SIG: to slyším poprvé, že by 2+1 bylo proti legislativě, může jít o doporučení ministerstva zdravotnictví, ale určitě ne povinnost.
schéma 3+1 se používá, když se začne očkovat v tom 9. nebo jiném brzkém týdnu, ale ta úplně první dávka prý nemá v tomhle věku moc efekt, protože dítě má ještě hodně specifickou formu imunity získanou od matky. četla jsem na více místech, že i v cr je už pediatri uchylují ke 2+1, přičemž volba začátku je na rodičích. btw proč dával na výběr, když pak jednu možnost vynucuje?
co vím, tak "paragrafy" se vztahují pouze k dochazce do školky a ucasti na táborech, tam bez očkování prostě nevezmou, protoze by tím riskovali pokutu. lesní školky a pod jsou zatím z obliga...
Pediatr může prý hrozit, že pošle k vám domů socialku, tady lze připomenout, ze to koliduje s lékařským tajemstvím. pry byly případy, ze někomu fakt přišla kontrola a pokuta, proti ní ale podali odvolání a vyvanulo to do ztracena, protože penalizovat rodiče, ze jednají podle nejlepšího přesvědčení je v zásadě protiústavní.
byla jsem na přednášce suchánkové v bráně k dětem a tohle tam říkala plus že na stránkách rozalia jsou odkazy na všechny možné info stránky, třeba vakciny.net, tam asi najdeš tvrdší data než co ti tady zatím píšu.
v tom searsovi jsou mmch alternativní očkovací kalendáře s různými odklady až do roka, doporučuji, může pomoct :)
ad ten černý kašel: ano, rozšiřuje se a nejnebezpečnější je pro děti do 2 let, tak z něj mám obavu nejvíc. očkování je údajně ale účinné jen na 50-80 % a vakcína proti němu prý učiní organismus nachylnejsi k jiným nemocím. zaskrt a obrna se v cr vyskytují v řádu jednotek za dekadu, naposledy v '90, s hlubokou ránou, ve které by se mohla uchytit bakterie tetanu, se stejně jede na chirurgii (i když kamarád se na něj nechával preockovat, protoze cestuje do míst, kde se může zranit a doktor tam nebude)... na to, že jsem byla původně pro očkování, tak jsem teď dost znejistělá a jediné, v čem mám jasno je, že budu posilovat imunitu prcka kojením a aspon do jara nechám prostor, at se v klidu a bez narušení vyvíjí nespecificka imunita a nervová soustava, kterou může očkování narušit.