• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ATLAS: mám na mysli kdy nejpozději je potřeba/nutnost dát první dávku...očkovat dvouměsíční miminko jsem rozhodně neměla v úmyslu a taky jsem to neudělala..nepovažuji za dobré tímto způsobem zatěžovat organismus takto malého dítě, navíc když měl zdravotní problémy a i nadále je značně "zvracecí" a hůře adaptabilní...naštěstí mám velice inteligentního a vstřícného pediatra, který s odkladem nemá problém, jen mě zajímalo, do kdy by bylo vhodné (dle zákona) tu první dávku dát
    MIC: díky, kouknu na to
    BERENIKEE: díky Veru :)
    FARIN: teb reverz to je doktor od doktora, po mě žádný reverz nechtěl a ani pediatrička u které je první syn, ho před 4 lety nechtěla, jen měla hafo blbých keců
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    ORIKA: nase pediatrička tvrdí cca do 1,5roku,od 2let uz jsou pry deti moc velke a je lepsi hledat neco jineho.
    MIC
    MIC --- ---
    ORIKA: a abys to měla ještě složitější, tak moje informace je že vrchní hranice pro první očkování v rámci vyhlášky (bez reversu) je 12 měsíců (neplatí pro nedonošené a další jiné indikační skupiny).
    Nemusí to být hexa - GlaxoSmithKline si sice u nás udělal celkem monopol na vakcíny, ale je možnost i od jiných výrobců, např. Pediacel od konkurenční firmy, kterou si sice musíš zaplatit (protože VZP podporuje monopol Glaxa), ale obsahuje méně těch ehm "ošklivých" látek, viz. tabulka: http://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2012_13.htm
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    ORIKA: Co myslis pod pojmeme hranice pro prvni davku? Pokud chces mit jistotu, ze dite neonemocni cernym kaslem, tak musis ockovat ve dvou mesicich. Coz je take prvni hranice ve smyslu, ze pred tim zase nema smysl ockovat, pokud nejsou vysetreney protilatky, ockovat se muzou i mladsi, ale pokud melo dite protilatky, ktere mizi v tech 2 mesicich, tak je to nejen nesmyslne, ale dost mozna i kontraproduktivni. Mam pocit, ze se to V CR nedela. Pak existuje jeste jedna hranice a to hrnice pouzitelnosti teto vakciny, ale o te nemam tuchu, ale bude to asi v pribalovem letaku. Typla bych tak 3 roky, ale je dost mozne, ze staci upravit davkovani a muze se tim ockovat i dospely. Fakt nevim. A pak je jeste v Cr ustanovena hranice 10 mesicu, coz je hranice, ktera je pro tebe jako rodice nezajimava, ale lekar muze mit problemy, pokud dite do te doby nenaockuje(svevolne0. Takze v tomto eku vyzaduji pediatri od neockujicich rodicu podepsany revers.
    MAGGIE: neni to tak, ze by dite bylo mene odolne a pripadna choroba probihala hur. Ty nejzakernejsi pneumokoky jsou ve vakcine obsazeny, takze proti tem nejzakarnejsim infekcim je dite chraneno. Pravda je ze ockovane deti maji sice snizene riziko nebezpecnych forem pneumokokovych infekci(vyvlanych temi zakarenjsimi pneumokoky), ale zvysene riziko tech banalnejsich. Ten efekt, ze neockovane deti maji ty ostatni infekce castejsi je videt az na starsich detech. Ale starsimu diteti (cca od 2 let) lze naockovat ten pneumo 23. Takze pokud mas z toho prevenaru ted zpetne divny pocit, tak si zjisti nejake informace o tom pneumo 23 a obecne o epidemiologii tech pneumokokovych nakaz.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    ORIKA: nevím proč, ale v hlavě mám "první dávka nejdéle do 1,5 roku", ale to bude asi blbost - jsem zvědavá, co napíšou zasvěcenější osoby
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    MAIKOR: četla jsem knihu Očkování pro a proti (http://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2010_05.htm), kde jsem se dočetla, že se sice naočkuje proti několika druhům (kmenům, nebo jak se to správně označuje), přitom vůči těm ostatním (a že jich jsou desítky) jsou ale pak děti mnohem méně odolné a případná choroba prý pak probíhá hůř, než kdyby dítě nebylo proti těm pár "kmenům" očkováno - snad si to vybavuju správně, za případné nepřesnosti se omlouvám; možná tam je uvedeno ještě něco, ale po přečtení této pasáže v dané knize jsem si pro sebe vyvodila závěr, že je to blbost a že jsem to dětem neměla dávat (bohužel jsem se o vše začala zajímat pozdě)
    plus mi tu pak několik lidí psalo, že jejich pediatři toto nijak zvlášť nedoporučují, pokud je dítě jinak OK, což naše děti (a snad to tímto nezakřiknu) dosud jsou
    tudíž za mne rozhodně ne a dala bych si pár facek, že jsem na to před časem kývla
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    ATLAS: diky, je to tam napsano hezky srozumitelne. Necham ho naockovat tim prevenarem.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    prosím vás, jaká je ta hranice pro první dávku hexavakcíny? (do kdy je potřeba naočkovat)
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    MAIKOR: Tady se slezaji hlavne obdivovatele nelogickych hlasek ruznych odpurcu ockovani. Takze ti poradi podle svych preferneci. Pokud te zajima muj nazor, tak myslim, ze je to dost jedno. Osobne bych hlasovala u sveho ditete pro Prevenar 13 (vsechny kmeny jsou konjugovane jen na jednu bilkovinu a pravdepodobne prave proto je ucinnost vetsi). ale nejlogictejsi by mi prislo hradit neockovanym detem ve dvou letech polysacharidove pneumo 23. Otazka byla diskutovanana na vakciny net. Si to tam dohledej.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    MAIKOR: nas ceka ockovani zejtra a stejnak do ted nevim, jak se rozhodnout, resp. co je nejlepsi. ale nejspis dame prevenar, rotaviry vubec... je to takovej kompromis mezi tim vsim
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    a proc? pneumokoky zpusobuji dost vazne nemoci.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    MAIKOR: ani jedno - a to nejsem skalní odpůrce očkování, aby to tak nevyznělo..
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    ahoj, Tonicka ceka prvni ockovani. chtela byvh mu dat pneumokoky, jen nevim jestli synflorix nebo prevenar. poradite?
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KOTENCE: Buď ráda, že nevíš o čem mluvíš.
    MISON
    MISON --- ---
    KOTENCE: "skoro nikdo" je predstava velmi vzdalena od skutecnosti ... problematika neplodnosti je mnohem sirsi a problematictejsi .. konec OT
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MISON: jako skoro nikdo? Vajíčka jsou starý jako žena sama, takže jsou čím dál horší. A ještě spolu lidi spěj deset let bez kondomu a pak jsou ženský imunizovaný proti spermiím svýho partnera.
    Chtít si užívat do pětatřiceti a pak chtít zaplatit umělý oplodnění od pojišťovny, to mi přijde sobecký, nefér a nerozum.
    konec OT
    MISON
    MISON --- ---
    TAPINA: co si predstavujes pod pojmem minimum ?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: No víš jak... umělé oplodnění je logická reakde na umělé zneplodňování (které je myšleno jako dočasné, jenže jaksi...). Kdybychom se množili všichni hned v osmnácti letech, tak nikdo s plodností problém nemá, nebo jen minimum lidí, kteří jsou opravdu nějak zásadně nemocní.
    MISON
    MISON --- ---
    Tenhle klub je dobry panoptikum. Kdyz je tady nekdo schopnej vychvalit clanek s pani Elekovou a zaroven sestrelit celkem koser clanek s kolegou Chlibkem, tak je proste ztracena duse. Nechapejte me spatne - at si kazdej dela, co chce .. at se treba neockuje. Ale to nemeni nic na tom, ze veci, ktery konkretne pani Elekova (a i cela rada dalsich laiku odpurcu) sirej .. jsou hovadiny. Deal with it.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TAPINA: já si myslim, že umělý oplodnění je špatně. To neni jen tak, když to nejde. Asi to nemá jít. Rozmnožování je dost složitej proces a my víme houby. (A ještě se to platí ze zdravotního)
    MIC
    MIC --- ---
    TAPINA: záleží čemu říkáš problém s očkováním... Z mého okolí očkování řeší pouze ty nejinteligentnější páry, které studují hromady odborných materiálů, zatímco jednoduchá sousedka prostě očkuje čímkoli co jí doktorka nabídne a je to zadarmo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam