• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    MIC
    MIC --- ---
    FARIN: teprve budeme očkovat Pediacelem. Shromáždili jsme různá vyjádření a zákony, je to zcela legální, lékařka napíše recept, pro který si zajdeme do lékárny která má smlouvu s JK Trading, s.r.o. (ti dodávají pediacel do cz)
    Teď hledáme jak protlačit schéma 2+1 - protože to výrobce umožňuje, ale není to v souladu s vyhláškou.
    FARIN
    FARIN --- ---
    ockovali jste nekdo Pediacelem misto hexy? co na to praktik?
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    GIDDY: a proč by se to mělo rozdávat zdarma, když přece pediatr sám nejlíp ví, co je pro dítě dobré, ne? proč by se měli informovat rodiče? akorát pak do toho budou jen kecat ;) (ironie z mé strany a také bohužel smutná pravda od naší pediatričky)
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    Co by rodiče měli vědět o očkování (Internetové Informační Centrum o Očkování)
    http://www.vakciny.net/clanek.htm
    prej to maji dostat vsechny maminky, me to bylo zapujceno, rozhodne ne dano
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    BARRUSHE: odlozit klidne pozdejs, zadny cipek nedavat, teplota stoupne mirne,po ockovani by nemela byt tak vysoka horecka aby se to muselo srazet...to uz bych se teda pak dost bala co to ockovani udelalo
    a sem rozhodne za tu novou vakcinu, tedy u nas novou (ja dyz ockovala nebyla), becko je uplna blbina, sem rada, ze Petras sam je proti, stejne jako proti antipyretikum
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    scan o očkování od id Giddy - lze stahovat jen do 11. 3., pak se to samo vymaže

Úschovna.cz | Zásilka
    http://www.uschovna.cz/zasilka/L176ZPA3S3V28H6S-6ZP
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    Já mám taky jednu odpověď od Dr. Petrase ohledne Pediacelu vs Infarix Hexa.

Dobrý den,
    děkuju za Váš dotaz.

Osobně bych dával preferenci očkovat proti hepatitidě typu B v pozdějším věku a to v našich podmínkách. Nevidím obecnou potřebu očkovat v novorozeneckém věku, vyjma rizikových případů. Proto vakcínu Pediacel považuju za smysluplnou. Díky absenci této složky ve vakcíně Pediacel, může být individuálně lépe tolerována než vakcína Infanrix Hexa. V obecné rovině je bezpečnost obou vakcín srovnatelná.
    Odložení zahájení očkování do věku 6 měsíců je samozřejmě možné, ale v takovém případě bych doporučil očkování matky a otce proti dávivému kašli, které se provádí 1 dávkou vakcíny Adacel nebo Boostrix (viz:http://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2012_23.htm)
    Jinak věk 3-4 měsíce považuji za optimální pro zahájení dětského očkování.

Pokud jde o aplikaci paracetamolu při očkování, bylo sice klinicky pozorované ovlivnění výše imunitní odpovědi, ale nebylo to klinicky relevantní, tj. ochranu to neovlivňuje. Zda tento jev se může opakovat po aplikaci ibuprofenu není známé. Přiklonil bych se k očkování bez těchto analgetik a podat jeden z přípravků jen v případě, že se objeví zvýšená teplot anebo horečka (lépe však je použít studený zábal).

S pozdravem

Dr. Marek Petráš
    petras@vakciny.net

BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    MIC: To je zajimava informace s tim schematem 2+1. Moje pediatra na me koukala, jak kdybych spadla z visne, kdyz jsem se ji na tohle schema ptala, ze pry u nas se musi davat 3+1. A jestli 2+1 davaji nekde jinde, tak o tom nevi. A pritom mi jeste davala ten letak od Dr.Petrase o ockovani, kde o tom taky pise. Jsem moc rada, ze jsou tady pediatri dobre informovani, chjo. Ale ze me to vlastne prekvapuje.
    MIC
    MIC --- ---
    MIC: Dobrý den,
    děkujeme za Váš dotaz.
    Vámi uvedený odstavec se týká úhrady očkovací látky ze zdravotního pojištění. Tento zákon je navíc staršího data a domnívám se, že jeho platnost mohla být nahrazena již novými. Ale nejsem právník a nevím, který nový zákon tento původní nahradil. V té době (rok 2000) tento zákon měl eliminovat úhradu vakcíny Infanrix Hexa nebo Hexavac, pokud byly použity místo v té době používané vakcíny Tetract-Hib. Jsem přesvědčen, že se tento zákon novelizoval, protože dnes to funguje jinak.

Obvyklý postup je, že si Pediacel zakoupíte v lékárně na recept vystavený pediatrem (případně pediatr tuto vakcínu pro Vás zakoupí u distributora JK Trading). Rozhodnutí o použití vakcíny Pediacel místo Infanrix Hexa je na rodičích. V případě, že by byla vakcína Infanrix Hexa kontraindikována, pak stejně musí rodiče vakcínu Pediacel zakoupit, nebo se volí očkování vícero vakcínami, které jsou hrazeny ze zdravotního pojištění, jako např. Infanrix, Infanrix Hib, Imovax Polio, Engerix apod.

Očkování dle schématu 2+1 je stejně jako 3+1 doporučováno výrobci vakcín Pediacel i Infanrix Hexa. Je tedy na domluvě s Vaším pediatrem. Obě schémata jsou legální, i když v naší české vyhlášce se hovoří pouze o schématu 3+1.

S pozdravem

Dr. Marek Petráš
    petras@vakciny.net
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    MIC: hele já bych zkusil položit takovej dotaz spíš přímo na tom rozaliu, osobně si myslím že to je spíš o tom že ty "líný" doktoři prostě nechtěj dělat nic co není zaběhnutý a posvěcený zákonem, můžeš zkusit to že tý doktorce doneseš podepsanou zodpovědnost za naočkování Pediacelem, tak bych to udělal já, pokud by dál pediatr dělal blbýho tak bych ho vyměnil.
    MIC
    MIC --- ---
    WAMP_ELF: díky, takže:
    "... zejména z důvodu známé přecitlivělosti na některou ze složek či pomocných látek vakcíny Infanrix Hexa. Vakcína Pediacel může najít své uplatnění u dětí s přecitlivělostí na plísně, případně s intolerancí laktózy"
    Takže pokud nemáme "plísně nebo laktózu", musíme zkusit dát hexu a teprve v případě že bude mít nežádoucí účinky můžeme koupit vakcínu, kterou jsme chtěli?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    MIC:
    rozalio.cz - PEDIACEL - 5složková dětská vakcína
    http://rozalio.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=505&Itemid=157
    MIC
    MIC --- ---
    U pediatričky jsme požádali o recept na Pediacel. Bylo nám řečeno, že nespadáme do indikační skupiny pro jiné vakcíny, ráda by nám recept napsala, ale nechce mít problémy se zákonem.

Přitom zákon č. 258/2000 Sb.:
    § 47
    (1) K pravidelnému, zvláštnímu a mimořádnému očkování může poskytovatel
    zdravotních služeb použít jen očkovací látky podle antigenního složení
    očkovacích látek stanoveného Ministerstvem zdravotnictví podle § 80
    odst. 1 písm. e). To neplatí, jde-li o pravidelné očkování a fyzická
    osoba požádá o jeho provedení jinou registrovanou očkovací látkou.

Chápeme to správně, že pokud naočkujeme Pediacel v řádném termínu (ve kterém by jinak byla očkována Hexa), tak nepotřebujeme spadat do nějaké indikační skupiny, či mít diagnózu pro individuální očkování?
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    TAPINA: Vzdyt si ty pribalove letaky precti. Je tam psane v ruznych obmenach, ze horecnate onemocneni je kontraindikaci, a lehke nachlzeni ne. Vyrobci to tam nemuzou napsat, protoze lehke nachlazeni se ockovanim ani nezhorsi, ani pri nem nevznika horsi imunita nez pro nenachlazene. Ani neni zname a dokazane nic, co by kontraindikaci opodstatnovalo.
    A na kterych zvirecich vakcinach je psane, ze jsou kontraindikovane z duvodu lehkeho nachlazeni? Kdyz jsme meli kdysi takoveho podvrataka, ktery se jaksi vyvrbil po otci a pod vratami travil vetsinu sveho plodneho zivota,tak mel rymu docela casto. Myslim, ze pri kazdem ockovani mu zverolekar predrikaval Plihala... Ale ockoval.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Ahoj, řešila se tu tuším vakcína proti tetanu - existuje opravdu jen ta pro dospělé s relativně vyšším množstvím hliníku a se rtutí? Resp. existují i jiné vakcíny, které jsou třeba registrované jen v zahraničí a byly by vhodnější?
    XSEDKA
    XSEDKA --- ---
    WAMP_ELF: Jestli má ta Mudr. Eleková pravdu, tak je to teda hodně drsný....
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Český rozhlas České Budějovice (archiv - Biolenka)
    http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2831369
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ATLAS: O kontraindikaci rýmičky se tam počítám nepíše, ale to, že vakcinovat se mají jen zcela zdravé děti, to tam asi bude, ne? Na všech zvířecích vakcínách podobná věta je.
    LILY
    LILY --- ---
    BONIE: já k ní mám taky takový nevyhraněný vztah. :) Dva roky jsem ji studovala, znám lidi, které postavila na nohy, ale třeba moje očekávání rozhodně nesplnila. A to jsem měla hlavně zcela skromné přání, aby mi vhodně zvolený lék pomohl na akutní onemocnění (virózy atd.), což teda nikdy nepomohl.
    BONIE
    BONIE --- ---
    LILY: nevím, psala jsem, ať mi pošle nějaké informace o tom, jak to funguje, tak pak přepošlu.. já mám k homeopatii stále tak nějak nevyhraněný vztah.. jsem k ní lehce skeptická, ale ráda se dovím nové informace
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam