dítě, než které bylo před tím očkováním.....mám na hovno doktorku, která mě odsekla, že mu rostou zuby (má už téměř všechny a nikdy s tím potíže neměl) a v podstatě mě vyhodila s tím, že očkování je to nejlepší co mé dítě mohlo potkat a jak se vůbec opovažuju o tom pochybovat..........nevím, co dělat a co si o tom myslet.....může to být tím očkováním? A pokud ano, je šance k návratu k "normálu"? A mám toto někam hlásit, když to má doktorka odmítá udělat? Jsem vážně na pochybách jestli chci nechat dát druhou dávku za půl roku.....
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ATLAS:
    1) Ad muslimove a Allah a argumentacni fauly.
    Neslo o zadnou argumentaci ci analogii k ockovani, jen muj vyraz tolerance vuci jinym a jejich vire (napr. v to ze ockovani "neveri" - k tomu ta analogie). A hlavne vyjadreni k tomu, ze kdyz nekdo vnima neco virou, prehlizi fakta (fundamentalismus).

2) Od Capka preceteno, cela jeho produkce. Dokonce jeden z mych oblibenych autoru.

3) Pripitomele nazory
    Kdyz se clovek pokousi o popularizaci tvrdych dat, muze dojit ke zkresleni vnimani daneho vyroku odbornikem. Pokud je problem vyjadren popularne pro laika, muze se zdat odbornikovi az pripitomele zjednoduseny. K tomu mam zde tendenci sklouzavat, stejne jako i skutecne kapacity, ktere se pokusi o popularizaci. (Napr. prof. Janda) Zakladem je, zda dany nazor, i zjednodusene zpopularizovany, stoji na pevnych datech a vyklada je jak vysla, ci dochazi k jejich dezinterpretaci (coz prave vidime u lidi jako "uz ne MUDr." Elekova ci vedma Strunecka).

4)Zahranici
    Krome dlouholetych osobnich kontaktu na nekolik pracovniku pediatrie v Nemecku, Francii, Anglii a Izraeli tez osobni zkusenosti s nekolikaletou praci v zahranici.
    System pediatru a cekaci doby nam opravdu zavidi, navic vetsina me znamych "emigrantu" leta zpet do CR si nechat provest vetsinu lekarskych vykonu.
    A ano, nasim platum se smeji a nechapou, jaktoze tu za tak malo jeste je ochoten nekdo delat tak dobrou medicinu.

5) Kluci a nadory varlete
    Kdyz nekdo nechodi s ditetem na pravidelne prohlidky, ci je pediatri zanedbavaji (ano, vysetreni puberty a varlat, tohle je uplna klasika a zanedbavaji to) co s tim? Nechapu, ze ma jakykoliv lekar problem provest tohle vysetreni.

Na druhou stranu - me prijde ujete ze se pediatr stara o "deti" do 18 let a 364 dnu. Vubec bych nebyl proti, at si kolem 15 roku zacnou prebirat tyto pacienty prakticti lekari. Idealne s nejakym prechodnym obdobim "transice". Ted to vypada tak, ze clovek dostane od pediatra jednu A4 zapisu o nicem a prakticky lekar nekdy ani nevi, co vse prodelal za choroby.

6) PA
    Tohle trochu nechapu, zena co zacne rodit prece maze do prodnice, kde je prevozem RZP do 15 minut. Proc to zdrzovat navstevou PA?
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    OSCURO: Promin, ale pouzivas uplne stejne pavedecky argumenty jako Elekova nebo Strunecka. Mas nejaky vedecky dukaz, ze Alah je konstrukce mozku fundamentalistickeho muslima? Asi tezko. Alah, stejne jako krestansky Buh je vedecky nedokazatelny a take samozrejme nevyvratitelny. Plno prirovedcu ale tvrdi, ze clovek, studiem nabyde nezpochybnitelneho presvedceni o existenci nejakeho transcendentna (napr - kdyz jsme v tom ockovacim foru- treba Horejsi to psal kdysi do sveho blogu...). Takze pokud mas dojem, ze smysluplnost ockovani je stejna jako nepravdivost existence Alaha, Boha, Pravdy, Lasky , Jsoucna nebo jak vselijak to je nazyvano tak s prominutim tvuj dukaz smysluplnosti ockovani nemuze byt vedecky.
    Nechces si prostudovat napr. tyto argumentacni fauly?
    Centrum Občanského Vzdělávání - Argumentační fauly
    http://www.obcanskevzdelavani.cz/argumentacni-fauly
    Nebo si precti treba Capka. Tvoje argumentace je bohuzel tohohle plna. V cechach podle mne existuje zakladni problem, ze lide slysi bud pripitomnele a nepravdive argumenty proti ockovani (Strunecka, Elekova...), Nebo pripitomnele a nepravdive argumenty pro ockovani (Cely svet nam to zavidi, Cerny kasel dospely nedostanou,) casto od svych pediatru. Bile vrany typu Primula jsou hrozne vyjimky a i ty bohuzel nekdy jdou na ruku svym medicinsky "vzdelanym" kolegum).
    OSCURO: A ptal ses tam (v tom zahranici) nekdy? Fakt nam zavidi? Ty tri deti, ktere pred 10 lety prokazatelne zemrely na cerny kasel ( coz se vi diky tomu, ze kupodivu byl test na pertusi udelan) diky tomu, ze se nakazily od svych starsich pribuznych, protoze v CR prece vsichni vime, ze cerny kasel dospeli nemaji? Nebo nam snad zavidi ty mlade kluky, co byli naposledy u lekare ve svych ctrnacti letech, kdy ale matce dali jasne najevo, ze je to vysetreni trapne a ve svych 20 (25, 30) letech dorazi na onkologii s nadorem na varleti jak pest? Misto toho, aby od 14 chodili se svym otcem k rodinemu lekari? (ono totiz ve svete je uplne bezne, ze krome rodinych lekaru, existuji i pediatri a deti k tomuto lekari - hlavne chlapci prechazi v puberte...) Nebo nam snad zavidi, ze u nas, zena ktera zacne rodit nema narok na to, aby prijela PA a vysetrila ji, takze s vyhreznutym pupecnikem se do nemocnice dostavaji pozde - po nekolika hodinach kontrakci? Popr. pri prekotnem porodu porodi bez asistentky popr. prijede asistentka pozde, protoze pravdepodobnost, ze zena zna nejakou blizkou PA ochotnou prijet, zkontrolovat, je-li vse v poradku popr. doprovodit zenu do porodnice, je miziva? Znas vubec nejakeho zahranicniho lekare, ktery situaci v CR opravdu zna a ve skutecnosti se nechyta za hlavu? Myslis si, ze britsti lekari zavidi ceskym jejich platy - a to je britske zdravotnictvi defacto podobne drahe, jako to ceske... a pritom podobne efektivni, co se tyce napr. prumerne delky doziti.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    CHRISTINE: To, ze na netu nekde najdes, ze je hlinik v detskych vakcinach skodlivy, jeste neznamena, ze to je pravda. Vysvetleni v tebou uvadenem odkazu, ze davka ve vakcine je mnohem vetsi, nez je pro kojence dovoleno (jak jinak tu argumentaci chapat) je absolutne chybne. Pomineme-li fakt, ze maximalni pripustne davky hliniku v parentealni vyzive pro nedonosene novorozence jsou kalkulovany tak, ze se POCITA s tim, ze dite dostane nejen hlinik v te vyzive, ale i ve vakcine, tak jednoduchym vypoctem dospejeme k tomu, ze jsou ty davky podobne. Pani Elekova (podobne jako mnozi lekari) proste zapomina pocitat.
    Vyjdeme z premixy, ze vakciny hexa a pneumokokova vakcina obsahuji dohromady cca 1320 mikrogramu (dale jen ug) hliniku. (Elekova uvadi, ze obsahuji tolik hydroxidu hliniteho - kdyby to byla pravda, znamenalo by to, ze ve skutecnosti obsahuji cca 460 ug hliniku - protoze hydroxid hlinity obsahuje, jak kazdy ze sedme tridy ZS vi - nejen hlinik, ale i vodik a kyslik. Tato informace Elekove je ale urcite lziva - vyrobci uvadeji na letacich kolik to obsahuje hliniku, ne hydroxidu a v hexe je navic jeste fosforecnan...) Tento hlinik, jak pani Elekova spravne poznamenava, tvori v organismu depo a uvolnuje se do krve postupne. Pani Elekova tvrdi, ze se uvolnuje rok, no dovolim si o tom pochybovat a navrhuji abychom pro zjednoduseni pocitali s tim, ze se uvolnuje po dobu 16,5dne. To znamena ze nase dite je zatizeno denne prijmem 80 ug hliniku. Diteti je ale v te dobe uz cca 2-3 mesice tzn. ze vazi 4-8 kg, , tak dostava cca 10-20 ug na kg vahy, vypije (a tedy i vycura) cca 1-1,7 litru - tezsi deti zpravidla vic - takze jsme na 6-20 ug/litr kg den. Coz je tedy nejvyse ctyrnasobek toho, co je dovoleno pro parentealni vyzivu extremne nezralych novorozencu a lidi se selhavajicimi ledvinami. A zdrave trimesicni dite s prominutim opravdu ma ledviny vykonnejsi nez clovek na dialyze. Minimalne 10x. mozna ale i 60x. Srovnavat vykonost ledvin zdraveho novorozence s trimesicnim miminem je samozrejme v teto souvislosti mimo misu.
    To jenom jedna demonstarativni ukazka toho, jake neinteligentnosti pani hlasa. Ale klidne si ji povazujte za spasitelku sveta, ja ji s prominutim budu povazovat bud za hloupou nebo slovy TGM "nepekneho cloveka".
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    TORUVIEL: Ockovat v dobe, kdy je dite mimo infekt. Jinak zadne vyjimecnosti. Je to minimalni antigenni zatez. A jestli by se decku melo spustit nektere z neurologickych onemocneni, stejne mu to muze spustit jakakoliv bezna infekce, kterych prodela stovky. Riziko tedy stejne, jako kdyz se nachladi.
    Idealni by bylo posunout ockovani do vyssiho veku. Na ruznych zmenach ockovaciho kalendare se pracuje, ne ze jak tu bylo usmevne psano ze medicina se zastavila v 50. letech :-) Stejne jako na modernejsi vakcine, kde je snaha o nezive vakciny. Napr. u polia se jiz povedlo a zda se, ze uspesne. Ale holt tyhle veci trvaji (uvedeni leku do praxe od jeho objevu je minimalne 10 let!).

A to ze zijeme vpodstate ve svete bez smrticich infekci, je dano kontinualni snahou mediciny od prvni svetove valky o sanitaci a prevenci, jejiz soucasti ockovani a plosny dohled je. Staci se podivat nekam, kde to neni (Jizni Sudan kuprikladu), kde deti bezne umiraji na cerny kasel a treba i pitomy tetanus (velmi neprijemna smrt, kdy se clovek udusi za bolestivych kreci za plneho vedomi). A to tady opravdu nechci videt.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    CHRISTINE: Nema smysl presvedcovat, muzu maximalne poradit a rict, ze je neco naprosta kravina. Fundamentalista muslim tez neuveri, ze Allah je jen konstrukce jeho mozku.
    Aha, samozrejeme, ono medicinske a prirodovedne vzdelani a odborna atestace je vyrazne nizsi kvalifikace pro posouzeni ockovani ci toxikologie nez si nacist ujete blaboly plne polopravd a vylozenych lzi a manipulace z internetu... Uz to chapu. :-) Hlavne, ze tady je odborniku jako kdyby je z nebe sr..hazovali :-) A kazdy tu podava sve mozkove vyrony minimalne jakoby mel dva doktoraty z imunologie a toxikologie.

CHRISTINE: Ano, je treba se starat sam, ale s rozumem. Ne byt paranoidni z kazdeho prdu a kazdeho vyplodu chorych mozku co si nekde prectu. A jeste me vysvetli, jak posoudis, jako laik, odbornou zpusobilost lekare, ktereho sis vybral, to me tez velmi zajima.
    Stejne jako stale nezodpovezene, jak udrzis decko 2 roky v izolaci od ostatnich :-)

Nebudu zde pokracovat v evangeliu rozumu proti tmarstvi. Jenom budu vytvaret konstantni protivahu ujetakum tveho formatu, aby lide, co premysli meli sanci si zvolit a nebyli pod tlakem jednech nazoru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam