• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TAPINA: debata zacala kvuli mmr. spalnicky, zardenky ani priusnice dnes neohrozuji tisice, stovky ani desitky lidi na zivotech, pokud by vubec epidemie prisla. pokud by prisla, muzem to resit podanim leku, ktery v ty tvy prehistorii nebyly dostupny. bavim se tu o tom, ze tohle patri k duvodum, proc nepovazuju, navic vzhledem k silnejm vedlejsim ucinkum ockovani, za stastny, ze tohle ockovani je u nas pozadovany jako povinny. to, ze do toho motate pravek, a snazite se mi vysvetlit, ze nechapu vyznam ockovani ve vztahu k hostorii, je mimo. jediny, co podle me souvisi s dobou davno minulou je styl, jakym jsou trestani rodice, ktery dite proti tomuhle neockujou.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ALI_EN: No jo, jenomže to tvoje rozdíný chápání důsledků naprosto očividně pramení z toho, že si to v realitě nedovedeš představit, ty děti umírající na nemoci, které dnes prakticky neznáme. Myslíš, že byl někdo proti plošnému očkování v době, kdy ty nemoci řádili, že tenkrát někdo říkal "Ale poslyšte, ono jich neumírá zas tak moc, to se kvůli tomu fakt musí očkovat všichni?" Tenkrát byla taková doba, že člověče dost možná i 100 % lidí mělo stejný názor, asi ne celých 100 %, ale číslo hodně se k tomu blížící.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TAPINA: Jizvu na horní části paže nechávalo očkování proti pravým neštovicím. Pak mám ještě jizvu vzadu na rameni na zádech po přeočkování proti TBC někdy na prvním stupni ZŠ.

TRISSIE: Tu informaci o 40% úmrtnosti neočkovaných kojendů na černý kašel jsi našla kde? Mně to přijde jako šíleně vysoké číslo.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ALI_EN: Mezi názorem na očkování a tím, jestli neočkováním někoho ohrožuješ nebo ne, není přímá korelace. O tom, jaký kdo má názor, se nebavím.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    GREATDRAKE: uvadi se, ze pro ockovanii je 90 % lidi. tedy i kdyby tech 10% neickovalo 'legalne', nikoho to neohrozi.
    nebo jako cemu se divite? tomu, ze 100% populace nema stejnej nazor? jednota v pohledu na ockovani neni ani mezi zdravotnikama. tak napodobne, samy zvasty
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ALI_EN: Podívej, píšeš tu: proockovaci nalada v cr je takova, ze i kdyz my, matky, co pochybujem, svy deti nenaockujem, nikoho neohrozime. to je realita

