• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    BARRUSHE: no je mi to jasny...Ale rikala jsem si,ze starsi ditko by to mohlo zvladnout lepe. nase mala je takova citlivejsi, tak to nechci hrotit ted...
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    KAMPA: Dcera dostala MMR ve 26ti měsících a stejně měla 9.-11. horečky. Takže jako vše individuální.
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    OSCURO: dekuju za nazor....jde mi o zkusenosti s timto ockovanim. ty predchozi jsem tolik neresila a dvakrat po ockovani jsem mela dite nemocny. tak uz zacinam byt opatrnejsi, navic tohle je asi vetsi zatezi pro detsky org., nez ty predchozi (zda se mi)

MONI: pokusim se domluvit si odklad alespon treba na to zari....to by mohl byt dobry kompromis, diky
    MONI
    MONI --- ---
    KAMPA: a co zkusit domluvit odložení aspoň o pár měsíců? Ve 14m je to opravdu hodně brzo, naše dr očkuje MMR od 15m, ale ne přes léto (že když jsou velká vedra, tak je to pro dítě zátěž a taky asi kvůli letním dovoleným), takže my jsme vloni na tom očkování byli na začátku září v 18m. Na pozdní podzim nebo zimu bych termín očkování neplánovala vzhledem k většímu výskytu různých viroz a nachlazení.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    KAMPA:
    1) Tuto otázku primárně směřovat na svého dětského - ať dopodrobna vše vysvětlí a sdělte mu všechny svoje obavy ať vám řekne co a jak. V diskuzi na internetu můžete dostat maximálně názory, ne fakta.
    2) Pokud dítko nemá specifické chronické onemocnění jako autoimunita, imunitní deficit atd. (o čemž taky asi víte nejvíce vy a váš lékař) tak není v součané době kontraindikace očkování. Snášenlivost je vysoce individuální v každém věku. Hlavně se vyhněte očkování v infektu či v období rekonvalescence či plánované náročnější aktivity
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    čau, jsem tu poprve a nemam moc cas se tu nejak hrabat v diskuzi - mam otazku - za mesic mam jit s dcerou na to ockovani spalnicek , cetla jsem si o tom a vubec se mi nelibi ty mozny vedlejsi ucinky, dale jsem se dozvedela, ze kdyz bych dite nechala naockovat az po druhym roce veku, tak je to mnohem lepsi, deti to snasej nesrovnatelne lip - takze by me zajimalo, jak to tedy je a vase zkusenosti. maly by bylo 14 mesicu na to ockovani , jak si nas dr. zada...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ALI_EN: přemejšlela...trochu jsem se s výběrem doktorky sekla, i když na 2. str. nemůžu říct, že by mi dělala nějaký extra problémy, jak znám z vyprávění jiných (kvůli neočkování sociálka, pokuty atd.). My teď bydlíme v Děčíně...
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    NEMESISS: nepremejslela jsi o zmene doktorky? tady uz par tipu driv padlo. tvoje nechape, ze to neurcije ona, ale rodic. dam ti klidne kontakt na svoji, ale co se cestovniho ockovani tyce, taky mi zatim moc neporadila. jeste to s ni proberu za dva tydny a uvidim
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ALI_EN: Tak tohle uz je cire dada :-) Za dvacet let to vydam knizne a bude to trhak.

Doporucuju radeji se soustredit na to co chces napsat a nekombinuj to se sranim a kojenim, padaji pak z tebe dusevni produkty snad horsi nez pri te prvni aktivite ;-)

A bruslis pekne, ale kazdy kdo ma mozek v hlave chape ze jsi placla kravinu jak brno (ne poprve) a ted z toho hledas vychodisko a bruslis jak Zeman na Ovcackovi kdyz hleda Peroutku :-)
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ATLAS: neverim svejm ocim. Opravdu jsem nikam cast textu nezapomnela dat. Za co bych se mela cloveku, kterej nezna ani vyznam slova hysterie, omlouvat? Za to, ze nepochopil, co mam na mysli, anebo za to, ze mam jinej nazor? To jsou mi veci. Navic ted osocujes ty me, ze jsem se z neceho pokusila nejak vybruslit, protoze si MYSLIS, ze vis lip nez ja, co jsem v tvym prispevku napadla. To si delas asi srandu. Od zacatku to bylo mysleno tak, jak jsem psala, a to na to, ze jsem nejakou obecnou vec nemela podlozenou. A dovolis si psat o poruse osobnosti, no to mi poser zada, davat podobne trefny diagnozy po precteni prispevkuy na nyxu, no comment, tohle taky dela predevsim dusevne zdravej clovek.

jeste jednou, kdyz ti mozek neni schopnej pracovat jinak nez v odbornejch vyrazech a jinej pohled na vec nejsi stejne jako oscuro schopna vubec registrovat.. napsa jsi, ze normalni rodic kdyz vidi ne standardni reakci - rikam, ze tohle je akorat tvuj blaf protoze nejsi kompetentni rozhodovat, kdo je normalni rodic, a napsala jsi, ze vetsine rodicu dojde, ze by ten prubeh byl mirny a to je tvoje vyfabulovana fantazie, protoze nemas nijak podlozeny, ze to vetsine fakt doslo.
    presne tyhle kecy bych si precetla ja, pokud bych podobny svoje domnenky napsala. jak jsem naznacila na zacatku prispevku.

OSCURO: proste si protirecis. Pokud ma ockovani svoje mouchy, ani neni jistota, jak dlouho ucinkuje, po dvaceti letech se teprve ozve hlaska, ze jako to byl takovej experiment a presto jsou rodice, kteri sve deti v kontextu napriklad i techle aspektu omitaji bezhlave dat napospas doktoru, oznacovani za antivax, partyzansky aktivisticky biomatky a podobne... to nejde dohormady. Ohledne financovani si muzes povidat co chces, zesmesnovat to jak chces, tim se to, ze to v tom roli hraje, asi tezko zmeni.

vyraz normalni matka me neurazil, to je zas nejaky tvy prekrouceni textu aby ti to sedlo do tvyho pohledu :]
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    OSCURO: A ja to oznaceni "biomatka" neberu vazne jako urazku, je to podobna zkratka jako ten antivax. Jde me o to oznaceni urcite skupiny, kterou jsem popsal v predchozim prispevku a kazdy z toho hned pozna o cem mluvim.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ORIKA: Vis ja se tu snazil docela dlouho drzet, ale poslednich par vyroku uz bylo tak uplne mimo a az dadaistickych ze na to neslo reagovat jinak nez tim ze z toho udelam trochu cirkus. Abych si zachoval zdravy rozum. A neprijde me ze bych sahl k urazkam, maximalne tak k nadsazce a zkratce. Vzdyt si vezmi ze je to porad stejna skupina "batikovanych partizanek" vetsinou z nejake spolecenskovedni skoly co porad jede umanute to sve. Je to skrz cele spektrum - porod, idealne doma ci na louce, antivax, jidlo jen bio a vege, extremisticke ekonapady, do skoly nee, max tak homeschooling ci nejaka alterskola. Prijde me to jako vrchol degenerace narcistni spolecnosti kdy si rodic co si mysli jak je uzasny prenese sve projekce na dite, ktere musi byt neco totalne vyjimecne-i kdyz zhusta neni. A vznika z toho todle. Prijde me to casto na urovni hazardu s temi detmi. Bude zajimave to videt pak s odstupem - i deti hippies prezili a stali se z nich paradoxne ty nejhorsi zraloci bussinesu :-)

Rodicovske kompetence nesnizuju, ale je neco jine rodicovska kompetence a pohled na neco tak komplexniho jako je ockovani. To nejde na vzorku jedno, dve dite vubec pobrat. Stejne tak to nejde nabrat z diskusi na internetu. Jak poznamenala trefne Martina-na blbou zasuvku si pozvem jako laici elektrikare protoze netusime co s tim, ale jsme experti na neco takove jako lidska imunita, vazne ? A nejhorsi je ze par blaznu se prozivuje na poloznalosti lidi a jejich strachu a dela si ze slepence bajek a strachu podhoubi pro svuj kseft (napr. Elekova a podobne- konzultace a homeo, nebo Strunecka-prodej vyzivovych doplnku a detoxu)
    Navic ty kompetence vidim z prvni ruky kdyz prijdou rodice do nemocnice s nemocnym ditetem - 90% je totalne mimo a az me prekvapuje jak nekteri lide dokazi byt omezeni, az mam pocit ze snad se jim to dite objevilo v rukou cizim zasahem a divim se ze se dozilo treba 8 mesice.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KRISTY: řekla bych, že jsi poněkud nespravedlivá...ATLAS je jednou z mála, kdo se tu snaží diskutovat bez urážek a ponižování druhé strany, snaží se i laikům pokud možno srozumitelně vysvětlit co a jak, reaguje na dotazy nepovýšeně a věcně, navíc je jakž takž objektivní a sama tu kdesi psala, že jí nastavení očkování u nás nepřijde nejšťastnější...
    ad "antivax a provax", to už je opravdu slovíčkaření, ber to prostě jako zkratku místo sáhodlouhého opisu ala "skupina těch, kteří děti očkovat nechtějí" a "skupina rodičů souhlasících s očkováním" ;)
    OSCURO: prosím tě, bez toho trapného urážení by to nešlo?
    OSCURO: nějak nechápu ten současný trend neustále zpochybňovat rodičovské kompetence, hodnotit rodiče a jejich životní styl, pohrdavě se ohánět biomatkami atd....vypadal jsi docela příčetně, ale tímhle ses bohužel dostal na úroveň "jsem prostě jen sebestřednej blbec s patentem na rozum"...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    OSCURO: oni ti tatínci blbnou spíš jinak. tahle sorta tatínků daleko spíš než biobarvu bude řešit, aby první capáčky měly vibram a kolik mm vodního sloupce vydrží pláštěnka na autosedačku
    KAI
    KAI --- ---
    ECLECTICA: chmm, to jsem ani netusila, ze je mozne...
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    SMYSLOV: Co se ti nelibi ma biomatce? :-) Ted je modou mit vsechno bio. Videl jsem uz i biobarvu na zed a biocigarety :-) A az potkam biootce tak taktez rad pouziju onen termin. Ale zatim asi u chlapu to racio tak ty hormony nerozvrati.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    KRISTY: Jenom pro jistotu vysvetlim co znamena fabulace ( je zde velky problem s pochopenim termitu, mistni sutereni v tom maji trosku zmatek). =Vypraveni smyslenych pribehu, nekdy s presvedcenim ze se opravdu stali.
    U Atlas jsem jsi neceho takoveho nevsiml, jen se snazi vyvodit rozumny zaver z nedostatecnych fakt (jako to ze nekdy v noci placla kamaradka neco o encefalitickem placi a z toho se vyvozuje kdovico).
    To se maximalne nazyva spekulace. Zato zde se lide odvolavaji na jasne vyvracene konspiracni ci fantazijni pribehy az moderni baje a pohadky - pribehy o zle farmafirme, o rtuti a hliniku v to xickych davkach ve vakcinach, o autismu, o neomylnosti instinktu predku, na mytus o uslechtilem divochovi a neomylnosti prirody a o tom ze lekarum jde jen o to co nejvic skodit.

Fascinuje me ta desna jesitnost. "Tim ze jsem se stal rodicem vim mnohem vic o zdravi sveho ditete" (studie n=1) nez nekdo kdo cerpa z poznatku nekolika generaci a videl tech deti tisice a desetitisice (studie n=1000-10k). Chapu ze v dnesni narcistni dobe ma clovek pocit ze porodil minimalne genia krizeneho s jednorozcem co jeho bobky smrdi leda po fialkach, ktery potrebuje superindividualni peci a je prece tak vyjimecny. Ne neni tomu tak, vetsina deti je v 90% zdravotnich problemu uniformni v reakci jak housky na krame-diky tomu ze stavime na empirii a vice jak 120 letech moderni evidence based medicine.
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    OSCURO: opravdu jak praví záhlaví diskuze na úrovni... "biomatka" tohle je teda pod úroveň... napadlo tě někdy že ty rodiče jsou dva? takže se dočkáme i "biootce"?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    KRISTY: Naopak - jak sis mohla vsimnout davam sem clanky prevazne ze zapadnich instituci. Z USA a EU (Mayo clinic, Academy of Pediatrics, CLS-JEP) ktere se prave smeji nazorum jako mas ty a dalsim antivax posahancum ci narcistickym biomatkam co mysli ze s rodnym listem na dite dostali do vynku i medicinske a dalsi jine superschopnosti. Ty zapadni instituce se velmi snazi mezi lidmi aspon zaset trosku zdraveho rozumu.
    Mam dojem ze ty sarlatany a pseudoodborniky snad odnekud shazuji nebo se mnozi delenim. Ale neni se co divit, spatny lekar ma velkou sanci byt "dobrym" sarlatanem a on je to sakra lukrativni byznys. Krmit deti cukrem a strasit rodice jak jejich dite je ohrozene zlym farmakoncernem (Elekova) a brat za to 2k za hodinu konzultace bez jakychkoliv rizik je prece super veget ne?

Jen si uvedom jak povrchni pochopeni mas nazorem "ja mam dite a tudiz vim co je pro nej nejlepsi" Nekteri lide maji za to ze nejlepsi je dite skladat po porodu na hromady kravskeho lejna - a delaji to tim tvym pristupem "ja vim co je nej" tak po generace a dost jich pak umira na tetanus ci sepse.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam