TAPINA: Na ne vyhranenej nazor nemam. Me pred vic nez 15ti letry po anginach zabralo oscillococcinium (bo jak se to pise), kdyz predtim tydny selhavala lecba atb. Chronicky anginy se uz nevracej, jsem spokojena, je mi jedno, jestli placebo nebo ne. Rekla bych, ze vetsine vylecenych je to jedno. Jak je to po strance vedy, neresim, prijde mi to zbytecny. Skepticky nazory na to chapu, zkouset to nikdo nemusi.
Ze se tu resej ceny sarlatanu a samanu podle me nema co do cineni s alternativni medicinou, ale proste s nejakou oblasti trhu, ktera nejaky zlodejiny nabizi.. a to je skoro kazda. A jestli se nekdo vylecil, ale stalo ho to majland? Verim tomu, ze i kdyby vedel, ze se vylecil placebem (pokud by to tak bylo), nelitoval by, pokud mu klasicka lecba, hrazena z pojisteni, nezabrala.
Cinska medicina tu je taky x tisic let, akupunktura taky, a nazory na to jsou stejne protichudny, jako u vseho ostatniho. Ja si ucinky akupunktury proste nedokazu predstavit, napichany nejaky meridiany a jako vyvazeny toky energie v tele a uzdraveno, coze? No, znam lidi, co se diky tomu zbavili tezkych alergii, bolesti zad ect, osobni zkusenost nemam ale ve snu by me nenapadlo tyhle lecebny postupy nejak znevazovat. A ze na tom radobycinsti lecitele vydelavaj? To je prece uplne jina pisnicka.