Ne, to není realita, to je tvé wishfull thinking a totální žvást.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    IOM_NUKSO: nic takovyho se nesnazim
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    GREATDRAKE: zas rozdilnej nazor nic vic. me se nezda zodpovedny narvat do zdravyho ditete vsechno, co nam kdo predlozi dto jediny spravny. kdybych to za dobry povazovala, ridim se tim. takze to v tech uvozovkach je tvoje fakt uplne milna interpretace toho, co rikam.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ALI_EN: pozor na pocit, ze jsi vyjimka a jedna z mala. Tohle je zradny, ani nevis jak a bude tech lidi mnohem vic. Hlavne, kdyz se kazda snazite to vselijak nenapadne vymyslet, vynechat jen nektere ockovani, olhat skolky/skoly, posouvat.. nejste vlastne tolik trackovatelne.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ALI_EN: Ale jistě, nicméně přístup "většina je dlouhodobě zodpovědná, tak si mohu nezodpovědnost dovolit" je prostě blbej, sebestřednej a bezohlednej.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MAR_TINA: mam pocit ze si pletete pojmy hlavne vy. treba ja nikdy nepopirala, ze nrkdo na neco umrel. tohle je ten fakt, pocet mrtvejch. co si myslim je to, ze kvuli tomu neni nutny plosne ockovat. to neni fakt, to je nazor. tedy nejde o popirani niceho, jde o rozdilnej nazor na vec. rozdilny chapani dusledku, pricin, rozdilny vnimani toho, co nam lekari tvrdej. a tak dal.
    nemusi se to nyst v duchu 'jezis ty jsi slepice nerozumis pojmum' (neni mysleny na tebe, obecne co si tu muzem myslet kazda). proockovaci nalada v cr je takova, ze i kdyz my, matky, co pochybujem, svy deti nenaockujem, nikoho neohrozime. to je realita. vsechno beru ke vztahu k dnesku. je mi jedno, co bylo v roce 67. jsme v soucasnosti, nasich deti se tyka to, co se deje ted a co se bude dit v pristich letech. neni potreba si tu dokazovat, ze bez ockovani by vychcipala pulka planety. jednak je to irelevantni a jednak tu snad nikdo nikdy nepopiral, ze ockovani sehralo dulezitou roli. ja resim to, ze dle myho u nas je to zytecne prehnany. zbytecne se strasi nerealnejma scenarema ala stovky mrtvol. zbytecne represe ze strany statu. a myslim si, ze podobne na tom je vetsina zenskejch, co nechtej ockovat vsim, co existuje.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: no, dívala jsem se teď na informace WHO a CDC a ta mateřská imunizace moc nefunguje ani po těch prodělaných :-( nebo teda ne moc spolehlivě.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: někde jsem četla, že právě dřívější kojenci byli chráněni díky imunitě matek. Matka prodělala (a přežila) černý kašel někdy v dětském věku a později se s ním potkávala a občas prodělala mírnou formu pokaždé, když znova proběhla mezi dětmi (jejími mladšími sourozenci nebo naopak dětmi jejích starších sester) infekce. Takže si tu imunitu nesla i do mateřství a předávala ji kojenci, který tak měl větší šanci na přežití, než dnešní dítě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: prodělaný černý kašel se o doživotní imunitu bohužel nepostará.
    A jinak mortalita u kojenců do 3 měsíců (tedy předočkovací věk) je 40%.
    Mnoho zemí momentálně doporučuje (a někdy nabízí zdarma) přeočkování proti černému kašli mezi 27. a 36. týdnem těhotenství, což je jediný způsob, jak přenést ochranu i na dítě.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCOURMIKES: ano, u kojenců je úmrtnost vcelku vysoká.
    A od matky imunitu nemají, pokud ta není ještě krytá jejím očkováním nebo osobním setkáním s nemocí. Netuším, kolik let od posledního přeočkování imunita drží. A nejsnažší cesta nákazy bývá školka - starší sourozenec - kojenec.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    MAR_TINA: mimina cerny kasel zabiji
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: v ČSSR se proti variole očkovalo do roku 1980, ale končilo se až někdy v průběhu nebo ke konci roku (eradikaci varioly vyhlásila WHO teprve v květnu 1980 a poslední oběť umřela dokonce až v září 1980, ale to byla nějaká nešťastná laborantka z jedné z laboratoří, kde se variola zkoumala - a dokonce z jiného patra, jenže měli blbě udělanou vzduchotechniku).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCOURMIKES: síla. Tady je vidět, že v okolí nemocného to chytne každý. Já černý kašel měla, velmi slabou formu, protože jsem se nakazila v době, kdy mě ještě krylo očkování. A nic moc teda.

Moje teta ho měla loni v zimě, ve víc než 50 letech a byla doma snad měsíc na antibiotikách. Pracuje na sociálce a chodí jim tam divní lidi, asi to chytla v práci.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: To s tou jizvou bylo asi přeočkování TBC, nám dělali někdy v 9 letech zkoušky a kdo měl malou reakci, ten šel na přeočkování, ostatní ne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: mám i jizvu na rameni. To muselo být dost nechutné u 3měsíčního dítěte
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Žila jsem v domnění, že ne, ale pak jsem je snad v tom průkazu ještě našla. Nemám takové to, co nechávalo jizvu na rameni, ale to bylo nakonec něco jiného.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam