• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    KATIA: Mno, evidentně pletla, jako třeba tady tvůj příklad se základním vzděláním: KATIA:
    nejsem v žádném případě zastánkyně omezování svobody za každou cenu, ale... nejsem rasista, ale... :)
    A tomu zbytku už vůbec nerozumím.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    WILHELMINA_LOO: ta první část nedej se se zakládá na úplně nových informacích z USA okolo Thomsona a Wakefieldovi studie. Jsou to uplně nová data a fakta ... tedy nejde o žádné vytahování starých věcí, ale naopak o uplně novou kauzu, která v usa docela dost žije právě teď.
    Byla jsem ve sněmovně na semináři o očkování, kde to představila paní doktorka Gandalovičová a byl z toho paf i velký pan Prymula.

zde se dají ty prezentace stáhnout:
    VZ, Problematika očkování (14. dubna 2015)
    http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=3206&td=19&cu=38

Jmenovitě jde o o prezentaci Autismus a očkování doktorky Gandalovičové a ač jsem byla dost zděšena dle názvu, obsah stojí za to. Právě ty samotná data co jsou v Nedejse se objevili ještě pak. (V tom nedejse mi to teda přijde jako nesrozumitelná věc teda).

pak je tam prezentace jedné neuroložky, která stojí též za to.

Prymula jel jen ve stylu battle Strunecká Prymula což bylo smutné. posuďte samotní.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MORGAN: nepletla bych sem věci, které nesouvisí s diskusí, protože tam jsou úplně jiné argumenty stejně tak jako jiné možnosti řešení. nejsem v žádném případě zastánkyně omezování svobody za každou cenu. ale konkrétně u očkování vidím poměrně dost důvodu, proč základ povinnosti zanechat a soustředit se na úpravu konkrétní praxe, jak se to aplikuje. IMHO by to bylo také mnohem efektivnější tlačit na dílčí změny a s větší šancí na "rychlejší" úspěch.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    FARIN: Přesně tak. No ano, stejně tak zavést kamery na veřejnosti a ve školách, pomůže to se snížením kriminality a poctiví přece nemají co skrývat. Přece svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná svoboda dalšího, jak tu Katia obhajuje. Bohužel to nakonec končí u solidární nesvobody všech.
    WILHELMINA_LOO
    WILHELMINA_LOO --- ---
    CONTRAS: Kdyby ses vyjadřoval tak konkrétně jako tebou opovrhovaná média a osoby, tak by se o tom aspoň dalo diskutovat.
    CONTRAS
    CONTRAS --- ---
    ...totiz chci tim rict, ze ten Zdravotnickydenik.cz je medialni vykal farmaceutickeho prumyslu a ten Cikrt ani to ne...
    CONTRAS
    CONTRAS --- ---
    Nevidel jsem, slysel jsem kriticke ohlasy. Ale nemeni to nic na tom Cikrtovi. On a jeho "casopis" jsou dalsi ze skutecnosti, podporujici nazory na vakcinacni lobby.....
    WILHELMINA_LOO
    WILHELMINA_LOO --- ---
    CONTRAS: Kvůli pořadu Nedej se? Tobylo, co jsem slyšela, solidní šlápnutí vedle. Vytáhnout v dnešní době Struneckou nebo spojování vakcinace s autismem je znakem naprosté absence orientace v problematice. Dokola se tak budou řešit naprosté kraviny, dokola budou podobní paraziti vydělávat na obavách rodičů. Z hlediska veřejnoprávní televize je to těžko omluvitelný trapas.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    GENTIANA: pokud povazujes za poskozeni i takovy stay, kdy byla dalsi ockovani v dusledku zavaznych problemu predchozi davce nedoporucena, tak jsem tu nedavno takovy pripad uvadela. Mimo to snad prymula pred par lety sam mluvil o tom, ze prevladaly spis problemy po ockovani v pomeru k problemum po nemocich, proti kterym se ockuje. Ale tohle je nejaka moje matna vzpominka z doby, kdy jsem se pred rokem rozhodovala, jak s ockovanim nalozim a dohledavat to znova nebudu, tudiz to klidne neber jako odpoved. Me to tenkrat dohromady s ostatnim stacilo.
    Ze pepik bude dva dny fnukat je snad informace, kterou dostava po ockovani kazdej.. sice to trochu svedci o tom, ze jde proste o nejakou invazivni zalezitost, ale to neni nic, s cim by se zadny dite natoz jeho matka ve finale zdarne nepoprala
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BALAENA: Ke snížení proočkovanosti vinou různých špaldamatek došlo v některých oblastech USA i západní Evropy a áno, už dochází k lokálním epidemiím, kde, kpodivu, většina nemocných jsou neočkovaní, včetně nějakého toho úmrtí, naposled to bylo v Německu nějaké miminko, které ještě ani očkované být nemohlo. Jsem si jista, že jeho rodiče jsou nadšení z toho, kolik lidí si ochránilo svou tělesnou integritu před očkováním proti (tuším) spalničkám.

ALI_EN: zcela vážně: možno doložit konkrétní příklad v ČR, kdy prokazatelně došlo k poškození vinou očkování, a tím myslím poškození, ne, že Pepík byl dva dny unavenej nebo ňákej plačtivější?

KATIA: No právě. Já se obávám, že kdyby za to, že něčí dítě roznáší vysoce nakažlivé nemoci, nesl rodič zodpovědnost, stačilo by, že zaplatí přímé náklady - léčení, ušlý zisk, pohřeb..., a za chvilku by se očkovalo jak o život. Ona se v případě některých nakažlivých nemocí ta depistáž dělá tak jako tak, takže by se hygienici ani nenaběhali o moc víc.
    Já mám jeden zážitek z toho druhého konce. Přijel mi do karavanseráje lyžák a asi za tři dny jeden z učitelů nonšalantně poznamenal, že už 15 děcek má střevní chřipku, že pár z nich si to už dovezlo a ostatní to od nich chytili. Samozřejmě, jakmile jsem se toho domákla, řešila jsem to s hygienou a nedošlo na nějaká drastická opatření, protože se to zachytilo včas a stačilo akorát všecko umývat furt dokola savem, ale když mi hygiena zavře putyku kvůli průjmové epidemii, tak zaprvé uprostřed sezóny budu mt dost zásadní problém, co s hostama, zadruhé, ono se rozkřikne, že to tu zavřela hygiena a už nikdo nebude příliš pátrat, jestli to bylo tím, že tu máme hnojník a vaříme ze chcíplých krys, nebo že sem přijela parta debilů s průjmem.
    CONTRAS
    CONTRAS --- ---
    Sefredaktor Cikrt ( no to me podrzte!) podava stiznost na ct. Tak to si dogmaticti zastanci stavajiciho konceptu vakcinace nasli zas jednou propagatora. Z toho cloveka smrdi lez na sto honu.
    FARIN
    FARIN --- ---
    KATIA: takovych kratkych provazu je ve spolecnosti nespocet. Stejne by jsme mohli napriklad evidovat vsechny obcany v registru a zavest povinost darovat kostrni dren pokud ji nekdo potrebuje. Bezpochyby by to zachranilo urcity mnozstvi lidi za cenu jistyho nepohodli pro darce.

U ockovani je navic problem ze pro a proti ruzne stany vnimaji ruzne zavazne, z cehoz pak vznika pocit krivdy na obou stranach.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KATIA: chtelo by to vic verejnych diskusi nebo prednasek popisujicich pro a proti, rizika nemoci a rizika ockovani, cisla, porovnani s jinyma zemema, na fakticky urovni bez emoci a negativnich narazek na tu ci onu stranu. jestli je toho vubec cech schopnej :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALI_EN: v zásadě souhlas, pak je to o nějakém vyhodnocení možného rizika a jak je závažne a holt někdo se asi bude muset přizpůsobit víc a někdo míň...je to ale i o nějaké kulturní slepote, řadu dost nebezpečnych věci "tradičně" tolerujeme
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KATIA: jenze tahle zasada je prave hroznej paskvil. alespon v podani, ze moje svoboda konci tam, kde zacina svoboda jinyho. v podstate to nedava smysl. treba kdo urcuje tu hranici, kdy je to tvoje a mojr svoboda? obe na ten vymezenej prostor muzeme mit jinej pohked a nejaka treti osoba to muze videt jeste jinak. a jako priklad muze zase rict, ze nedam pryc svy psy, protoze soused je tezkej alergik a ma pravo na cistej vzduch.

ale jak rikas, idealni varianta neexistuje. muj nazor je, ze solidarita je fajn, ale ne do te miry, ze se ji at uz po nebo proti svoji vuli musi podrobit statisice deti.
    KATIA
    KATIA --- ---
    FARIN: to samozřejmě! ale pokud uznáš zásadu, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého, tak tu proti sobě prostě stojí to, že někdo chce svobodně ne-očkovat, ale tím je potenciálně rizikem pro druhé - zejména pro ty, kdo nemají volbu očkovat/neočkovat, protože kvůli věku/zdravotnímu stavu pro ně není očkování (zatím) vhodné. a teď je otázka jaké argumenty vezmeš v potaz a na jakou stranu se přikloníš. ideální varianta (očkuju - neočkuju, aniž by to mělo jakýkoliv vliv na druhé - neexistuje, pokud neuvažuješ o nějakých extrémních variantách). a jak jsem psala a je to zřejmě fascinující myšlenka :-) za nejkratší provaz tu táhnou ti, kdo nemůžou očkovat bez ohledu na to zda by chtěli nebo nechtěli a jejichž děti jsou potenciální nákazou nejvíc ohrožené, protože jsou buď dost malé nebo už tak nemocné...
    FARIN
    FARIN --- ---
    KATIA: to je prece naprsto legitni otazka miry jak moc ma byt kvuli nekoho potrebam narusovana svoboda ostatnich.
    KUBIS
    KUBIS --- ---
    kdo tím primárně bude ohrožen nebudou ti, kdo neockuji

tato veta me fascinuje a vzdycky dostane...
    KATIA
    KATIA --- ---
    MORGAN: když ti dojdou argumenty, nahod absurditu mimo mísu... nemám nic proti rozvolneni očkování, o tom jsem i psala. Ale pokud bude volitelné, tak proockovanost klesne a ten, kdo tím primárně bude ohrožen nebudou ti, kdo neockuji a kdo nijak neponese následky svého jednání...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam