• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    MIC
    MIC --- ---
    U pediatričky jsme požádali o recept na Pediacel. Bylo nám řečeno, že nespadáme do indikační skupiny pro jiné vakcíny, ráda by nám recept napsala, ale nechce mít problémy se zákonem.

Přitom zákon č. 258/2000 Sb.:
    § 47
    (1) K pravidelnému, zvláštnímu a mimořádnému očkování může poskytovatel
    zdravotních služeb použít jen očkovací látky podle antigenního složení
    očkovacích látek stanoveného Ministerstvem zdravotnictví podle § 80
    odst. 1 písm. e). To neplatí, jde-li o pravidelné očkování a fyzická
    osoba požádá o jeho provedení jinou registrovanou očkovací látkou.

Chápeme to správně, že pokud naočkujeme Pediacel v řádném termínu (ve kterém by jinak byla očkována Hexa), tak nepotřebujeme spadat do nějaké indikační skupiny, či mít diagnózu pro individuální očkování?
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    TAPINA: Vzdyt si ty pribalove letaky precti. Je tam psane v ruznych obmenach, ze horecnate onemocneni je kontraindikaci, a lehke nachlzeni ne. Vyrobci to tam nemuzou napsat, protoze lehke nachlazeni se ockovanim ani nezhorsi, ani pri nem nevznika horsi imunita nez pro nenachlazene. Ani neni zname a dokazane nic, co by kontraindikaci opodstatnovalo.
    A na kterych zvirecich vakcinach je psane, ze jsou kontraindikovane z duvodu lehkeho nachlazeni? Kdyz jsme meli kdysi takoveho podvrataka, ktery se jaksi vyvrbil po otci a pod vratami travil vetsinu sveho plodneho zivota,tak mel rymu docela casto. Myslim, ze pri kazdem ockovani mu zverolekar predrikaval Plihala... Ale ockoval.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Ahoj, řešila se tu tuším vakcína proti tetanu - existuje opravdu jen ta pro dospělé s relativně vyšším množstvím hliníku a se rtutí? Resp. existují i jiné vakcíny, které jsou třeba registrované jen v zahraničí a byly by vhodnější?
    XSEDKA
    XSEDKA --- ---
    WAMP_ELF: Jestli má ta Mudr. Eleková pravdu, tak je to teda hodně drsný....
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Český rozhlas České Budějovice (archiv - Biolenka)
    http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2831369
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ATLAS: O kontraindikaci rýmičky se tam počítám nepíše, ale to, že vakcinovat se mají jen zcela zdravé děti, to tam asi bude, ne? Na všech zvířecích vakcínách podobná věta je.
    LILY
    LILY --- ---
    BONIE: já k ní mám taky takový nevyhraněný vztah. :) Dva roky jsem ji studovala, znám lidi, které postavila na nohy, ale třeba moje očekávání rozhodně nesplnila. A to jsem měla hlavně zcela skromné přání, aby mi vhodně zvolený lék pomohl na akutní onemocnění (virózy atd.), což teda nikdy nepomohl.
    BONIE
    BONIE --- ---
    LILY: nevím, psala jsem, ať mi pošle nějaké informace o tom, jak to funguje, tak pak přepošlu.. já mám k homeopatii stále tak nějak nevyhraněný vztah.. jsem k ní lehce skeptická, ale ráda se dovím nové informace
    LILY
    LILY --- ---
    BONIE: já nevím, no. Mám pocit, že tohle je oblast, kde homeopatie nemůže fungovat už z principu. Něco jiného by byly třebas homeopatické po-vakcíny, které by si člověk dal těsně po očkování, kdy už je ta původní rovnováha systému narušená a homeopatie může pomoct eliminovat případné nežádoucí účinky.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    BONIE: Urcite by me zajimalo o co se jedna, pojem homeopaticka vakcina me tez prijde jako oxymoron.
    BONIE
    BONIE --- ---
    LILY: no kamarádčin taťka je homeopat a prý může objednat nějaké homeopatické vakcíny.. vůbec nevím, co si pod pojmem homeopatické očkování představit, proto se ptám
    LILY
    LILY --- ---
    BONIE: mám dojem, že něco jako homeopatické očkování je nonsens (homeopatie funguje na principu rezonance, tudíž srovnává v ideálním případě do původního stavu to, co srovnané není, zatímco očkování je spíš prevence).
    Každopádně kámoš to kdysi zkoušel tuším proti malárii, když jel kamsi do ciziny. No a neonemocněl.
    BONIE
    BONIE --- ---
    máte někdo zkušenosti s homeopatickým očkováním?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    František Koukolík: Vědci podvádějí čím dál více. Proč a co s tím? - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/proc-vedci-podvadi-koukolik-dpq-/veda.aspx?c=A130212_165622_veda_mla
    MIC
    MIC --- ---
    ATLAS: psal jsem dvě věty. Jednu že v příbalových letácích je varování o probíhajících nemocech. A druhou větu začínající na "osobně". Pro mě osobně je zvýšená teplota / rýmička neoddiskutovatelná kontraindikace. Ne v letáku není napsáno ze rýma je absolutní kontraindikace, zpravidla tam bývá že pokud něco takového probíhá, informujte lékaře.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    Gramotnost zdejsich diskuteru predpokladam. Takze pokud reaguji na prohlaseni, ze ve vsech pribalovych informaci je napsano, ze dite musi byt zcela zdrave, a ze rymicka je absolutni kontraindikace, tak prohlasuji, ze to v zadnem pribalovem letaku neni. Vyrobci si tam smeji psat jen to, pro co maji dukaz. A vysvetluji, ze pojem absolutni kontraindikace je terminus technicus, ktery se proste neda pouzivat na rymicku principialne. Dodrzovat zakladni nazvoslovi je v jakekoli polodoborne diskuzi nutnost. Pokud nekdo znate pribalovy letak, kde je napsano, ze je ryma absolutni kontraindikace, tak ho tu nasdilejte. Napisi pak vyrobci a budu se ptat, jak na to prisel. Protoze odborne verejnosti neni znam jediny duvod, proc by to tak byt melo. Ano, nekteri lekari neockuji jeste z jednoho duvodu, boji se, celkem opravnene, ze rodice, pokud jejich ditko ochori v dobe po podani vakciny, to budou na tu vakcinu svadet. Nad nocebo efektem ale prilis neuvazuji - ten (vetsinou) uplne ignoruji.
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    ja sem laik, ale selsky rozum mi rika, ze ma byt decko i vsichni doma uplne zdravi, zadne nachlazeni a pak teprv ockovat, dyz mam pochyby nebo je chripkove obdobi tak bych to neudelala at de o jakoukoliv vakcinu!
    a ty reakce, ty snad muzou byt kdykoliv po ockovani, snad kazdy organismus reaguje jinak ne? mi chcete rict, ze se to vleze do nakych tabulek jo? neverim
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    LILY: Moje doktorka nechtěla dát ani hexu, když bylo PODEZŘENÍ, že je nemocný manžel....
    LILY
    LILY --- ---
    ATLAS: a proč teda doktoři říkají, že když se očkuje živá vakcína, tak je nutné, aby bylo dítě zdravé? To slyším poprvé, že by to bylo jen kvůli soucitu s unavenými rodiči.
    Neživou (hexavakcínu) moje mládě dostalo, i když bylo nachlazené, ale u priorixu doktorka kladla důraz na to, aby bylo naprosto zdravé.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    PSICHE23: Ahoj, tohle spis reakce na ockovani nebude. Statisticky se totiz po ockovani zvysuji pouze krakodobe horecky, ktere ustoupi po prvnimklesnuti teploty. Takze spis nejaka bezna viroza. A bezne virozy se po ockovani nevyskytuji casteji. Duvod, proc pediatri v dobe viroz prilis neockuji je hlavne tan, ze nechteji mit v plne cekarn jeste ockovance, maji srdce a nezenou matky, ktere 3x v noci stavali k nejakemu svemu ditku, jeste na hodinu do sve ordinace a maji prace az nad hlavu.

MIC: Promin, ale v jakem pribalovem letaku se tohle pise? To je absolutni nesmysl, do pribaloveho letaku smi vyrobce napsat jen to, pro co ma dukazy a absolutni kontraindikace je teminus technicus a nemohou ho pouzivat jak se jim zlibi.

LILY: Zadne oslabeni imunity nebylo po ockovani nikdy pozorovano. Zrovna tak neexituje statistika, ze by se detem po jakemkoli ockovani rozjizdli vice virozy. Zkusenosti pediatru jsou spise opcacne - deti po ockovani maji mene viroz nez deti v nedavne dobe neockvane, coz je ale z nejvyssi pravdepodobnosti dano tim, ze se v dobe viroz ve spolecnosti nebo v rodine neockuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam