• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KATIA: jak jsem psala, nikoli "kamarádky pediatrička", ale moje kamarádka, která je pediatrička, slyšela mého syna plakat (po telefonu) a označila to za encefalytický pláč. pediatrička mého syna plakat neslyšela (bylo to v noci a volat jsem jí neměla jak) a přístup má, jaký má. žádnou žádanku mi nenabídla a já se jí nedožadovala, naštěstí nedělá problémy s odmítnutím či odsunem očkování. Pediacel mi nabídla jako alternativu taky ona. jak píše ORIKA, je to o lidech. než abych stresovala syna i sebe a chodila po specializovaných ambulancích v jeho ani ne 4 měsících, postavila jsem se k tomu tak, že jsem další dávky hexavakcíny odmítla. je snad jasné, že při konzultacích dalšího očkování tuhle reakci budu hlásit, popř. se dovolám konzultace s opravdovými odborníky. a ptám se tady proto, protože tady očekávám širší repertoár názorů a zkušeností než mezi doktory, nikoli odbornější pohled na věc ( i když věřím, že tady jsou i lidi, který - narozdíl ode mě - tomuhle po odborné stránce rozumí).
    ORIKA: jo, je to na zbláznění, hádat se, zda byl pláč encefalytický, nebo nikoli a zda trval dostatečně dlouho na to, aby stálo za to hlásit to národnímu očkovacímu centru (nebo jak se to jmenuje) a zda je tedy "už" kontraindikací k dalším dávkám vakcíny nebo "ještě ne"
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ORIKA: dítě mělo onen záchvat pláče po očkování ve 4 měsících a zdá se, že se to řeší 4 měsíce poté v diskuzi na nyxu.
    Na místě bylo tu situaci řešit HNED s lékařem, který očkoval, případně dalšími odborníky a to s ohledem na plány cestovat.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ORIKA: jak už tady napsalo víc lidí - pak bych ale opravdu řešila další odborníky, specializovanou ambulanci a může to vést k celkovému odsunu očkování...
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KATIA: plačtivost je reakce snesitelná, ale v případě Nemesiss to obyčejná plačtivost nebyla...náš pediatr to, co ona popisuje, teda řeší a rozhodně ani půlhodinový takto šílený pláč/řev nepovažuje za normální reakci na očkování...všechno je to o lidech, některým pediatrům jsou holt ty děti šumák, naočkují a jakoukoli reakci prohlásí za normální a "netřeba řešit"...a některým na těch dětech záleží a nepovažují za zbytečné to řešit a pomoct...
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    NEMESISS: po hexe byl celkem v pohode, max byl lehce nesvuj. Pediatricka mi 2+1 uznala v pohode, ja doktorku vybirala podle toho, ze jsem vedela, ze se s ni v tomhle ohledu da mluvit. Navic jsem ji postavila pred hotovou vec, proste jsem rekla ze budu ockovat 2+1 a at mi navrhne terminy. Jelikoz jsme potrebovali stihnout vsechna nami vybrana ockovani do pristiho jara, nechala jsem prvni hexu dat malymu ve trech mesicich, kdybysme nemeli cestovatelsky ambice, pockala bych minimalne do prvniho pulroka ditete s prvni davkou.
    Detska obrna je soucaasti hexy.
    KATIA
    KATIA --- ---
    NEMESISS: v asii snad víc než od psů hrozí vzteklina od opic a osobně si myslím, že zejména dítě se v tomhle docela blbě hlídá a drží zpátky...
    KATIA
    KATIA --- ---
    NEMESISS: já se ptám fakt jako laik - pokud to byl otok mozku, tak to jste přece museli řešit i jinak, ne? viz ANNAWA: já reaguju na situaci, že dítě hodně brečelo, což mi přijde zvladatelné. pokud to bylo závažnější, tak je na místě podrobnější vyšetření a ne snad "kamarádky pediatrička říkala". to pro mě není srozumitelná situace. a rozhodně bych v takovém případě teda nijak neřešila očkování dítěte na nyxu, ale jedině s odborníky.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ATLAS: tak tak, do malarické oblasti fakt ne. chřipka mě teda vůbec nenapadla, já ji nepovažuju za závažné onemocnění, mýlím se?
    jasně, hep. A a B bychom spojili...
    děkuju za info
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ALI_EN: jasný. měl nějaký reakce na hexu? pediatrička Vám uznala 2+1 bez problémů? Nechce mu k tomuhle schématu přiočkovat ještě obrnu? prý to tak dělávají...

já si třeba řikám, že vzteklinu bychom mohli vynechat, prý hrozí hlavně od pouličních psů atd. ve městech (což lze ohlídat), ne volně v přírodě, ale v Asii to je možná jinak...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MAR_TINA:
    KATIA:

šlo o tzv. encefalytický pláč, tzn., že měl "lehký otok mozku", takhle se k tomu vyjádřila kamarádka pediatrička, je trochu alternativnější co se očkování týče. oproti tomu synova pediatrička tvrdí, že to je normální reakce a jako kontraindikace se bere tenhle pláč, pokud trvá 24 hodin (!!) - to si opravdu nedovedu představit, dle anglického příbalového letáku je kontraindikací tento pláč o trvání 3 hodiny, podotýkám, že jsme ani příbalový leták od pediatričky nedostali, takže jsem si ho sama našla na netu. navíc další kamarádka, dětská klinická psycholožka má v péči poměrně dost dětí, které mají následky neurologického charakteru po hexe, přičemž se to u nich u všech spouštělo encefalytickým pláčem, který se stupňoval dávku od dávky. proto nepokračujem. pediacel prý bývá často lépe snášen, nemá tu složku hep.B. samozřejmě je to jak z bláta do louže v našem případě, když žloutenky bychom mu na cestu naočkovat měli. věřím, že očkováno zvlášť by to snad nemuselo mít až takovou reakci.

ORIKA: ano, přesně, jak píšeš, "řev raněného zvířete"
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    NEMESISS: treba my. Ackoliv jsme tedy taky byli zarazeni do TBC rizikovych, naockovat jsem ho nedala. Tam nas v porodnici zaradili, protoze 8 mesicu tehotenstvi jsem prozila v Asii, my to svym laickym pohledem neshledali jako nutnost. Ostatne i moje pediatricka to videla jako my.

Chystame se cestovat s miminem prakticky po celem svete. Jenom z toho duvodu jsem nechala teda ockovat hexou. Prestoze naprosto nechapu, proc tam je zloutenka, nam se to hodi. Akorat jsem zvolila schema 2+1, tedy 3. a 5. mesic a dalsi dostane tehnle rok. Ted je mu bez 2 tydnu rok. Na cesty vyrazime za rok.

Budem muset doockovat hep A, kvuli minimalne Paname bude potreba zluta zimnice, dite + zviratka = vzteklina, ostatne tu si nechavam i ja, a i ten brisni tyfus bohuzel. Taky si nejsem jista, jak to do nej vsechno narvem. Na druhou stranu s nejvetsi pravdepodobnosti vynecham MMR. Pokud jako dite neprodela priusnice, budem pozdeji uvazovat o ockovani.

My se jeste minimalne prvni pulrok cestovani budeme pohybovat po Evrope, takze bude moznost o tu dobu ockovani odlozit.

ATLAS: proc proti chripce? Ja ted o tom teda nemam temer zadny povedomi, ale jak jsi to napsala tak me to zacalo zajimat. Ta vakcina by ochranila proti typum nebo podtypum nebo co to je i nekde v Jizni Americe nebo Asii? Znam lidi ockovany proti chripce, a treba polovina z nich ji stejne dostala a znova ockovat nenechaj...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MAR_TINA: tak jisteze. Jedno moje dítě reakci melo, doktor napsal zadanou do speciální ambulance, tam.mu část očkování odložili o několik let kvůli nezrale imunite.
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    ID_0: a právě proto chci, aby mu účinkovala co nejdéle, píšu to snad nejasně :-D ?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KATIA: máš pravdu, to už by to zdravotnictví fakt strhlo.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MAR_TINA: já nevím, předpokládala bych, že se to řeší pokud je nějaká hodně závažná reakce. plačtivost nebo zvýšená teplota jsou podle mě reakce relativně časté a v zásadě mírné, nevím kdo nebo co by vyšetřoval...?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KATIA: je možné s dítětem po reakci dojít k lékaři, případně na nějaké spec. pracoviště a požádat o vyšetření právě v zájmu pokračování v očkování?

KATIA
    KATIA --- ---
    ORIKA: já ti věřím, ale pro mě je to prostě pořád primárně reakce na nečekanou, nepříjemnou bolest, stav, kdy se mu něco děje, co nemůže ovlivnit... než indikace nějakého hlubšího problému (jakého?)
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    NEMESISS:Kdyz je otec z pobrezi, tak predpokladam, ze tam nezasahuje malaricka oblast. Protoze do malaricke oblasti bych tedy 2,5letakem nejela. Ani kdyby tam mel rodinu. Jinak bych ale dite do rodiste otce ucite pravidelne brala a oockovala bych tedy vsechno. Nejen to co pises, ale take plane nestovice a kvuli cestovani letadlem i chripku (pravidelne minimalne cca do peti let).
    Jenom bych ockovala od zacatku pediacelem, protoze bych mela v umyslu pozdeji ockovat hep A, tak bych spojila dohromady hep a+b (vakcina twinrix).
    Mnohem lip nez my, asi vis, jak vypada v rodisti tveho manzela lekarska pece a co hrozi. Ja bych asi zvazila, jestli sebou nevzit rehydratacni roztok a ryzovou kasi. Genetika otce by mohla ovlivnit pouziti rehydratacniho roztoku (mohl by byt vhodny i ten od WHO), ale urcite bych nepovazovala za nejak vyznamny vliv na imunitu ditete.
    Mam ve svem okoli docela dost deti, ktere cestuji do exotickych zemi s malym ditetem. Protoze tam odtud pochazi rodina - jizni a stredni amerika, jizni asie, afrika - vyber si. Vsichni ockuji podle doporuceneho ockovani. Jen tady je toho i tak normalne "povinneho" mnohem vic (nestovice, meningitida, chripka...) a doporuceneho (ale hrazeneho vsem) podobne, ale ockuji to lidi mnohem casteji (pneumokoky, rotaviry, hep A) takze tech dodatecnych ockovani oproti bezne populaci neni tolik. (tyfus, zimnice).

ORIKA
    ORIKA --- ---
    KATIA: nevim, jak tomu bylo v tomto konkretnim pripade, ale ten "plac" coby reakce na ockovani opravdu neni jen obycejny klasicky plac/rev ditete, ktery vetsina z nas zna...zazila jsem to (nastesti ne u svych deti) a je to opravdu neco z ceho cloveku totalne tuhne krev v zilach..je to spis jak sileny rev raneneho zvirete...sama jsem po tomhle zazitku mela dost cukani zda nechat dite ockovat a to byl druhorozeny urvane, co prorval nonstop prvnich 8 mesicu sveho zivota, takze by se dalo rict, ze uz jsem byla otrla...
    blbe se to vysvetluje, to se musi fakt slyset..
    KATIA
    KATIA --- ---
    NEMESISS: nechci se tě nějak dotknout, ale fakt takové rozhodnutí děláte kvůli tomu, že dítě ošklivě brečelo? víš kolik takových podivných delších či kratších řevů bez jasných či nejasných spojitostí s událostmi, vás ještě čeká?? trochu bych se rodičovsky obrnila, vypadá to, že dítě bylo naštvané, no bodejť ne, to místo může být bolestivé, nateklé (tak i pro něj je to poprvé takto nepříjemný pocit), ale jestli jediné, co jste zažili, byl řev, tak bych to brala jako rodičovskou zkušenost a jak píše MAR_TINA: doočkovala. za daných okolností ti fakt nic negarantuje to, že pediacel zvládne lépe a tady už máte vakcínu za sebou...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NEMESISS: a není škoda tu hexu nedoočkovat? Ano, očkování provází nepříjemnosti, ale lékař by snad mohl poradit, jak upravit postup po té plačtivé reakci. Pořád to byly "jen" dvě hodiny pláče. Bude tím mít vyřešených 6 nemocí včetně B žloutenky. A žloutenku bych volila jistě, ta se dost dobře uhlídat nedá. Ostatní dle oblasti, kam jedete.
    Sama píšeš, že ty nemoci se tam vyskytují ve vyšší míře. Tak na co riskovat, že je tak malé dítě prodělá. Rozhodovala bych se i podle dostupnosti zdravotní péče na místě.
    I bych ověřila, kde uzavřít cestovní pojištění pro dítě a jestli pojišťovna uhradí léčbu nemoci, které měla být naočkovaná a není.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    NEMESISS: Jo, je šance, že po tatínkovi zdědilo ty geny, které jsou ohledně těch nemocí výhodnější, ale taky nutně nemuselo. genetika je spíš taková loterie, je dost náhoda, jakou kombinaci si robě vylosuje. rozhodně bych na to nespoléhala jako na ochranu, ta evropská matka mu ty šance zase pro změnu ředí...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ORIKA: no já vím, že bude těžký hledat "kompromis"... Prostě jsme v blbý situaci, muž tam má celou rodinu a z mnoha důvodů se velká většina z nich nemůže dostat sem, aby se s malým poznali...

Nenajde se tu přece jen někdo, kdo cestoval do exotičtějších míst s malym dítětem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam