• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: prodělaný černý kašel se o doživotní imunitu bohužel nepostará.
    A jinak mortalita u kojenců do 3 měsíců (tedy předočkovací věk) je 40%.
    Mnoho zemí momentálně doporučuje (a někdy nabízí zdarma) přeočkování proti černému kašli mezi 27. a 36. týdnem těhotenství, což je jediný způsob, jak přenést ochranu i na dítě.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCOURMIKES: ano, u kojenců je úmrtnost vcelku vysoká.
    A od matky imunitu nemají, pokud ta není ještě krytá jejím očkováním nebo osobním setkáním s nemocí. Netuším, kolik let od posledního přeočkování imunita drží. A nejsnažší cesta nákazy bývá školka - starší sourozenec - kojenec.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    MAR_TINA: mimina cerny kasel zabiji
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: v ČSSR se proti variole očkovalo do roku 1980, ale končilo se až někdy v průběhu nebo ke konci roku (eradikaci varioly vyhlásila WHO teprve v květnu 1980 a poslední oběť umřela dokonce až v září 1980, ale to byla nějaká nešťastná laborantka z jedné z laboratoří, kde se variola zkoumala - a dokonce z jiného patra, jenže měli blbě udělanou vzduchotechniku).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCOURMIKES: síla. Tady je vidět, že v okolí nemocného to chytne každý. Já černý kašel měla, velmi slabou formu, protože jsem se nakazila v době, kdy mě ještě krylo očkování. A nic moc teda.

Moje teta ho měla loni v zimě, ve víc než 50 letech a byla doma snad měsíc na antibiotikách. Pracuje na sociálce a chodí jim tam divní lidi, asi to chytla v práci.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: To s tou jizvou bylo asi přeočkování TBC, nám dělali někdy v 9 letech zkoušky a kdo měl malou reakci, ten šel na přeočkování, ostatní ne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: mám i jizvu na rameni. To muselo být dost nechutné u 3měsíčního dítěte
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Žila jsem v domnění, že ne, ale pak jsem je snad v tom průkazu ještě našla. Nemám takové to, co nechávalo jizvu na rameni, ale to bylo nakonec něco jiného.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: a máš ještě pravé neštovice? Někde za mnou byl konec, manžel je naočkované nemá.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: A jsem o rok mladší a už jsem měla očkované i zarděnky, takže už víme, odkdy se očkují :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: No a ty spalničky se dávaly nějak sezónně, všem na jaře, nebo jak to bylo, takže tys je měla pěkně v roce po všem, já je měla strčené do toho okna mezi 15 týdny a 8 měsíci :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: ale tos měla říci hned, pilné pionýrky očkovací průkaz mají. Vydaný 1978, snad to dopočítám na týdny.

3 dny - TBC, později jen testovaná imunita
    10 týdnů - záškrt, tetanus a dávivý kašel (jedna vakcína)
    13 týdnů - pravé neštovice (heč, já je nedostanu)
    15 týdnů - záškrt, tetanus a dávivý kašel
    8 měsíců - záškrt, tetanus a dávivý kašel (znova ve 3 letech a pak po 10, 15 letech)
    11 měsíců - obrna, přeočkovaná ještě 4x, naposledy ve 13 letech
    12 měsíců - spalničky, přeočkování ve 14 letech

později jsem si zaplatila klíšťovou encefalitidu a žloutenky a před cestou do Ruska znova záškrt a dávivý kašel

příušnice a zarděnky jsem měla

TAPINA
    TAPINA --- ---
    Záškrt, no bóže, tak ho nebudeme očkovat kojencům. Maximálně si zase se tu a tam nějaký malý Bobeš zaraduje, že má bratříčka, a za pár měsíců si pobrečí, že už ho zas nemá. Normální běh světa, že jo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Neprodělala jsem ani jednu z těch tří nemocí. Ba naopak jsem minimálně proti zarděnkám a spalničkám byla, světe div se, očkovaná. Příušnice pravda nevím, teď ten očkovací průkaz u sebe nemám. Ale onehdá jsem si ho prohlížela a byl to v kontextu dnešní hysterie celkem masakr. Během prvního roku života prakticky co měsíc, to vakcína. Zaplaťpánbu za dnešní kombinované.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PETEKKA: takže být rodič má vyšší váhu než třeba rozumět pojmům a pokusit se je někomu vysvětlit.
    Popírání existujích fakt je v pořádku. Popírání smrtelnosti nemocí je v pořádku. Tak jo. Hlavně že se budete bavit sluníčkově, to zabraňuje přenosu černého kašle na kojence nejvíc.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    Tato diskuze má sloužit primárně pro rodiče a jejich zkušenosti s očkováním svých dětí. Vítáni jsou jak rodiče, kteří své děti očkují, tak neočkují, nebo pro rodiče, kteří žádají individuální přístup.

Prosím o diskuzi na úrovni!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KOTENCE: já bych teď napsala něco strašně, ale strašně ošklivého... ale nenapíšu, protože lidem opravdu nepřeju nic zlého. Jen pevně doufám, že se moje a tvoje kruhy opravdu nikde a nikdy neprotnou. A přeju pevné nervy všem lékařům a zdravotnickým pracovníkům, kteří s tebou kdy budou mít něco společného.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    KOTENCE: cernej kasel a zaskrt tak to uz jsi hodne mimo realitu
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TRISSIE: Bavim se celou dobu o MMR, mozna uz to zaniklo.
    Ale nenutila bych ani cernej kasel a zaskrt, ke vsemu u nekolikamesicnich miminek, tohle je fakt kazdyho vec. Vis jak, kdo se boji, sere v sini a taky nesmi do lesa. Nikdo nikoho nenuti chodit ven mezi lidi a riskovat tim vlastni zivot :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KOTENCE: vážně? Ty jsi v předškolním věku prodělala záškrt, obrnu nebo černý kašel?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam