• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ATLAS: tak tak, do malarické oblasti fakt ne. chřipka mě teda vůbec nenapadla, já ji nepovažuju za závažné onemocnění, mýlím se?
    jasně, hep. A a B bychom spojili...
    děkuju za info
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    NEMESISS: treba my. Ackoliv jsme tedy taky byli zarazeni do TBC rizikovych, naockovat jsem ho nedala. Tam nas v porodnici zaradili, protoze 8 mesicu tehotenstvi jsem prozila v Asii, my to svym laickym pohledem neshledali jako nutnost. Ostatne i moje pediatricka to videla jako my.

Chystame se cestovat s miminem prakticky po celem svete. Jenom z toho duvodu jsem nechala teda ockovat hexou. Prestoze naprosto nechapu, proc tam je zloutenka, nam se to hodi. Akorat jsem zvolila schema 2+1, tedy 3. a 5. mesic a dalsi dostane tehnle rok. Ted je mu bez 2 tydnu rok. Na cesty vyrazime za rok.

Budem muset doockovat hep A, kvuli minimalne Paname bude potreba zluta zimnice, dite + zviratka = vzteklina, ostatne tu si nechavam i ja, a i ten brisni tyfus bohuzel. Taky si nejsem jista, jak to do nej vsechno narvem. Na druhou stranu s nejvetsi pravdepodobnosti vynecham MMR. Pokud jako dite neprodela priusnice, budem pozdeji uvazovat o ockovani.

My se jeste minimalne prvni pulrok cestovani budeme pohybovat po Evrope, takze bude moznost o tu dobu ockovani odlozit.

ATLAS: proc proti chripce? Ja ted o tom teda nemam temer zadny povedomi, ale jak jsi to napsala tak me to zacalo zajimat. Ta vakcina by ochranila proti typum nebo podtypum nebo co to je i nekde v Jizni Americe nebo Asii? Znam lidi ockovany proti chripce, a treba polovina z nich ji stejne dostala a znova ockovat nenechaj...
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    NEMESISS:Kdyz je otec z pobrezi, tak predpokladam, ze tam nezasahuje malaricka oblast. Protoze do malaricke oblasti bych tedy 2,5letakem nejela. Ani kdyby tam mel rodinu. Jinak bych ale dite do rodiste otce ucite pravidelne brala a oockovala bych tedy vsechno. Nejen to co pises, ale take plane nestovice a kvuli cestovani letadlem i chripku (pravidelne minimalne cca do peti let).
    Jenom bych ockovala od zacatku pediacelem, protoze bych mela v umyslu pozdeji ockovat hep A, tak bych spojila dohromady hep a+b (vakcina twinrix).
    Mnohem lip nez my, asi vis, jak vypada v rodisti tveho manzela lekarska pece a co hrozi. Ja bych asi zvazila, jestli sebou nevzit rehydratacni roztok a ryzovou kasi. Genetika otce by mohla ovlivnit pouziti rehydratacniho roztoku (mohl by byt vhodny i ten od WHO), ale urcite bych nepovazovala za nejak vyznamny vliv na imunitu ditete.
    Mam ve svem okoli docela dost deti, ktere cestuji do exotickych zemi s malym ditetem. Protoze tam odtud pochazi rodina - jizni a stredni amerika, jizni asie, afrika - vyber si. Vsichni ockuji podle doporuceneho ockovani. Jen tady je toho i tak normalne "povinneho" mnohem vic (nestovice, meningitida, chripka...) a doporuceneho (ale hrazeneho vsem) podobne, ale ockuji to lidi mnohem casteji (pneumokoky, rotaviry, hep A) takze tech dodatecnych ockovani oproti bezne populaci neni tolik. (tyfus, zimnice).

ORIKA
    ORIKA --- ---
    KATIA: nevim, jak tomu bylo v tomto konkretnim pripade, ale ten "plac" coby reakce na ockovani opravdu neni jen obycejny klasicky plac/rev ditete, ktery vetsina z nas zna...zazila jsem to (nastesti ne u svych deti) a je to opravdu neco z ceho cloveku totalne tuhne krev v zilach..je to spis jak sileny rev raneneho zvirete...sama jsem po tomhle zazitku mela dost cukani zda nechat dite ockovat a to byl druhorozeny urvane, co prorval nonstop prvnich 8 mesicu sveho zivota, takze by se dalo rict, ze uz jsem byla otrla...
    blbe se to vysvetluje, to se musi fakt slyset..
    KATIA
    KATIA --- ---
    NEMESISS: nechci se tě nějak dotknout, ale fakt takové rozhodnutí děláte kvůli tomu, že dítě ošklivě brečelo? víš kolik takových podivných delších či kratších řevů bez jasných či nejasných spojitostí s událostmi, vás ještě čeká?? trochu bych se rodičovsky obrnila, vypadá to, že dítě bylo naštvané, no bodejť ne, to místo může být bolestivé, nateklé (tak i pro něj je to poprvé takto nepříjemný pocit), ale jestli jediné, co jste zažili, byl řev, tak bych to brala jako rodičovskou zkušenost a jak píše MAR_TINA: doočkovala. za daných okolností ti fakt nic negarantuje to, že pediacel zvládne lépe a tady už máte vakcínu za sebou...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NEMESISS: a není škoda tu hexu nedoočkovat? Ano, očkování provází nepříjemnosti, ale lékař by snad mohl poradit, jak upravit postup po té plačtivé reakci. Pořád to byly "jen" dvě hodiny pláče. Bude tím mít vyřešených 6 nemocí včetně B žloutenky. A žloutenku bych volila jistě, ta se dost dobře uhlídat nedá. Ostatní dle oblasti, kam jedete.
    Sama píšeš, že ty nemoci se tam vyskytují ve vyšší míře. Tak na co riskovat, že je tak malé dítě prodělá. Rozhodovala bych se i podle dostupnosti zdravotní péče na místě.
    I bych ověřila, kde uzavřít cestovní pojištění pro dítě a jestli pojišťovna uhradí léčbu nemoci, které měla být naočkovaná a není.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    NEMESISS: Jo, je šance, že po tatínkovi zdědilo ty geny, které jsou ohledně těch nemocí výhodnější, ale taky nutně nemuselo. genetika je spíš taková loterie, je dost náhoda, jakou kombinaci si robě vylosuje. rozhodně bych na to nespoléhala jako na ochranu, ta evropská matka mu ty šance zase pro změnu ředí...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ORIKA: no já vím, že bude těžký hledat "kompromis"... Prostě jsme v blbý situaci, muž tam má celou rodinu a z mnoha důvodů se velká většina z nich nemůže dostat sem, aby se s malým poznali...

Nenajde se tu přece jen někdo, kdo cestoval do exotičtějších míst s malym dítětem?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ECLECTICA: jistě, leccos se dá přenést třeba kojením, ale rozhodně to nefunguje tak, že by dítě mohlo podědit protilátky proti neštovicím nebo spalničkám, které před lety prodělala matka (natož otec), a ty protilátky mu vydržely

ale je to škoda, bylo by to krásné, stačilo by naočkovat jednu generaci a děti už by to dědily... i když to už by vlastně ani nebylo potřeba, podědilo by se to od předků a očkování by se vůbec nemuselo vynalézat...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BALAENA: technická: některé protilátky dítě získává na přechodnou dobu od matky (např. proti herpesvirům).
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    NEMESISS: bude to znít drsně a necitlivě, ale podle mě si prostě budeš muset vybrat - buď si půjdete za svým a pojedete kam vás srdce táhne, tím pádem do syna narvete vše potřebné v takto nízkém věku (nebo taky ne a holt to risknete, což mi v tomto případě přijde fakt dost o hubu a to rozhodně nejsem ortodoxní zastánce očkování a odkládám co to jde)...nebo svoje cestovací touhy odložíte až bude robě větší, což ti umožní ho naočkovat později, případně v delším časovém horizontu...život je otázkou priorit :)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    BALAENA: jasně, blbě jsem se vyjádřila. nejsem odborník, ale kamarádi - matka Němka, otec peruánec z džungle - řešili obdobný problém s potomkem, ty jeli ale do džungle a údajně jim doktorka popsala, že se dá očekávat, že dítě bude odolnější např. vůči malárii, než matka, protože se dá předpokládat, že zdědilo něco z evolucí vzniklé resistence ze strany otce...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    NEMESISS: protilátky nejsou sbírka známek, nedědí se. ani po matce, natož aby prolezly skrz tu jednu mrňavou spermii. ty si musí robě vyrobit vlastní.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Hledám někoho, kdo řeší obdobnou situaci jako já, popř. prosím o názor. Můj peruánský muž a já máme syna, teď 8,5 měsíce. Už v porodnici vyhodnotili v jeho případě jako povinné očkování proti TBC. O téma očkování jsem se do tý doby zajímala jen minimálně a nechala jsem ho asi ve 3 týdnech věku očkovat, byl bez reakce (až na ten klasický bolák na paži). Tím se nám odložilo povinné očkování Hexou - dostal 1. dávku krátce před 4. měsícem věku, v den očkování + den po měl pokaždé asi 50 minut v kuse záchvat dost nehezkýho pláče, který jsme u něj do tý doby nezažili, rozhodli jsme se, že dál hexou očkovat nebudeme a pokud vůbec někdy budem v očkování pokračobvat, bude to pediacelem. Řeším problém ten, že bychom zkraje roku 2017 rádi jeli do Peru, to mu budou necelé 2,5 roku. Když jsem tam jezdívala já, taky jsem si netroufla jet bez očkování a nechala jsem se naočkovat žloutenkou A, B, tyfem, žlutou zimnicí, vzteklinou, tetanem (a to jsem typ, který jinak k doktorům vůbec nechodí). Vím, že při vstupu do země povinný očkování neřeší (i když ta žlutá zimnice oficiálně povinná snad je), ale prostě nevím, jak se s otázkou očkování v případě tak malýho dítěte vypořádat. Vím, že bychom nejeli do džungle, což jsem tenkrát já jela. Tím se snižuje určité riziko. Nejde zdaleka jen o tahle cestovní očkování, ale i ty nemoci, proti kterým očkuje hexa, pak taky zarděnky a spol. Ty nemoci se tam prostě vyskytují nesrovnatelně víc, jak tady. Otec dítěte prodělal v dětství záškrt. Byl očkovanej snad už v porodnici, neměl nijak dramatické reakce na očkování, je to civilizovanej peruánec z pobřeží, myslim, že syn po něm mohl zdědit minimum nějakých protilátek. Představa, že nechám dítěti naočkovat pediacel + žloutenky + tyfus + zimnici + zarděnky a spol. do 2,5 let věku mě dost děsí (tohle je samozřejmě doporučení pediatričky a oddělení cestovní medicíny, ještě samozřejmě přidávají rotaviry a meningokoka :D). ?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ID_0: jeden z důvodů, proč se má druhá dávka vakcíny posouvat do první třídy
    ID_0
    ID_0 --- ---
    LUMIAN: tak příušnice jsou nebezpečné pro muže spíš než pro chlapečky. naopak v dětském věku po prodělání infekce získává chlapeček doživotní imunitu. Na druhou stranu účinnost vakcíny mizí právě v kritickém věku po pubertě. http://cs.wikipedia.org/wiki/Příušnice
    KATIA
    KATIA --- ---
    ATLAS: ale dětská skupina je zase definována svým vlastním zákonem, ne? Včetně velikosti...
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    LAMIA: Diky za odpoved.
    Popravde trochu nechapu, jak to tva kamaradka pravnicka mysli. Kazdy zakon ma prece sve pojmy definovane. A prave v tom diskutovanem zakone byl jednoznacny navrh, ze se bude jako detska skupina oznacovat skupina deti s xy parametry, mimo jine take s poctem pres 12.
    V § 50 prave definice detske skupiny neni. Takze definovat ho svevolne klidne jako skupinu 2-3 deti mi prijde neprustrelne. Pokud ale antivax bude prekrucovat zakony ve svuj neprospech muze se mu velmi klidne stat, ze se docka toho, ceho se nejvic boji.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    ATLAS: Pardon, že odpovídám s takovou prodlevou, ale zvládla jsem na to sednout až nedávno v klidu když jsem hledala něco dalšího a i jsem to zkonzultovala s kamarádkou právničkou.

To omezení, že dítě nesmí do dětské skupiny, pokud není očkováno nebo je jen částečně očkováno, nevychází ze zákona o dětské skupině, ale ze souvisejícího zákona o ochraně veřejného zdraví.

Tam je v § 50 uvedeno: Zařízení poskytující péči o dítě do 3 let věku v denním režimu nebo předškolní zařízení nebo poskytovatel služby péče o dítě v dětské skupině mohou přijmout pouze dítě, které se podrobilo stanoveným pravidelným očkováním, má doklad, že je proti nákaze imunní nebo se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci.

To znamená, že není vůbec důležité, jak velká je dětská skupina. I kdyby tam byly jen 2-3 děti, platí, že všechny z nich musí být řádně a kompletně očkované proti 9 nemocem a dle státního očkovacího kalendáře.

To co si myslím o nazývání lidí "antivax" jsem již psala.
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    ANNAWA: Tak vůbec jí neočkovat mě nějak nenapadlo, zas tak rázně proti tomu nejsem, naopak chci aby byl chráněný dlouho, příušnice jsou pro chlapečky celkem nebezpečné :-/
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LUMIAN: moje dítě nemá tuhle vakcínu vůbec.
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    ANNAWA: tak očkované bude, jen nebude znovu přeočkované.. což být nemusí, když se bude očkovat až do 7 let.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam