• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    MYS_USATA: posledni davku pediacelu mela dcera kdy?
    za me osobne mi konkretne ty spalnicky prijdou nejvic nebezpecne..zardenky a priusnice jako tragedii nevidim, sama jsem je jako dite prodelala, nicmene spalnicky se ockovaly i za me, akorat az ve 13 letech, coz mi prijde lepsi..
    BALAENA: pul roku? prvni syn mel druhou davku az po roce..ale je to teda uz 4,5 roku zpet, tak je mozny, ze se to nejak menilo
    MYS_USATA: prvni syn mel na MMR docela silnou reakci vcetne vysokych horecek...proto mam u druheho v planu toto ockovani az po 3 roce
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MYS_USATA: to se jmenuje Priorix
    výhledově se má druhá dávka MMR přesouvat nějak kolem sedmi let věku, ale zatím je předepsaná půl roku po první
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MYS_USATA: tak si vyber mezi kašlem a rýmou druhý den a školkou příští dva roky, volbu máš.

Já chápu spoustu a spustu argumentů, ale obavy, že způsobím dítěti pár dní trvající nepohodlí, a klid, že prodělá spalničky, to nechápu.

Nebo se teda dohodni na zaplacení testu na protilátky po prvním očkování MMR namísto automatického přeočkování.
    FARIN
    FARIN --- ---
    MYS_USATA: na spalnicky se sice neumira, ale na sekundarni bakterialni infekce to uz zas tak nerealny neni. A ac to u nas nebude nejak pravdepodobny a mae ATB, tak spalnicky zas tak banalni nejsou. Rozhodne to neni neco co bych nachal dite s klidnym svedomim prodelat.
    MYS_USATA
    MYS_USATA --- ---
    Jinak, moje dcerka očkování zvládá docela v pohodě, ale po tom Priorinu měla večer červené tváře, neusnula a druhý den kašel s rýmou :(
    MYS_USATA
    MYS_USATA --- ---
    ORIKA: Pediacel - přestqhovala jsem se a máme novou pediatričku, zavolám tedy té staré. Priorin - to je MMR vakcína (spalničky, zarděnky, příušnice). Z mého pohledu opět zbytečná - na tyhle nemoci se neumírá a když je dítě chytne, jsou léčitelné a vytvoří si na ně celoživotní imunitu. V normálním schématu, dle očkovacího kalendáře z roku 2012, se očkuje v 15 měsících a pak ve 21 - 25 (to jsem v předchozím komentáři popletla). Ale odstup deset měsíců je rozhodně rozdíl než 14 dnů! Ještě k tomu jsem se dozvěděla, že druhá dávka je vlastně zbytečná, stačilo by zkontrolovat, zda má dítě dostatek protilátek. Ale z finančních důvodů se to do nich pere plošně.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    MYS_USATA: k tomu pediacelu jsem nasla, ze se ockuje ve schematu 3+1 nebo 2+1, takze zalezi na tom ktery schema jsi mela s pediatrou dohodnuty..
    a chtela jsem se zeptat na ten priorin, nedari se mi k tomu nic vygooglit, ten je na co? (omluva za blby dotaz)
    MYS_USATA
    MYS_USATA --- ---
    Dnes jsem vyjednávala s pediatričkou o potvrzení do školky - máme 3 x Pediacel a jednou Priorin (daný až po 2. roku). Doktorka řekla, že do formuláře napíše "nedokončené očkování" . Trvá na tom, že před nástupem do školky musíme doočkovat čtvrtou dávku Pediacelu (tomu nerozumím!), žloutenku B a druhý Priorin (ten chce dát co nejdřív, prý stačí 14 dnů po 1. očkování). Jsem totálně zmatená - druhá dávka Priorinu se přece dává až v 5 - 6 letech, béčko nepotřebujeme a Pediacel jsem myslela, že třikrát stačí. Přece do dítěte během devíti měsíců nenarvu tohle všechno... Jsem samoživitelka a školku potřebuju, jinak chcípnem hlady :(
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Info od Dr. Petráše:
    Takže Infanrix Polio se do ČR nedováží. Čili buď 3krát Pediacel nebo 1x Pediacel a 2x Infanrix (DTP) + Imovax Polio. Nebo 2x Pediacel a 1x Infanrix (DTP) + Imovax Polio :-)
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    ATLAS: Takže spíš lepší varianta tahle?
    1. Pediacel
    2. Infanrix Polio
    3. Infanrix Polio
    Problém je, že právě Infanrix Polio bych mohla asi použít až později, do toho pediatr nepůjde, že by to dítěti dal dřív než v 5 letech.

Proč nejsou podle tebe vhodné konjugované sacharidové vakcíny? Máš na mysli tu monovakcínu obrny?

Jinak jsem myslela, že ještě existuje monovakcína proti spalničkám, ale ne. Už jen MMR.

BARRUSHE: čili bych mohla dát teď někdy MMR a pak přeočkovat až za pár let? Chápu to správně?
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    Tady jedno info z mailu od Dr.Petráše ohledně MMR.

"Podle dnešní české vyhlášky se skutečně druhá dávka podává o 6-10 měsíců později. Nicméně podle připravované vyhlášky se bude druhá dávky podávat až v 7 letech. Ochrana vyvolaná 1 dávkou je limitovaná vůči příušnicím, ta totiž chrání asi 70 % dětí."
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    MYS_USATA: Uz to narizene neni a stale jeste take ne. Osobne si myslim, ze by vetsina rouzmnych reditelu neprotestovala vzit dite, pokud bud mit aspon jedno MMR. Tu hepatitidu ti s ohledem na to, ze jsme si pred zakonem vsichni rovni naridit podle mne v pravnim state nemuzou. Ucitelky ji take nemaji a urcite neexistuje zadna studie, ktera by dokazovala, ze je prenos pravdepodobnejsi od ditete nez od ucitelky. Ale bylo by to asi na soud.
    DUFFKA A z jak seriozniho zdroje ma ona tu informaci? Konci registrace a ona nevi, jestli firma bude zadat o prodlouzeni? Dodava firma na trh novou vakcinu? Neprodluzuje registrace jinde? nebo jen avizuje, ze se ji do CR nevyplati dovazet?
    LISTICKA:
    1. Infanrix Hib ale neobsahuje Polio, ne? Nebylo by lepsi Infanrix IPV-Hib? Nebo Pediacel?
    (minimalni davky polia jsou tri, mnohe staty pozaduji 5)
    2. Teoreticky nevidim duvod proc nenahradit tim Infanrix Poliem, ale jak spravne vis, neni v CR registrovano pro zakladni ockovani. "Stacit" by mela i ta polio - obsahy jsou stejne jako u ostatnich. Jestli by neslo pouzit i tu vakcinu s Hib netusim - ale podle mne by to nemelo vadit. (pri ockovani do 2 mesicu po tom prvnim). Taky nejsem privrzenec podavani konjuovanych sacharidovych vakcin skolkovym detem, takze s tim moc neporadim.
    3. Jako booster v pohode.

Priorixem je mmozne i zacit. druhou davku mozno podat kdykoli pozdeji.
    MYS_USATA
    MYS_USATA --- ---
    Zdravím diskutující. Taky jsem nechala očkovat Pediacelem - je bez laktózy, plísní a žloutence B. Domnívala jsem se, že s individuálním očkovacím plánem můžeme do školky, ale vypadá špatně. Odložila jsem i MMR. Jakožto samoživitelka jsem docela nahraná, všechny tři školky v našem městě mají v podmínkách "očkování podle plánu". Nevíte někdo, jak je to v případě pětiletých dětí, které mají předškolní výchovu nařízenou? Neočkované děti teda nepůjdou ani v pěti letech?
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    DUFFKA: Nevíš, jaký to má důvod, že ji stahují?
    DUFFKA
    DUFFKA --- ---
    FARIN: Tak to ta nase tvrdi taky, ze to je v pripade ockovani po 6. mesici...
    FARIN
    FARIN --- ---
    DUFFKA: to je stejne vtipny, pred rokem se mudra dusovala, ze hexa v 2+1 neni mozna, ze to jedine pro deti ktery zacnou s prvni davkou az po 1/2 ci neco takoveho. Ze to ma z nejake konference ci co.
    DUFFKA
    DUFFKA --- ---
    Po dlouhem rozmysleni, jsme se s muzem rozhodli, ze nechame dcery naockovat pediacelem, ale dnes jsem se od pediatry dozvedela, ze v srpnu 2015 je posledni termin dodavky, pote uz nebude vubec dostupny...
    A dalsi informace je, ze se behem brezna dokoncuje studie ohledne hexacimy, na zaklade ktere ji bude mozne ockovat ve schematu 2+1...
    Tak pokud byste nekdo resil to same a nemel tyto informace..
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Co si myslíte o variantě očkování v tomto sledu (dítě 2 -3 roky):
    1. Infanrix Hib (po 1.roce života stačí jen jedna dávka Hib) - určena i k základní imunizaci
    2. Infanrix DTP (plus k tomu monovakcína polio)
    3. Infanrix Polio

Později ještě 2krát Priorix
    Mohly by vakcíny určené k přeočkování (Infanrix DTP a Infanrix Polio) stačit k základní imunizaci, když už je dítě starší?
    KAI
    KAI --- ---
    ATLAS: v pohode, omlouvat se netreba, jen jsem chtela objasnit svuj postoj, aby nedoslo k mylce :)

Ja tam zadne vyvolavani paniky nevidim. Proste si stezuje. Proc by nemohla? Aby nahodou nejaky chudinka antivax nemel pocit, ze by se mel bat? Psat hovadiny o skodlivosti hliniku, autismu, umrtich a rozebirani konspiracnich teorii (projistotu bez jakehokoli dukazu) vyvolavani paniky neni. Napsat, ze jsem si musela zaplatit babysiterku je panika jak prase.

Presne. Moje maminka je treba schopna sdilet jeden den toto video [ KAI @ Až moc alternativní medicína - weby, články, komentáře, šílení guru apod. ] a druhej den kritiku na ten clanek o Berline s popisem "Jak se zkreslují informace a jak se lže ... :( " :D
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    KAI: Omlouvam se jestli to vyznelo jako vytka vuci tobe. Vubec jsem nepredpokladla, ze bys to psala ty, ani jsem te nechtela osocovat z toho, ze si neco z toho myslis. Pouze jsem vyjadrovala sve podiveni nad alternativni inteligenci pani autorky.
    Moc kritiky k tomu nejsem schopna ted poskytnout - nejsem na svem pocitaci a tady nemam programy, ktere by to otevreli.
    EDERA: MAGGIE: A presto je to tak. Velmi lajcke vysvetleni je asi takove, ze pokud po ockovani (poppr. onemocneni) - proti spalnockam - vznikne ta spravna (dulezita) imunita, tak je celozivotni. Pokud nevznikne, tak neni. Zatimco ten jeji tetanus, na kterem to vysvetluje, ma polocas tak10x-30x kratsi. To, ze se tetanus musi preockovavat neni duvodem si myslet, ze se musi pravidelne preockovavt i spalnicky. Kdyz nekdo je imunni (coz je vetsina populace i po jedne davce) tak imunni byt neprestane.
    ALI_EN: Ja tam zadne vyvolavani paniky nevidim. Proste si stezuje. Proc by nemohla? Aby nahodou nejaky chudinka antivax nemel pocit, ze by se mel bat? Psat hovadiny o skodlivosti hliniku, autismu, umrtich a rozebirani konspiracnich teorii (projistotu bez jakehokoli dukazu) vyvolavani paniky neni. Napsat, ze jsem si musela zaplatit babysiterku je panika jak prase.
    MAR_TINA: Ono vetsinou nema smysl urcovat, jak moc je onemocneni v populci caste, ale hlavne to, jak se siri. Napr kdyz pred 10 let vypukla epidemie sars - tak na to, ze je to epidemicke sireni upozornil uz na pocatku lekar - epidemiolog. Sam na SARS zemrel. Celkem bylo nakonec mene nez 10 000 pripadu a umrti asi 500.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    EDERA: jestli si to dobře vybavuju, tak vždy, když někdo v mém okolí onemocněl spalničkami, byl daný člověk očkovaný - takže předpokládám, že 100% ochrana to nebude, možná to akorát probíhá trochu míň vyhroceně (teda snažím se v to doufat, když už se to furt tak všude tlačí)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam